Nyhed
Læsetid: 4 min.

Terrorgruppe yder nødhjælp til Pakistans flygtninge

En islamistisk ngo yder hjælp til flygtningene fra den krigshærgede Swat-dal i et forsøg på at vinde folkelig opbakning. Ngo'en menes at være et nyt skalkeskjul for den terrorgruppe, der stod bag angrebet i Mumbai
Udland
16. maj 2009
Kampe mellem Pakistans hær og Taleban har sendt hundredtusindvis af pakistanere på flygt. En islamistisk ngo med forbindelser til terrorgruppen LeT bistår flygtninge med både førstehjælp og fødevarer.

Kampe mellem Pakistans hær og Taleban har sendt hundredtusindvis af pakistanere på flygt. En islamistisk ngo med forbindelser til terrorgruppen LeT bistår flygtninge med både førstehjælp og fødevarer.

Scanpix t

MARDAN - De pakistanske myndigheder har givet ordre til nye politiaktioner imod en forbudt velgørenhedsorganisation, som menes at have forbindelse til de militante kræfter, der stod bag terrorangrebet i Mumbai. Det sker efter afsløringen af, at snesevis af ngo'ens frivillige nu er aktive i Pakistans aktuelle nødhjælpsoperationer.

Myndighedernes beslutning om at slå til imod Falah-e-Insaniat, som er det nye navn for den forbudte den islamistiske bevægelse Jamaat-ud-Dawa, kommer blot en dag, efter at The Independent erfarede, at adskillige af gruppens aktivister yder nødhjælp til de titusindvis af mennesker, som er flygtet fra kampene mellem pakistanske tropper og Taleban-styrker i Swat-dalen og den øvrige nordvestregion. Læger, der kæmper for at håndtere den massive tilstrømning af fortvivlede og udmattede mennesker, siger, at de frivillige har ydet en væsentlig indsats i en situation, som lader til at have overvældet Pakistans regering.

Tidligere på ugen indrømmede Pakistans regering, at den var opmærksom den genopstandne velgørenhedsorganisation og klar til at skride ind.

"Indenrigsministeriet har givet ordre til, at ingen forbudt organisation vil få lov til at genoptage sine aktiviteter under dække af at udføre humanitært arbejde," sagde en ledende embedsmand.

Hvor lang tid det vil tage for regeringen at slå til, står ikke klart. Natten til i går var FeIF's frivillige fortsat til stede på en base i Mardan, hvorfra de koordinerer deres hjælpeindsats.

'Vi hjælper alle'

Seks måneder efter at Pakistan efter internationalt pres forbød velgørenhedsorganisationen, som siges at være skalkeskjul for den militante bevægelse Lashkar-e-Taiba (LeT), har The Independent kunnet konstatere, at snesevis af gruppens frivillige i fuld offentlighed bistår med at redde flygtninge ud af konfliktzonen og frem til nødhjælpslejre og hospitaler. De uddeler også fødevarehjælp, vand og yder førstehjælp.

The Independent mødte gruppens nødhjælpsarbejdere i Mardan, en by, hvor tusindvis af flygtninge har samlet sig. Og skønt de opererede under navnet Falah-e-Insaniat ('Den Humanitære Velfærdsstiftelse'), blev der ved nødhjælpsarbejdernes telte også flaget med sorte og hvide faner med Jamaats symbol, en krumsabel.

"Vores stiftelse opererede før under navnet Jamaat-ud-Dawa," indrømmer en af de frivillige, Jafar Khan. "Vi driver nødhjælpslejre nær konfliktzonen, hvor vi giver førstehjælp, vand, juice og mad. Vi har 12 ambulancer og transporterer folk til flygtningelejre og hospitaler. Vores forsyninger kommer fra Punjab."

Adspurgt om organisationens motiver, siger en anden mand, Dr. Fazl-e-Azim:

"Dette er en humanitær organisation. Vi hjælper alle, muslimer som kristne."

Afsløringen har ført til kritik af regeringen. Den tidligere indenrigsminister, Aftab Sherpao, siger:

"Denne regering kan ikke fastholde fokus på noget som helst. Forbuddet mod Jamaat var et bluffnummer. De ønskede bare at give verden det indtryk, at de gjorde noget."

Pakistans regering har endnu ikke kommenteret anklagerne.

Det vil næppe komme bag på mange i Pakistan, at Jamaat bistår med nødhjælp til strømmen af flygtninge fra Swat-dalen og omegn, som har taget til, i takt med at det pakistanske militær har optrappet sine operationer for at "eliminere" de tusindvis af Taleban-krigere, som havde vundet kontrol over et område blot 100 kilometer fra Islamabad. I årevis er frivillige fra velgørenhedsngo'er dukket op i kølvandet på naturkatastrofer i regionen.

Under jordskælvet i 2005 i det pakistansk styrede Kashmir ydede frivillige fra Jamaat således hjælp til en del af de hundredtusindvis af mennesker, som blev berørt af katastrofen.

Uvurderlig indsats

Men efter november måneds angreb på Mumbai, som efterlod 160 dræbte, slog Pakistans regering til imod ngo'en, lukkede dens kontorer og arresterede en række af dens ledere. Regeringen blev tilskyndet til at træffe disse forholdsregler af et kor af internationale fordømmelser og beskyldninger om, at Jamaat opererede som skalkeskjul for LeT. Også FN betegnede gruppen som en terrorbevægelse, og en højtstående Jamaat-leder, Hafeez Mohammed Saeed, holdes fortsat i husarrest i Lahore.

'Velfærdsstiftelsen' og Jamaat ser unægtelig ud til at være tæt forbundne, og flere frivillige medgiver da også, at der er tale om en og samme gruppe. Adspurgt om kontaktdata til organisationens ledelse i Lahore, opgav de et nummer, der blev besvaret af en medarbejder, som betegnede sig selv som talsmand for Jamaat. Talsmand Yahay Mujahid, sagde dog:

"Vi arbejder snævert sammen med stiftelsen, men vi er ikke en del af den."

Fuld klarhed er der imidlertid om den betydning, som den forbudte velgørenhedsgruppe har på en nødhjælpsoperation, hvor de lokale myndigheders ressourcer er strakt til deres yderste. På Mardanis distriktshospital, hvor en Jamaat-ambulance holder uden for akutafdelingen, fortæller en læge, at tre grupper med forbindelse til velgørenhedsgruppen yder nødhjælpsindsatsen uvurderlig bistand. Dr. Adnan Jamshed tilføjer:

"Deres ambulancer ankommer hele tiden."

En anden læge fra akutafdelingen, dr. Aziz Khan siger:

"Der er kronisk mangel på hospitalspersonale, og vi har ikke senge nok."

Den tilsyneladende genopdukken af Jamaat vil vække fornyet ængstelse om gruppens muligheder for at bruge hjælpearbejdet blandt civile som anledning til at rekruttere nye frivillige til at udkæmpe jihad. Det vil også øge bekymringen blandt dem, som har sat spørgsmålstegn ved den pakistanske hærs vilje til seriøst at sætte ind imod de militante, som beskyldes for Mumbai-angrebene.

"Jeg er ikke overrasket over denne nye civile organisation. Jamaat har spillet en meget aktiv rolle i hjælpeoperationen," siger Bahakutumbi Raman, en indisk sikkerhedsanalytiker.

Christine Fair, der fra Washington forsker i LeT, siger:

"Jeg har godt hørt forlydender om, at Jamaat har skiftet navn. Jeg har også hørt, at før organisationen blev lukket, havde den allerede flyttet sine penge. Selvfølgelig er det Jamaats strategi at fortsætte med at vinde folkelig støtte."

LeT har traditionelt haft nære bånd til Pakistansk militære efterretningstjeneste, ISI. Sidst i 1980'erne blev gruppen støttet af hæren under konflikterne i det indisk styrede Kashmir. I 2002 blev gruppen forbudt af den daværende præsident Pervez Musharraf, mens dens ledelse fortsatte sine aktiviteter med Jamaat som dække.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stanley Opmann

"Terrorister" har jo ingen følelser. Derfor er det soleklart at de kun udfører humanitært arbejde for at rekruttere selvmordsbombere. Hurra for Vestens logiske filosofi!

peter jensen

@ Stanley

kunne være spændende at høre din pointe ?