Nyhed
Læsetid: 2 min.

Unge lider under Spaniens galopperende ledighed

Ledigheden er eksploderet i Spanien, og det er de unge under 25, der er hårdest ramt. De har forsømt at uddanne sig under de seneste års højkonjunktur og står derfor med ringe muligheder, nu krisen er sat ind
Udland
14. maj 2009

Spanien har de seneste 10 år buldret frem med en misundelsesværdig vækst og et bygge- og forbrugsboom uden sidestykke i Europa, men nu er bøtten for alvor vendt på hovedet.

Arbejdsløshedsprocenten i Spanien er i dag på 17,4 pct. og frygtes at nå op på 21 pct. inden årets udgang. For første gang i landets historie er der over fire millioner indbyggere registreret uden job, oplyser Encuesta de Poblacion Activa, der indsamler statistik over den erhvervsaktive del af befolkningen.

Det mest nedslående i de seneste tal er, at det især er de unge under 25, der betaler prisen. Og dyrt. En ud af fem arbejdsløse er under 25 år, og det skubber kurven for unge ledige op på 35,66 pct. - det dobbelte af gennemsnittet på verdensplan.

Hvad angår de unge, begræder både økonomer og politikere, at den store optur i årene op til krisen bevirkede, at titusinder af unge aldrig påbegyndte en uddannelse; de ville alle tjene penge og mærke boomet her og nu. I dag betaler de prisen og står uden nogen faglig ballast og uden ret til megen understøttelse.

Spil for galleriet

De spanske politikere står nu over for en kolossal udfordring, og beskyldningerne fyger på tværs af parlamentssalen mellem Spaniens socialistiske regering og den katolsk-konservative opposition ledet af Partido Popular (PP).

Socialistpartiets regeringschef, José Luis Zapatero, forsikrer:

"Vi anstrenger os af alle kræfter for at investere i offentlige arbejder og projekter, som kan sikre arbejde og social sikring. Vejen ud af krisen er og bliver social - ellers kommer vi ikke ud på den anden side."

Den melding skyder Partido Popular ned med angreb som dette fra partiets formand, Mariano Rajoy:

"Der er ingen socialistisk vej ud af denne krise. Regeringen spiller udelukkende for galleriet."

PP havde indtil slutningen af 1990'erne ikke noget at prale af, for dengang var ledigheden også over 20 pct. Men partiet fik den reduceret til 11 pct., da Spanien red med på en langvarig bølge af fremgang, vækst og højkonjunktur. PP havde regeringsmagten frem til 2004.

Zapateros siddende regerings ambition er at skabe 100.000 nye arbejdspladser ved at sætte fut i forbedringer af offentlige byggerier.

Regionale forskelle

Krisen og arbejdsløsheden i Spanien er i høj grad regionalt betinget, og der er enorm forskel fra region til region på, hvor hårdt den har bidt sig fast. I Spanien som helhed er der i dag 1,068.400 husstande, hvor alle voksne medlemmer står uden arbejde.

Værst ramt af stor ledighed er de traditionelt fattige og sydlige regioner som Andalusien med 24 pct., Extramadura nær Portugal med 22 pct. og De Kanariske Øer med over 26 pct. Men selv om de rigere regioner mod nord og de store byer klarer sig dobbelt så godt, napper krisen dog overalt.

Spanien har de seneste år oplevet en sand invasion af indvandrere fra både Nordafrika og Sydamerika til at mætte det hidtil store behov for arbejdskraft. I dag skønnes det, at antallet af ledige indvandrere er 1,05 mio.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her