Læsetid: 2 min.

Rapport: Britisk politi opildnede til vold ved G-20-topmøde

Civilklædte betjente infiltrerede demonstranter for at fremprovokere voldelige sammenstød, skriver avisen The Observer
12. maj 2009

LONDON - Det virker som en konspirationsteori, udviklet på den yderste venstrefløj. Men efterretningerne om, at politiet i London angiveligt infiltrerede demonstranterne ved G-20-protesten - og opildnede dem til voldelige protester - er ikke blevet offentliggjort på en hjemmeside for antiglobaliserings-aktivister.

Oplysningen kommer fra den ansete britiske søndagsavis The Observer.

"Et medlem af parlamentet, der var involveret i G-20-demonstrationerne, kræver en undersøgelse af, hvorvidt politiet brugte agents provocateurs. Ifølge det liberale parlamentsmedlem, Tom Brake, så han - hvad han opfattede som - civilklædte betjente, der opfordrede demonstranterne til at smide sten på politiet," skriver avisen.

Det afvises af det britiske indenrigsministerium.

"Det er højst usandsynligt. Det har vi ikke kendskab til," siger en pressetalsmand for ministeriet til Information.

The Metropolitan Police ønskede i går ikke at udtale sig om sagen.

Men beskyldningerne bliver skarpt kritiseret af repræsentanter fra The Metropolitan Police Authority (et nævn bestående af folkevalgte, der holder tilsyn med politiet, red.).

Opbakning kan smuldre

Det uafhængige medlem af The Metropolitan Police Authority Cindy Butts siger, hun er "rystet og vred" over beskyldningerne.

"Politiet har traditionelt haft stor folkelig opbakning, men der er en stor risiko for, at denne støtte kan falde bort. Dette hjælper ikke politiets anseelse. Men det er vigtigt at gøre sig klart, at dette er beskyldninger. Det er ikke bekræftet," siger Cindy Butts.

John Graham, direktør for tænketanken The Police Foundation, er også fortørnet over beskyldningerne.

"Det er meget grove beskyldninger. Men det faktum, at de er blevet fremsat af en anset parlamentariker og trykt i en seriøs avis, tyder på, at der er noget om snakken. Det kan skabe store problemer for politiet, og det er svært at se, hvad der kan gøres," siger Graham.

Londons konservative borgmester, Boris Johnson, fyrede sidste år daværende politichef Sir Ian Blair. Det skete som følge af en række overgreb mod sagesløse og efter beskyldninger om racisme. I modsætning til tidligere praksis valgte borgmesteren at blive formand for The Metropolitan Police Authority.

"Borgmesterens drastiske intervention betyder, at det er svært at finde syndebukke, som kan stilles til regnskab. Det mest sandsynlige er, at man lægger skylden på den tidligere ledelse af politiet. Men det løser ikke det grundlæggende problem. Og det er, at politiet i London er blevet en stat i staten. Det kræver en drastisk reform, og den har den nuværende regering ikke villet gennemføre. Labour har været meget venlig over for politiet. Det var oprindeligt populært, men nu, hvor der er mistro til politiet, kan det blive dyrt for dem politisk," vurderer John Graham.

The Independent Police Complaints Commission (Den uafhængige klageinstans for politiet, red.) har modtaget 256 klager over politiets adfærd. Én mand - en forbipasserende kioskejer - døde som følge af et overgreb under G-20-demonstrationerne. To politifolk er suspenderet som følge af klagerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu