Nyhed
Læsetid: 3 min.

Gadaffi kørte sit eget show i Rom

På grund af Italiens afhængighed af libysk gas og aftalerne om direkte hjemsendelse af flygtninge var Silvio Berlusconi i den forløbne uge tvunget til at modtage Muammar Gadaffi. Libyens leder kvitterede for tilliden ved at bruge Rom som bagtæppe i et propagandafremstød
Libyens leder Muammar Gadaffi iscenesatte sig selv under besøget i Italien fra han trådte ud af flyet til han, før planlagt, forlod landet igen. Her modtages han - med et billede af oprørslederen Omar al-Mukhtar på uniformen -af premierminister Silvio Berlusconi.

Libyens leder Muammar Gadaffi iscenesatte sig selv under besøget i Italien fra han trådte ud af flyet til han, før planlagt, forlod landet igen. Her modtages han - med et billede af oprørslederen Omar al-Mukhtar på uniformen -af premierminister Silvio Berlusconi.

Christophe Simon

Udland
15. juni 2009

ROM - Lørdag eftermiddag afsluttede Muammar Gadaffi sit første statsbesøg i Italien i sine 40 år som Libyens leder. Gadaffi holdt hof i et medbragt telt i den romerske park Villa Doria Pamphili og nåede at posere i otte forskellige sæt tøj og akkumulere 12 timers forsinkelse i forhold til det officielle program, inden han efter tre dages besøg forlod den italienske hovedstad et par timer tidligere end planlagt. Italienerne skulle endda i sidste øjeblik have forhindret, at en fornærmet Gadaffi rykkede teltpælene op i ly af natten, skriver avisen La Repubblica, som kritiserer den italienske regering for at have ladet obersten omdanne Rom til en teaterkulisse i sit helt eget show. Men Italiens udenrigsminister, Franco Frattini, betegner besøget som en ubetinget succes og fremhæver, at Italien nu "som det første land i verden" har "gjort op med sin koloniale fortid".

Besøget startede med en provokation, da Gadaffi steg ud af flyet med et billede af oprørslederen Omar al-Mukhtar klistret på brystet. Fra 1911 til 1943 var Libyen en italiensk koloni, og Omar al-Mukhtar, kaldet "ørkenens løve", blev i 1931 hængt af de italienske besættelsesstyrker. Siden har styrkeforholdet mellem de to lande dog ændret sig: Italien modtager i dag 35 pct. af sine energiforsyninger fra Libyen, som også har afgørende indflydelse på italienernes flygtningepolitik. I august 2008 indgik premierminister Silvio Berlusconi en aftale med Gadaffi om fælles patruljering af den libyske kyst og direkte hjemsendelse af bådflygtninge. Ifølge den seneste rapport fra Amnesty International bliver flygtningene interneret på ubestemt tid og udsat for tilfældig politivold i Libyen. Aftalen indbefatter, at libyerne i løbet af de næste 20 år modtager fem milliarder dollar fra Italien - officielt som kompensation for forbrydelserne under koloniherredømmet, hvor italienerne bl.a. benyttede kemiske våben mod befolkningen.

Kritik af USA

Gadaffis provokationer fortsatte på La Sapienza-universitetet, som var omringet af demonstranter og politi: "De immigranter, som ankommer hos jer, kommer blot for at hente, hvad I har taget under kolonialismen."

Senere på dagen fortalte Gadaffi om indretningen af et sandt demokrati, og det foregik tilmed foran Roms rådhus på Capitol-højen, et af de mest symbolladede steder i den vestlige verden:

"Hvis det italienske folk spurgte mig, ville jeg lukke partierne og give folket magten."

Gadaffi havde også fået lovning på taletid i det italienske senat, men det blev aflyst i sidste øjeblik som følge af protester fra oppositionen. I stedet talte han for en udvalgt skare i et af senatets repræsentationslokaler.

Fredag skulle Gadaffi have deltaget i et debatmøde om forholdet mellem Libyen og Italien, men obersten lod de italienske værter vente forgæves i to timer, inden deputeretkammerets formand, Gianfranco Fini, valgte at aflyse mødet. Den beslutning tvang Berlusconi og tidligere udenrigsminister Massimo D'Alema til at haste til teltet i Villa Pamphili for at berolige obersten.

Besøget fungerede også som generalprøve på G8-mødet i L'Aquila i starten af juli, hvor Gadaffi deltager i sin egenskab af leder for Den Afrikanske Union.

Han lagde op til topmødet med flere udfald mod USA:

"Hvad er forskellen mellem det amerikanske angreb mod vores huse i 1986, hvor de også forsøgte at dræbe mig og mine børn (Gadaffis datter omkom ved angrebet, red.) og bin Ladens terroraktioner?" spurgte Gadaffi, som også beskyldte amerikanerne for at have omdannet Irak til "en åben arena for terrorister":

"USA ønsker ikke folkeslagenes frihed, men vil blot kolonisere verden."

I dag besøger Silvio Berlusconi præsident Obama i Washington, hvor han næppe ønsker at diskutere Gadaffis retoriske udladninger i Rom.

Derfor forsøgte udenrigsminister Frattini at lægge en smule afstand til obersten: "Vi kan jo ikke være enige om alt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her