Nyhed
Læsetid: 2 min.

Britisk rekrutteringspraksis er ikke overraskende

Den britiske efterretningstjenestes forsøg på at hverve internerede som spioner og agenter hører med til spillets regler, siger ekspert. Nu genåbner den britiske højesteret sagen om den tidligere Guantánamo-fange Binyam Mohamed
Udland
11. maj 2009

LONDON - Efterretningerne om, at de britiske sikkerhedstjenester MI-5 og MI-6 forsøgte at hverve spioner og agenter blandt indsatte i Guantánamo-lejren på Cuba, overrasker ikke eksperter i spionage og efterretningsforhold. Bastian Giegerich fra International Institute of Strategic Studies mener, at det er en ganske naturlig ting, at regeringer foretager hvervningsforsøg i fangelejre.

"Det ville være underligt, hvis de ikke havde gjort forsøget. Det overrasker mig ikke. Under alle tidligere krige har man aktivt forsøgt at rekruttere agenter blandt tilfangetagne. Det hører næsten med til spillets regler," siger Bastian Giegerich.

Den britiske regering var - trods den nære alliance med Bush-regeringen - officielt imod Guantánamo-lejren og ytrede kritik over den amerikanske praksis med at internere formodede terrorister.

Men det betyder ikke, at den britiske regering afstod fra at forsøge at hverve spionemner.

"Det er jo ikke ualmindeligt, at man taler med to tunger i international politik. Britisk udenrigspolitik har aldrig været baseret på moralske overvejelser, men på strategi. Man taler ofte om realisme i international politik. Det har briterne altid været fortalere for. Så det er ikke overraskende," siger Giegerich.

Binyam Mohamed

Afsløringen - som først blev bragt i avisen The Independent - kommer samtidigt med, at den britiske højesteret genåbner sagen om den tidligere Guantánamo-fange Binyam Mohamed. Mohamed blev løsladt i februar.

Mohamed hævder, at han blev tortureret. Ifølge hans udsagn "fodrede", den britiske sikkerhedstjeneste deres amerikanske kollegaer med spørgsmål.

Domstolene afviste i marts sagen. Det skete under henvisning til den nationale sikkerhed og under henvisning til, at den amerikanske regering ikke ville udlevere det relevante materiale.

Men ifølge Dinah Rose, Binyam Mohameds advokat, vil den nye amerikanske regering gerne udlevere oplysningerne.

Det har fået domstolen til, at skifte holdning. Dét beklages af regeringen.

"Vi mener, det vil være forkert at genåbne sagen. Og vi vil bruge de til rådighed stående midler til at forhindre dette," siger en talsmand for udenrigsministeriet til Information.

Men den konservative skyggeminister William Hague hilser beslutningen velkommen.

"Vi har hele tiden sagt, at regeringen skulle spørge den nye amerikanske regering om disse oplysninger. Det er vigtigt, at vi én gang for alle afslutter dette tragiske kapitel i britisk historie," siger William Hague ifølge BBC.

14 individer bosat i Storbritannien har været interneret i Guantánamo siden 2002. Som en af sine første embedshandlinger bekendtgjorde USA's præsident Barack Obama, at han vil lukke lejren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her