Nyhed
Læsetid: 2 min.

John Demjanjuk rask nok til fængsel

Den 89-årige formodede naziforbryder John Demjanjuk er rask nok til at blive i fængsel, indtil anklagemyndigheden beslutter, om han også er rask nok til at blive stillet for en dommer. Tyskerne reagerer med blandede følelser på udsigten til en retssag
Udland
14. maj 2009

Paris - Den 89-årige John Demjanjuk er rask nok til at blive i Münchens Stadelheim-fængsel, indtil det afgøres, om han også er rask nok til at komme på anklagebænken for forbrydelser begået under Anden Verdenskrig. Det oplyste en talsmand for fængslet i går.

Demjanjuk blev i denne uge udleveret fra USA, hvor han har opholdt sig siden 1952. Domstole i både Israel og USA har tidligere fastslået, at han var vagt i en koncentrationslejr efter at være blevet taget til fange af tyskerne som russisk soldat. Men han har aldrig kunnet straffes.

Anton Winkler fra den tyske anklagemyndighed siger, at der næppe kommer en afgørelse denne uge, men muligvis i næste uge. Ifølge vicedirektøren for Stadelheim-fængslet er Demjanjuk ved bemærkelsesværdigt godt helbred, men hans forsvarer, Ulrik Busch fastholder, at han er for syg til en retssag.

Tyskere har reageret med blandede følelser på udleveringen af Demjanjuk.

"Det er en glædelig udvikling," siger en repræsentant for det tyske udenrigsministerium. Og i en udtalelse fra forbundskansler Angela Merkel gentog regeringen det synspunkt, at "Holocaust-bekæmpelse er en del af den nationale interesse".

Et afsluttet kapitel

Men ikke alle tyskere er begejstrede for at blive mindet om historien.

"Det er ikke behageligt at blive mindet om, at vi er det værste folkeslag i verdenshistorien," siger Heinz Eulau fra Düsseldorf og for tiden på ferie i Paris.

"Alt det dér skete, længe før jeg blev født, ja, selv mine forældre kan ikke huske nazismen," siger Heinz.

Hans kæreste Hanna, der er historiestuderende i Hamburg, er enig.

"Selvfølgelig skal vi ikke glemme historien. Men Tyskland er i dag det mest tolerante land i Vesteuropa. Det er ikke noget, der giver os et godt ry. Det er et kapitel, der må afsluttes hurtigst muligt."

Men udsigten til, at Tysklands nazistiske fortid går i glemmebogen, er noget, som Jødernes Centralråd i Tyskland vil kæmpe imod af al magt. Det siger organisationens generalsekretær, Stephan Kramer, til ZDF.

"Det væsentlige er ikke, om Demjanjuk bliver stillet for retten. Det vigtige er, at vi tager denne diskussion. Dette må aldrig glemmes. Vi skylder ofrene - og nutiden og fremtiden - at diskutere disse rædsler," siger han.

Det er der ikke mange almindelige tyskere, der er enige i, vurderer Gary Sussman fra Tel Aviv Universitet. Han har skrevet doktorafhandling om nutidens tyskere og Holocaust.

"Der er mange tyskere, der med mere eller mindre god ret mener, at de bliver lagt fortiden til last. Der er andre lande, hvor der er væsentlig større antisemitisme end i Tyskland. Frankrig og Belgien f.eks. Men på den anden side er der måske meget lidt antisemitisme, fordi tyskerne er blevet så grundigt mindet om deres fortid," siger Sussman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her