Læsetid: 2 min.

EU truer Iran med kollektivt svar

EU's udenrigsministre truer Iran med et kraftigt og kollektivt svar, hvis Iran fortsætter overgrebene på lokalt ansatte ved EU's ambassader i Iran
29. juni 2009

EU-landene vil reagere med et kraftigt og kollektivt svar, hvis de iranske myndigheder ikke øjeblikkeligt løslader de lokalt ansatte ved Storbritanniens ambassade i Teheran, der er blevet tilbageholdt af myndighederne. Det samme vil ske, hvis overgrebene mod udenlandske eller lokale ansatte ved EU's ambassader i landet fortsætter. Det besluttede EU's udenrigsministre i går på den græske ø Korfu ved et ekstraordinært udenrigsministermøde, der er kommet i stand på opfordring fra Danmark. Udenrigsministrene fordømmer samtidig »den uretmæssige udvisning af to britiske diplomater og tilbageholdelsen af lokalt ansatte på den britiske ambassade i Teheran«, som skete tidligere i går.

Det halvofficielle iranske nyhedsbureau Fars skrev, at de iranske myndigheder foretog anholdelserne af otte ambassadeansatte, fordi de mener, at de otte har spillet en betydelig rolle i den seneste tids optøjer oven på præsidentvalget i Iran.

Den britiske udenrigsminister, David Miliband, krævede ambassadepersonalet løsladt og beskyldte de iranske myndigheder for at chikanere og skræmme ambassadens folk. »Det er uacceptabelt,« fastslog Miliband i går.

Respekterer suverænitet

Iran har gentagne gange beskyldt Storbritannien for at opildne til uro. Desuden har de iranske myndigheder udvist den britiske radio BBC's korrespondent i Teheran, anholdt yderligere en britisk journalist og en række andre briter, som har været involveret i urolighederne.

EU's udenrigsministre siger videre fra mødet på Korfu, at de er »alvorligt bekymrede« over begivenhederne i Iran og fordømmer de fortsatte anholdelser af fredelige demonstranter og journalister. De fordømmer også de restriktioner, som såvel den iranske som den udenlandske presse er blevet underlagt i landet.

»EU har klart markeret, at vi står sammen, hvis et af EU-landene bliver angrebet eller udsat for noget fra iransk side, sådan som briterne er blevet,« siger udenrigsminister Per Stig Møller (K). Han tilføjer, at EU samtidig har gjort det klart, at »vi respekterer Irans suverænitet«.

»Det vil sige, at vi går ikke ind og siger, hvilket regime Iran skal have. Det er ikke EU's bord. Det er op til iranerne selv. Iran må ikke kunne sige, at vi blander os i deres interne anliggender. Det vil være et dødskys til demonstranterne,« siger udenrigsministeren. »Vi fordømmer volden og angrebene mod demonstranterne og mod pressen, for det krænker de elementære friheder,« understreger Per Stig Møller.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rahmann Nadjafi

Iranske myndigheder behandler de lokale spioner og sabotører som loven har bestemt, uanset hvem har disse foræder arbejdet for. Alt hvad man siger i EU imod Iran er bare tomme snak, da de ikke har lov til at blande sig i Irans interne anlæggelser. Historien viser at EU siger en masse ting mod Iran og truer landet med den ende og det andet, men så står de i kø for at indgå kontrakter, især i gas og olie! All de sanktioner mod Iran er nu glemt, siden Iran står fast ved sine holdninger, og har truet EU med at indstille den økonomiske handel. Det er faktisk EU der mister investeringer og får flere arbejdsløse i Europa, hvis handlen med Iran stoppes. Iran mister ikke noget, da landets store økonomiske partner er den østlige del af verden, Afrika og Latinamerika. I øvrigt er EU splittet som aldrig før, især når det handler om et land som Iran. For en person som Per Stig Møller er det nemt at sige, vi står sammen. Men når det kommet til stykket er det Tyskland og Frankrig (som har stor handel med Iran) og de magtfulde lobbyer i EU der bestemmer, ikke et land som Danmark. Så, glem alt hvad P.S. Møller siger.
Ang. det han siger om ”vold” mod demonstranter, frie presse osv. i Iran, ja, det er efterhånden et letkøbt udsagn. Har der været vold mod demonstranter, er det fordi deres demonstration har været ulovlig, altså uden tilladelse, eller også de har optræd voldelig mod andre mennesker, sat ild i biller og buser og butikker. Behandler det danske politi denne slags anderledes måske? Og om presset. De aviser som er blevet lukket, har været direkte medvirken i urolighederne ved at opflamme situationen, opfordret til ulovlige demonstrationer og protester, beskyldninger mod myndigheder og systemer. Denne slags har nemlig juridiske konsekvenser, som er præciseret i loven.

Rahmann Najafi

Alt hvad man siger i EU imod Iran er bare tomme snak, da de ikke har lov til at blande sig i Irans interne anlæggelser.

Hvordan vil du forhindre det. Hele vesten er da fuldkommen ligeglad med hvad du og de andre diktaturtilhængere mener om det.

Rahman Najafi, regeringen og mullaherne i Iran er en samling religiøse gangstere, som alle anstændige mennesker - også muslimer - nødvendigvis må afsky for deres modbydelige måde at bruge religionen som skalkeskjul fopr deres magtbegær. Det samme gælder for resten regeringen i Saudi Arabien og adskillige andre "muslimske" stater.

Så enkelt er det.

Rahmann Nadjafi

@ Per Vadmand
Tak for din bemærkning.
De iranske gangstere har en lang vej foran sig, før de bliver lige så professionelle som de vestlige politikere, for ikke at tale om de mafiabosser som bestemmer store beslutninger i EU – dem som make offers you kan not refuse. Så enkelt er det.

Niels Christensen

#Najafi, dem der mister noget er først og fremmest revolutions garden, der står for langt den største del af Irans eksport økonomi.