Læsetid: 3 min.

Manden, der opfandt selvmords-bomben, har levet et liv i luksus

Sri Lankas regering har offentliggjort billeder fra den tamilske oprørsleders familiealbum. Samtidig fortsætter nedkæmpelsen af den sidste tamilske modstand med hundredvis af civile dødsofre til følge
Propagandakrigen raser mellem den srilankanske hær og oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre. Regeringshæren har offentliggjort billeder fra oprørslederen Vellupillai Prabhakarans familiealbum, der viser, at han ikke har tilbragt hele livet i en bunker, men også har boltret sig i en swimmingpool og spist godt.

Propagandakrigen raser mellem den srilankanske hær og oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre. Regeringshæren har offentliggjort billeder fra oprørslederen Vellupillai Prabhakarans familiealbum, der viser, at han ikke har tilbragt hele livet i en bunker, men også har boltret sig i en swimmingpool og spist godt.

15. maj 2009

Hele sit voksne liv har han levet i skjul og derfra ledet Asiens længst verserende krig. Men altimens bomberne regner ned over den sidste stribe land, som han og hans oprørsstyrker stadig har kontrol over, har Sri Lankas regering nu indviet offentligheden i de mere sødmefulde sider af tilværelsen, som den har formet sig for De Tamilske Tigres øverste leder, Velupillai Prabhakaran.

Familiefotos fra Tiger-chefens private fotoalbum viser ham føre en livsstil, som tusinder af hans hengivne kadrer kun kan drømme om: Her ses han boltre sig i en pool, fejre sin datters bryllup og proppe sig med lækkerier fra en festbanket.

Sri Lankas regering har offentliggjort billederne af Velupillai Prabhakaran sammen med fotos af de primitive forhold, som hans soldater længe har været tvunget til leve og kæmpe under.

Samtidig, mens Velupillai Prabhakarans tropper kæmper videre, er tusindvis af civile fanget i krigens brutale slutspil. En læge, der befinder sig inde i den fem kvadratkilometer store enklave på Sri Lankas nordøstkyst, som stadig kontrolleres af oprørerne, rapporterer, at den seneste artilleribeskydning har kostet mindst 50 mennesker livet på det eneste hospital i den såkaldt 'sikre zone'.

Artilleriangreb

Det var anden dag i træk og tredje gang på en måned, at regeringsstyrkernes granater regnede ned over hospitalet i Tigrenes sidste skanse, hvor anslået 50.000 civile sidder som fanget i en fælde. Videooptagelser fra Tamil Vision i Canada viste sårede civile, der ligger på jorden under interimistiske telte, mens slægtninge forsøger at vifte de fluer væk, som sværmer om dem, og et offer græder i baggrunden.

Over telefonen fra hospitalet udtalte dr. V. Shan Mugarajah til nyhedsbureauet Associated Press, at en granat slog ned i hospitalets administrationskontor, mens en anden ramte en afdeling fyldt med patienter, som var blevet såret ved en tidligere artilleribeskydning.

En anden læge, Thurairaja Varatharajah, den højeste lægelige autoritet i konfliktzonen, oplyste, at angrebet dræbte mindst 50 mennesker deriblandt patienter, slægtninge og en sygeplejer og sårede yderligere 60. Han sagde også, at beskydningen fortsatte hele dagen igennem.

"Vi er ude af stand til at behandle disse folk, da en stor del af vores personale har forladt hospitalet," sagde dr. Varatharajah.

Internationalt Røde Kors oplyser, at beskydningen har dræbt en af dets arbejdere og forhindret en Røde Kors-færge ud for krigszonens kyst i at lægge til land og evakuere sårede civile.

Meldingerne modsiger påstandene fra Sri Lankas regering om ikke at have beskudt den sikre zone med tungt artilleri i flere uger.

Brad Adams, Asien-direktør for Human Rights Watch, siger: "Hverken Sri Lankas hær eller De Tamilske Tigre ser ud til at have nogen skrupler ved at bruge civile som kanonføde."

Vildskaben i angrebet på Tigrenes sidste skanse afspejler utvivlsomt den desperate vilje i Sri Lankas hær til omsider at gøre det af med den mand, som med hensynsløshed og karisma har anført Tamil Eelams Befrielsestigre i kampen for en uafhængig tamilsk stat på øen.

Den største triumf

Den mediesky Prabhakaran, som blev født på Jaffna-halvøen i 1954, har bekæmpet den singalesiske stat, siden han var teenager.

Han udryddede alle rivaler, opfandt selvmordsbombningen som krigsvåben og indgyder fortsat fanatisk loyalitet i sine tropper.

Som disse fotografier viser, har han imidlertid ikke tilbragt hele sit liv i en bunker.

Uanset om han tages til fange eller bliver dræbt, vil uskadeliggørelsen af Prabhakaran være den srilankanske hærs største triumf - men hvis de rygter, som verserer i Indien i denne uge skal tillægges nogen troværdighed, kan regeringsstyrkerne stå tomhændede tilbage, selv når oprørernes sidste modstand omsider bliver brudt.

Avisen The Indian Express beretter således, at der i Chennai, hovedstad i den indiske delstat Tamil Nadu, går det rygte, at Prabhakaran allerede er død eller muligvis flygtet i sikkerhed i Europa. Måske er han blot sluppet ud af krigszonen og er rede til at starte krigen på ny, når hæren hævder, at den er slut.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Jensen

Javel ja, jeg troede selvmordsbomber blev opfundet af
Karl Klinke der d.18/4 1864 selvmords-bombede et
fæstnings-anlæg ved Dybbøl..
Spiser disse Tigre også børn ?