Baggrund
Læsetid: 2 min.

Kenyas kvinder i sexstrejke

Kvinder i Kenya går i sexstrejke for at få fred og stabilitet i landet
Disse kenyanske modeller ved et modeshow i Nairobi fredag gik også ind for at nægte mænd sex, indtil der er garanteret fred i landet.

Disse kenyanske modeller ved et modeshow i Nairobi fredag gik også ind for at nægte mænd sex, indtil der er garanteret fred i landet.

SIMON MAINA

Udland
4. maj 2009

LONDON - En række kvindegrupper i Kenya har indledt en ugelang sexstrejke i protest mod den nationale samlingsregerings seneste splittelser.

"Det er ikke det nyeste trick, men det skulle være et effektfuldt middel til at få fred. Selv prostituerede har tilsluttet sig vores kampagne. Vi har simpelthen frikøbt dem, så de ikke går på arbejde i denne uge," siger Patricia Nyaundi til BBC World. Hun er direktør for The Women's Development Organisation (WDO), der står bag strejken.

Der opstod voldsomme uroligheder i 2007 efter parlamentsvalget. 1.500 blev dræbt, og 300.000 blev hjemløse efter urolighederne.

Efter indgriben af Den Afrikanske Union og tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan blev der etableret en nationalsamlingsregering med Mwai Kibaki som præsident og med Raila Odinga, den tidligere oppositionsleder, som ministerpræsident.

Men forholdet mellem de to mænd er mere køligt end nogensinde, og mange frygter en ny voldsbølge. Det er for at modvirke, at det skulle ske, at WDO har indledt den seksuelle generalstrejke her på arbejdernes internationale kampdag. "Store beslutninger træffes ofte på sengekanten. Mænd er mere medgørlige, når der kan forhandles. Jeg håber, at præsidentens og ministerpræsidentens respektive koner udviser søstersolidaritet og spørger deres mænd om de vil gøre noget godt for Kenya. Og hvis svaret er nej, ja, så er det bare godnat, skat," siger Nyaundi.

Græsk inspiration

Inspirationen til protesten kom fra den græske skuespilforfatter Aristofanes lystspil Lysistrate (kendt som Kvindernes oprør) fra år 411 før Kristi. I det klassiske skuespil afviser kvinderne i Sparta og Athen at gå i seng med deres krigeriske mænd, hvis ikke de stopper krigen.

"Generalstrejken startede her til morgen i mit soveværelse. Og jeg har kontaktet præsidenten og ministerpræsidentens koner for at sikre mig, at de er med på den," siger Nyaundi.

"Der er utroligt mange prostituerede her i landet. Ved at betale dem for ikke at gå i seng med mændene, kan vi presse magthaverne," siger hun. Hun vil dog ikke sige hvor mange prostituerede organisationen har betalt for en uges afholdenhed.

Men iagttagere frygter, at der kan skabe raseri blandt kenyanske mænd.

"Det er ikke alle mænd her, der er udstyret med humoristisk sans. Jeg er ikke sikker på, at dette vil virke. Og selv om det er et godt publicity stunt, så frygter jeg det værste. Det fleste mænd i denne del af verden kan ikke holde sig i mere end to dage ...," siger journalisten Anna Waithera. Men det tager Patricia Nyaundi med ophøjet ro:

"I så fald har vi - om jeg så må sige - fat i den lange ende. Hvis mændene ikke kan holde sig, må de slutte fred, og derefter kan de få deres lyst styret," siger Patricia Nyaundi.

Om det er optimistisk vil tiden vise. Den peloponnesiske krig i Antikkens Grækenland varede i al fald i 11 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her