Nyhed
Læsetid: 3 min.

Virksomhederne har lært at tale rigtigt om miljøet

Men for de fleste er det endnu ord uden indhold, siger tidligere aktivist, der nu rådgiver supermarkedskæden Wal-Mart på vejen mod bæredygtighed
Udland
26. maj 2009

Man lytter særlig årvågent, når Adam Werbach taler. Ikke fordi han larmer - han er tværtimod en meget blødt talende ung amerikaner fra vestkysten. Det er selve budskabet, kombineret med mandens baggrund, der gør Werbach interessant. Mandag talte han for over 700 internationale erhvervsledere på World Business Summit on Climate Change i Bella Centret. Ikke langt, men kontant. Ligefrem fornærmende for nogle, kan man observere.

Adam Werbach blev i 1996 i en alder af bare 23 formand for den store amerikanske miljøorganisation Sierra Club. Året efter skrev han bogen Act Now, Apologize Later, hvor han bl.a. meget andet beskrev verdens største virksomhed, detailhandels-kæden Wal-Mart som "en ny type gift", der "kan vælte ødelæggelse ned over en by," når den rykker ind med sine discount-butikker.

10 år senere chokerede han sit bagland og sine miljøvenner ved med sit eget konsulentfirma at lade sig hyre af Wal-Mart for at bistå koncernen med at stille om til bæredygtighed.

Gigantisk opgave

I dag er Werbach ansat i den grønne gren af reklamebureauet Saatchi & Saatchi, for hvem han stadig varetager konsulentopgaven med at motivere Wal-Marts 1,3 mio. medarbejdere til bæredygtighed. Karriereskiftet og alliancen med kæmpekoncernen kostede ham venskaber og omdømme i den amerikanske miljøbevægelse. Men Werbach er ikke i tvivl om, at han gør det rigtige.

"Hvad enten man elsker eller hader Wal-Mart, så har de gjort mere for bæredygtigheden end nogen miljøorganisation, jeg har arbejdet for," lyder hans vurdering.

Wal-Mart - med en omsætning større end Danmarks bruttonationalprodukt - har sat sig tre mål: At blive 100 pct. forsynet med vedvarende energi, at producere nul affald og kun at have grønne, bæredygtige produkter på hylderne.

"Wal-Mart har givet sig selv en gigantisk opgave, og det er blot begyndelsen på en lang rejse. Der er langt igen, men de gør målrettede fremskridt," siger Werbach.

Initiativet til den grønne forvandling er udgået fra toppen, men i dag vokser engagementet i basis. Adam Werbach fortæller erhvervslederne i Bella Centret, hvordan der i dag i Wal-Mart-butikkerne er et voksende antal 'bæredygtigheds-kaptajner', der spreder forståelsen for bæredygtighed blandt kollegerne.

"De opnår forståelsen af, at det, der er godt for dem selv - en sundere, grønnere livsførelse - er godt for planeten."

Det er vigtigheden af denne spirende bevægelse, der er den grønne rådgivers anliggende. Kombineret med en lige venstre til erhvervslederne i salen.

"De fleste virksomheder har ikke det mindste begreb om, hvad de snakker om, når de erklærer sig grønne og klimabevidste. De er ikke selv direkte ramt af klimaforandringerne, og det, de leverer, er rent mundsvejr," siger Werbach.

"Det er som en epidemi blandt amerikanske virksomheder. Da jeg for godt 10 år siden var miljøaktivist, kunne vi altid pege skurkene ud, fordi de hele tiden sagde det forkerte. I dag har kyndige markedsføringsfolk lært næsten dem alle ikke at sige de forkerte ting. De har lært at sige, at vi har en klimakrise, at de er på en rejse mod bæredygtighed, og at de er ansvarlige virksomheder."

- Er der virksomheder her i Bella Centret, som er til stede for at udøve 'damage con-trol', dvs. bremse for mar-kante og konkrete klimakrav fra erhvervstopmødet til politikerne?

"Givetvis, om end jeg ikke lige kan sige, at jeg har set konkrete eksempler på det. Og jeg ønsker da, at alle virksomheder er med til at sende et stærkt signal herfra. Min erfaring er, at når der stilles konkrete krav, så opfylder virksomhederne dem før tid, fordi de mobiliserer deres interne ressourcer på udfordringen."

Stiller krav til forbrugere

Det reelle problem er, at virksomhederne på dette klimamøde netop er dem, der støtter sagen," siger Werbach. Dem, der er imod, har holdt sig væk.

Men den grønne retorik, som alle nu har lært, er en udfordring.

"Det stiller krav til os," siger Adam Werbach, der med 'os' mener bevidste forbrugere og grønne aktivister.

"Kravet er, at vi hjælper vinderne med at vinde og taberne med at tabe. Og det skal ske ved at gøre det tydeligt, hvem der er de reelle ledere i denne kamp."

mener, at en ny forbrugerbevægelse er det nødvendige instrument til at skabe presset på virksomhederne. Og det er en opgave, som endnu er i sin vorden.

"Sandheden er stadig, at få forbrugere er villige til reelt at ændre adfærd," mener den Wal-Mart-hyrede grønne aktivist-konsulent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Diepgen

Hvor langt bærer tillid og tro på andre, før naiviteten tager over? Werbach er en sikkert udsøgt forbrugerkonsulent i vækst og vokseværk. Om ikke før, må vi vænne os til, at morderen møder frem ved begrravelsen af den myrdede.

John Fredsted

"Sandheden er stadig, at få forbrugere er villige til reelt at ændre adfærd."

Lige præcis.