Læsetid: 6 min.

Homo-fronten rykker mod øst

Mens kampen mod homorettigheder taber terræn på hjemmebanen i USA, rykker den amerikanske højrekristne bevægelse østpå. Det samme gør dens modstandere. At Østeuropa er ved at blive den nye homo-slagmark, er weekendens parade i Riga et eksempel på
span class="photo-credit">Foto:

span class="photo-credit">Foto:

Kaare Viemose

18. maj 2009

Riga - "Kan vi få ro i retten, ellers bliver I smidt ud."

Den kvindelige dommer hæver stemmen, mens hun prøver at få styr på de mange fremmødte i retssalen.

"Du er bestukket af EU og de homoseksuelle," råber en vred tilhører, inden han føres ud af lokalet.

Det er fredag, og vi befinder os i byretten i Riga i Letland. Byens folkevalgte har forsøgt at forbyde årets homoparade, der skal løbe af stablen dagen efter, og en broget skare er mødt op for at vise, at de støtter byrådets afgørelse, som nu skal afprøves retsligt.

"Må Jesus helbrede jer, eller I skal dø i synd," skriger en kvinde, mens en flok helt unge piger bryder ud i sang. Min oversætter peger rundt lokalet:

"Ham der i læderjakken var med til at kaste menneskelort mod paraden i 2006. Og ham der den kraftige var med tilsammen med sin 12- årige søn at kaste fyrværkeri ind i folkemængden i 2007."

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Hansen

Måske de mange 'kristne' skulle holde sig til evangeliernes ubetingede krav om kærlighed og glemme fortolkningslitteraturen!
Men det er forfærdeligt at se, hvordan de kampe, der forlængst er vundet i Europa - og som aldrig havde tilsvarende radikale omfang og udtryk - nu kan udkæmpes påny i Østeuropa og, desværre, igen USA.

Proportionsforvrængning af format !

Måske var der bedre ting at bruge kræfterne på at gøre noget imod: Millioner af kvinder og børn lider sult og nød, og økosystemet kokser - så når man kan mønstre SÅ meget energi i en så forholdsvis lille sag som for/imod homoseksualitet, burde der da virkeligt ku' mønstres MEGET energi på at gøre noget ved de virkeligt alvorlige problemer her i verden.

Peter Hansen

Kim Gram, nogle gange udtrykker du nogle af de værste sider ved marxismen, og det er denne systemtænkning. Vi skal gøre noget med det hele, men det er forskellige ting, der skal til.
Og voldelig forfølgelse af mindretal i lande, som vi har relativt tætte politiske bånd til, kan og skal vi ikke lade gå upåagtet hen. Men du deler måske synspunktet om 'alt for fædrelandet'?

@Peter Hansen

Det er jo ikke er et: enten-eller mht. hvad der bør gøres noget ved.
Og synspunkter som det jeg nævnte ku' jo for så vidt også ret direkte komme de homoseksuelle i de lande til gavn - at deres forfølgere måske af det ku' se hvor grotesk forkert de prioriterer.

Måske kunne et kursus i matematisk operationsanalyse mildne forfølgernes sind:

At hvert bøssepar betyder jo: At der jo så er to færre konkurrenter om kvinderne - og så er det da "lidt" dumt at forsøge at "kurrere" det bøssepar :-)

Tilsvarende: Når gaypride- paraderne forløber - må der jo ligge mange ensomme kvinder hjemme i sengene -
så no-priderne burde da udnytte lige den situation fuldt ud- fremfor også selv at møde op ved gaypride- paraderne og råbe buh-råb og det der er værre.

René Jansen

Hvad er det helt præcist for rettigheder, som de homoseksuelle mener, at de har karv på, som de ikke allerede deler med resten af befolkningen i Rusland?

Jeg vil godt minde om, at kirkelige vielser er et teologisk spørgsmål, og her skal homoseksuelle ikke begynde at tale om rettigheder. De kan skabe deres egen religion med deres egne dertil hørende ritualer, men at tale om en "RET" til at blive viet i kristne kirker er simpelthen for åndsvagt. Kristendommen omfavner ikke homoseksualitet, og hvad er egentlig problemet i dét? Jeg er da heller ikke velkommen i Jehovas Vidner.

