Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fransk dommer undersøger Gabons præsident Bongo for korruption

Hvorfra stammer tre afrikanske statslederes betydelige privat-formuer? Det vil en fransk undersøgelsesdommer nu granske nærmere, men initiativet ventes dog at møde modstand ovenfra, da det drejer sig om nære allierede af Frankrig
Udland
13. maj 2009

PARIS - En højtstående dommer i Paris har bragt Frankrigs regering i dyb forlegenhed, fordi hun har givet ordre til at undersøge, hvorvidt præsidenterne i Gabon, Ækvatorial-Guinea og Congo, som alle er nære allierede med Frankrig, skulle være kommet til deres betydelige private formuer på uærlig vis.

To lignende sager, som en antikorruptionsgruppe tidligere har søgt at rejse, er blevet afvist af det franske retsmaskineri, angiveligt efter pres ovenfra.

Men nu har den højest placerede undersøgelsesdommer i Paris, Françoise Desset, indvilget i at undersøge, hvorfra en række værdier og aktiver, som ejes af de regerende familier i de tre lande - herunder bl.a. vinslotte, Ferrarier og adskillige bankkonti - i grunden stammer.

Den offentlige anklagemyndighed meddelte mandag, at den vil appellere dommerens afgørelse. En af de tre berørte afrikanske ledere, Omar Bongo fra Gabon, vides at stå præsident Nicolas Sarkozy nær.

'Historisk beslutning'

Den strafferetlige efterforskning sker, efter at ngo'en Transparency International (TI) formelt har indgivet klage. Daniel Lebègue, formand for den franske afdeling af TI, kalder afgørelsen fra dommer Desset for "en historisk beslutning, der kan betyde afslutningen på straffrihed for korrupte ledere verden over".

"Det er første gang noget sted i verden, at en dommer har anerkendt, at også ikke-statslige organisationer har ret til at anlægge retssager på vegne af ofre for korruption," siger han.

I sit anklageskrift hævder TI, at de pågældende tre familiers velstand "kun kan være tilvejebragt gennem underslæb af offentlige midler". Organisationens advokat, William Bourdon, siger:

"Hver en luksuslejlighed købt af præsident Bongos klan betyder et offentligt hospital mindre i Libreville (hovedstaden i Gabon, red.)".

To tidligere søgsmål fra TI blev blokeret efter pres fra den franske anklagemyndighed, der kontrolleres af Frankrigs regering. Dommer Desset besluttede ikke desto mindre i denne uge, at der kan være grundlag for at rejse disse sager.

Spørgsmålet kan nu blive taget op på højeste niveau i det franske retssystem. Og hvis undersøgelsen får lov at fortsætte, kan dette føre til retsforfølgelse af de afrikanske statsledere. Det vurderes dog som usandsynligt, at det vil lykkes uden regeringens støtte, og TI's primære mål synes da også at have været at udskamme de tre præsidenter, hvilket allerede må siges at være lykkedes.

'Neo-kolonialisme'

Ifølge oplysninger lækket til den franske avis Libération er præsident Bongo - Afrikas længst siddende statsleder p.t. - god for ejendomme i Frankrig til en værdi af snesevis af millioner euro. Han og hans familie menes at have 70 forskellige bankkonti og en række vinslotte foruden 11 huse og lejligheder i og omkring Paris. De har også et familiepalads i Nice, der omfatter tre huse, to lejligheder og en swimmingpool. Familiens bilpark siges at omfatte to Ferrarier og fem Mercedeser.

Hvad angår præsidentfamilien i Congo, et af verdens fattigste lande, skønnes den at have 11 bankkonti og eje 13 luksusbiler og ni ejendomme i Paris. Præsident Obiang fra Ækvatorial Guinea rapporteres at have en noget mere beskeden portefølje bestående af en privat jet, to luksusbiler og en villa til 35 millioner dollar i Malibu, Californien.

Bourdon forventer, at den statslige anklagemyndighed får medhold i sin appel.

"Jeg frygter, at det vil komme til at stå klart, at anklagemyndigheden er et værktøj, der tjener den frankske stats interesser," siger han.

Præsident Sassou-Nguesso betegner anklagerne mod sig som et "ekko af neo-kolonialisme". I 2007 sagde han:

"Alle ledere i verden har da slotte i Frankrig, uanset om de er fra Golfen, fra Europa eller fra Afrika."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

William Bourdon:
"Jeg frygter, at det vil komme til at stå klart, at anklagemyndigheden er et værktøj, der tjener den frankske stats interesser"

At domstolene på sin vis er statens forlængede arm, er det intet nyt i, men at anklagemyndigheden skulle være underlagt regeringens ønsker, er vitterligt en perversion.

Men måske er det sådan det altid i, i enhver stat?

Sassou-Nguesso:
"Alle ledere i verden har da slotte i Frankrig, uanset om de er fra Golfen, fra Europa eller fra Afrika"

Ja, politiske ledere har vel nærmest vundet hævd på at berige sig selv.