Nyhed
Læsetid: 2 min.

'Når I ser denne video, vil jeg være blevet myrdet af Guatemalas præsident'

Guatemala er kastet ud i en dyb politisk krise, efter at landets præsident beskyldes for at stå bag mordet på en fremtrædende advokat. Beskyldningen fremsættes af advokaten selv i en video optaget før han blev skudt ned på åben gade
I videoen hævder den nu myrdede advokat Rodrigo Rosenberg Marzano, at hans liv er i fare, fordi han har offentliggjort oplysninger om, at mordet på en af hans klienter måske var orkestreret af præsident Colom og hans partnere. Præsidenten afviser og mener skandalen er iscenesat af hans modstandere for at bringe regeringen i miskredit.

I videoen hævder den nu myrdede advokat Rodrigo Rosenberg Marzano, at hans liv er i fare, fordi han har offentliggjort oplysninger om, at mordet på en af hans klienter måske var orkestreret af præsident Colom og hans partnere. Præsidenten afviser og mener skandalen er iscenesat af hans modstandere for at bringe regeringen i miskredit.

AFP Photo

Udland
15. maj 2009

Guatemalas præsident, Alvaro Colom, har bedt FBI og et FN-agentur om hjælp til at undersøge beskyldninger om, at han stod bag nedskydningen af en fremtrædende advokat forrige weekend - beskyldninger, som fremsættes af offeret selv på en videooptagelse.

"Ulykkeligvis, hvis I ser dette båndede budskab, betyder det, at jeg, Rodrigo Rosenberg Marzano, er blevet myrdet af præsident Alvaro Colom," udtaler advokaten på den forbløffende 18 minutter lange videofilm, som blev optaget ugen før Rosenbergs død og omdelt til medierne ved hans begravelse mandag.

I filmen fortsætter han med at anklage præsidenten, førstedamen og andre højtstående politikere for korruption og for at stå bag et svindelnummer, som involverer skuffeselskaber og hvidvask af narkopenge. Rosenberg blev skudt ned og dræbt den 10. maj, da han cyklede i Guatemala By.

Colom, der insisterer på sin uskyld, er som følge af offentliggørelsen af videoen blevet midtpunkt for en akut politisk krise, hvis lige næppe tidligere er set i noget demokrati. Med sin anmodning om hjælp udefra håber præsidenten at afbøde skandalens skadevirkninger.

"Aldrig tidligere er en folkevalgt præsident blevet anklaget for mord," noterer avisen Prensa Libra.

Det makabre faktum, at den person, som fremsætter beskyldningerne og offeret er én og samme, har kun forstærket dramaet. Videoen har allerede tiltrukket tusindvis af seere på YouTube.

Præsidenten afviser

I videoen hævder Rosenberg, at hans tidligere klient - en forretningsmand ved navn Khalil Musa - blev dræbt sammen med sin datter i marts, efter at han nægtede i deltage i et svindelnummer, der skal have involveret en udviklingsbank og et 'ikke-eksisterende' socialt program, som Guatemalas førstedame skal have stået i spidsen for.

Rosenberg forudsiger sin egen død som resultat af at have offentliggjort sin mistanke om, at Colom og hans partnere stod bag disse dødsfald.

Efter 36 års borgerkrig, som sluttede i 1996 og hvorunder 200.000 blev dræbt, har Guatemala forsøgt at bryde med sin voldelige og ustabile fortid.

Præsident Colom, en tidligere ingeniør med en mild tv-fremtoning, blev valgt sidst i 2007 og blev opfattet som et friskt nyt ansigt efter en række promilitære ledere.

"For det første er jeg ikke morder. For det andet er jeg ikke narkosmugler, og alt det andet, han siger, er totalt meningsløst," sagde Colom på et pressemøde og antydede, at skandalen er sat i værk af hans fjender i forsøg på at vælte ham .

"Advokat Rosenbergs død er blevet udnyttet af politiske opportunister og traditionelle konspiratorer med forbindelse til organiseret kriminalitet for at skabe forvirring i den offentlige opinion og for at angribe den øverste ledelse," tilføjede præsidenten.

© The Independent og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Læs også 'Guatemala: Gangsters Paradise?' på
Jesper Løvenbalk Hansens blog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her