Inger Sundsvald

Jeg fatter simpelthen ikke at andre menneskers seksualitet i den grad kan bringe nogen i affekt. Homoseksuelle er et mindretal, som har samme menneskerettigheder som alle andre. Det betyder som bekendt at ingen må forfølges på grund af bl.a. tro, etnicitet, seksualitet eller politisk tilhørsforhold.

Hvad er det dog der kan få nogen til at sige:
”Homoseksuelle er ude på at ødelægge vores land”

Er disse mennesker komplet uvidende? Kan der ligefrem startes en krig på disse fordomme?

Isak Jakobsen

Inger Sundsvald

"Homoseksuelle er et mindretal, som har samme menneskerettigheder som alle andre. Det betyder som bekendt at ingen må forfølges på grund af bl.a. tro, etnicitet, seksualitet eller politisk tilhørsforhold."

Minoriteter er jo som altid et godt sted at skyde. Det faktum, at de er et minoritet, gør dem til skydeskiver for nationalister, fascister mv. Hvem skal man ellers give skylden?

Og strategien er velkendt og ses i mange andre situationer ved, at man forsøger ihærdigt at få minoriteten til at fremstå som en trussel mod nationen. Det er til at brække sig over (undskyld mit ordvalg)

""Man ser typisk, at højrekristne, nationalister og deciderede fascister finder sammen om dette enten ad hoc eller mere fasttømret. Paraderne bliver udsat for de voldsomste overgreb, hvor også politikere er med til at fremstille homoseksuelle som en trussel mod nationen, familien og traditionerne, fordi det giver point at bruge dem som markør på alt dårligt i samfundet," siger sociolog Mads Ted Drud-Jensen, som netop har været med til at udarbejde en EU-rapport om homofobi i medlemslandene - herunder de nye medlemsstater i øst. "

Inger Sundsvald

Isak Jakobsen

Præcis!
Jeg forstår meget bedre hvad du siger, når du taler for dig selv. Du behøver ikke at henvise til andre, for at jeg forstår, at forfølgelse af minoriteter altid har eksisteret i alle lande, inkl. Danmark.

Gennem tiderne har det bl.a. været jøder, eller for den sags skyld sydeuropæere (som ikke skulle komme her og svine med deres spaghetti og hvidløg, og i øvrigt tage både vores piger og arbejde, samtidig med at de var luddovne ;). Det har også været tyskere, men det er vi vist ved at komme over.

I dag er det muslimer generelt. Både de ’moderate’ og de fundamentalistiske, som nærmest bliver betragtet som terrorister af nogle. Men muslimer har åbenbart selv fundet en minoritet de kan hakke på, nemlig de homoseksuelle, jøder har de jo altid hadet. Kvinder er ganske vist ikke et mindretal, men vi bliver ofte behandlet som et sådant.

Fordommene er grænseløse, men der er trods alt tegn på at tingene forandrer sig. Det går bare alt for langsomt.

Isak Jakobsen

Inger Sundsvald

Dejligt at vi er enige :-)

Men jeg er dog ikke enige med dig vedr. det ene punkt.

Teologiske spørgsmål er ikke det samme som forfølgelse af minoriteter. Uanset om du eller jeg forstår dem, så er de baseret på teologiske diskussioner, og er ikke bestemt af hvem der er minoritet og hvem der er majoritet.

Ovenstående er gældende for alle religioner i verden. Ellers så skulle jeg føle mig forfulgt og diskrimineret, fordi jeg ikke lige netop følger den pågældende tro og derfor er udelukket af det ’gode’ selskab. Den følelse af ’krænkelse’ har jeg ikke ret til.

Jeg har med tiden lært at acceptere, at religioner har et liv for sig selv, som er et fællesskab med tilhørende leveregler og normer, som adskiller dem fra andre. Hvad der er gældende indenfor dette fællesskab er ikke mit problem, så længe at deltagelsen i fællesskabet foregår mere eller mindre frivilligt, og at der ikke foregår noget, som bryder loven.

Kan du følge mig?

Jens Thorning

Det er, og jeg mener det i fuldt alvor, for meget forlangt, at de hårdtprøvede tidligere sovjetrepublikker og -satelitter nu også skal tvinges til at være frisindede og synes, at homoseksuelle er sjove og kreative, når de i forvejen skal leve op til Uffe Ellemanns krav til markedsøkonomi og smilende skal lade naboer og tidligere allierede optage i den euro-atlantiske familie og dens særdeles udadvendte forsvarsorganisation, NATO.

Inger Sundsvald

Isak Jakobsen

Sagen er, at jeg bare ikke vil ’i kassen’ med hverken DF eller andre, som jeg helt privat anser for at være ekstremister eller rent ud sagt idioter (ikke dem som stemmer på dem, men ledelsen).

”Mere eller mindre frivilligt” er netop sagen, for hvad er ’frivilligt’ og hvad er ’eller mindre frivilligt’.
Ledere over den ganske verden udnytter godtroende mennesker i deres eget infame spil om magt. Det gør statsledere, som sender borgerne i krig, og det gør religiøse ledere, som vil konsolidere og gerne udvide deres magt, hvilket de har tykke bøger til at bevise det ’rigtige’ med. Desuden har de foranstaltninger, som skal holde ’flokken’ indenfor fællesskabet og evt. sanktioner, hvis nogen bryder de forskellige regler. Og det gør ledere af politiske partier ved at true med de andre partiers politik.

At tale til den indre svinehund er et unikt middel, og at forklæde kontrol som frihed og beskyttelse hører også med til svinestregerne. Verden trænger til oplysning og uddannelse, men det er ikke i magthavernes interesse. Derfor er der ikke ’råd’ til den slags.

@Inger Sundsvald

Hov! pas nu på at ikke også du bliver anklaget for at udtrykke de værste side af marxismen -
fordi du mener at kampen for: Bedre ALMENE
sociale kår som oftest ( NØDVENDIGVIS ) har forrang fremfor kampen for f.eks. homoseksuelles rettigheder.

Bedre ALMENE sociale kår: Offentlige: sygehusvæsen, gode og rigelige børnehavepladser, skolepladser, job's osv.

For under sådanne kår vil menneskens sind jo nok blive mere mildt og afslappet overfor hinanden -så også de homoseksuelles rettigheder vil jo så nærmest automatisk blive hele og fulde i virkeliggørelsen.

Inger Sundsvald

Kim Gram

Ja, uanset hvor nøjagtigt man forsøger at udtrykke sig, kan det blive misforstået. Og meget ofte skriver man åbenbart om helt forskellige ting ;-)

Heinrich R. Jørgensen

Inger Sundsvald:
"Er disse mennesker komplet uvidende? Kan der ligefrem startes en krig på disse fordomme?"

Krige, borgerkrige, forfølgelse, pogromer, folkemord og den slags forudsætter vist altid, at deltagerne i løjerne er blevet massiv fordummet af ensidig propaganda, der udstiller de kommende ofre som dyr eller undermennesker.

Men formålet med hadekampagnerne er næppe for at skade de homoseksuelle, gætter jeg på. Det er nok snarere at skabe et hårdkogt ideologisk fællesskab mellem nationalister o.a., da dette kan bruges politisk.

Homoseksuelles tilstedeværelse er en forudsætning, for at en sådan "hvervekampagne" kan lykkes. Og hvis det ikke var homoseksuelle, var det istedet negre, muslimer, mongoloide eller nogle andre der blev lagt for had. Så længe nogle der er anderledes, kan hades, fungerer mekanismen aldeles fremragende.

Inger Sundsvald

Heinrich R.

Så godt kunne jeg ikke udtrykke det, men meningen er vist den samme. I hvert fald er jeg enig.