Læsetid: 3 min.

Fukuyama: Europa må oppe sig mere

Europæerne skal tage mere ansvar i Afghanistan, for sammen med Pakistan udgør Taleban den største trussel mod demokratiet. Sådan lød et af budskaberne, da den amerikanske professor og intellektuelle neo-konservative Francis Fukuyama lagde vejen forbi København
Europæerne skal tage mere ansvar i Afghanistan, for sammen med Pakistan udgør Taleban den største trussel mod demokratiet. Sådan lød et af budskaberne, da den amerikanske professor og intellektuelle neo-konservative Francis Fukuyama lagde vejen forbi København
14. maj 2009

På vej til sin debut som gæsteprofessor på Århus Universitet gjorde Francis Fukuyama stop i København. Her gav han sit bud på de geopolitiske og demokratiske udfordringer, som verden står over for.

Tirsdag aften havde professorens besøg fået 300 mennesker til at kvitte sommersolen og troppe op i foredragssalen på Danmarks Pædagogiske Universitet.

"Han er lidt for liberal til min smag", hvisker sidemanden. "Nu skal vi se, hvilken fisk han er," lyder det fra rækken bagved. Der er få minutter til, at den amerikanske politolog og intellektuelle darling Francis Fukuyama træder op på scenen. Professoren blev verdensberømt, da han i artiklen "End of History?" fra 1989 proklamerede, at historien var død.

Fukuyama forklarede i sin artikel, at vi med Østblokkens reformbevægelser og det liberale demokratis sejr var vidner til selve historiens død. 20 år senere lever historien stadig, og Francis Fukuyama har sat sig i den røde læderstol foran lektor fra Copenhagen Business School Niels Bjerre-Poulsen.

Velsignelse og forbandelse

Det var bogen Historiens afslutning og det sidste menneske, som for alvor gjorde den amerikanske professor verdensberømt i starten af halvfemserne, og derfor er den et oplagt sted at begynde.

"Den bog må både have været en velsignelse og en forbandelse for dig - på den ene side har den gjort dig til en af de mest indflydelsesrige intellektuelle i verden. På den anden side har den betydet, at en masse mennesker, som ikke har læst din bog, alligevel føler sig berettiget til at argumentere imod i den. Hver gang der er sket noget stort i historien efter 1992, har folk peget på din bog og sagt, at historien alligevel ikke var slut," indleder Niels Bjerre-Poulsen.

Francis Fukuyama slår fast, at der er dele af bogen, som er blevet misforstået og misfortolket. Det ændrer dog ikke ved, at hans tese om historiens død ikke viste sig at passe.

Alligevel er professoren overbevist om, at teorien om en målrettet udvikling mod et moderne og liberalt demokrati stadig holder stik.

Han peger dog på to lande, hvis vej til et demokratisk styre ser ud til at være ekstra lang.

"Pakistan og Afghanistan er langt mere farlige for de vestlige demokratier end Irak og Iran. Pakistan er direkte på vej mod at blive en mislykket stat, og når det sker, bliver konsekvenserne mareridtsagtige," fastslår professoren.

Tag mere ansvar

Han understreger, at USA's præsident Obamas regering indtil videre har gjort det godt, fordi de har valgt at øge militærindsatsen i Afghanistan. Det er dog samtidig med, at europæerne leverer en utilstrækkelig indsats, påpeger professoren.

"Europæerne burde tage mere ansvar i Afghanistan, for alle var enige om, at krigen i Afghanistan var en nødvendig og retfærdig krig, som vi alle skulle hjælpe til med. Sådan som det ser ud i dag gør amerikanerne meget mere end deres NATO-mandat ligger op til, hvorimod europæerne langt fra lever op til deres ansvar," siger Francis Fukuyama.

Pres på Kinas styre

Mellemøsten er ikke Fukuyamas eneste bekymring. Han fremhæver Kina som et land, hvis udvikling også har stor betydning for resten af verden.

"Hvis der stadig sidder et kommunistisk parti ved magten i Kina om 50 år, vil det kraftigt svække min end of history-tese. Men jeg satser på, at der vil opstå en slags i demokrati i Kina, fordi det er den eneste måde, de kan få deres samfund til at fungere ordentligt," siger professoren.

Ifølge Fukuyama vil der formentlig opstå et pres fra befolkningen, som kan pege Kina i en ny retning.

"Du kan ikke have et moderne samfund og være på forkant med teknologien, uden samtidig at støtte den individuelles frihed - herunder den politiske frihed.

I den forbindelse står Kina med en stor udfordring: Man tillader individuel frihed og til en vis grad økonomisk frihed - men de tillader ikke politisk frihed. Spørgsmålet er, om landet kan blive ved at vokse sig større og samtidig beholde det hårde, autoritære styre," siger Francis Fukuyama.

Professoren mener, det er op til Obama at vise, om et bedre forhold til de europæiske allierede kan få dem til at leve op til deres ansvar i krigen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu