Nyhed
Læsetid: 4 min.

Handelsstuderende på Harvard sværger på, at de bliver idealister

Efter den skamfulde finanskrise sidste efterår har studerende på Harvard Business School taget initiativ til at udfærdige et etisk adfærdskodeks for fremtidens forretningsledere
Udland
24. juni 2009

Som sædvanlig faldt ceremonien i Harvards universitetspark på første torsdag i juni en festlig, formel og farverig begivenhed. Alle de unge dimittender havde klædt sig i sorte eller røde kjoledragter og bar den traditionelle sorte hat med skygge på hovedet. Til forskel fra sidste år skinnede solen endda.

Men en ting manglede. Denne gang i 2009 viftede de nyudklækkede MBAer (kandidater til Master of Business Administration) fra Harvard Business School ikke med 20-dollarsedler, som de ellers plejer at gøre. Efter Wall Streets dybe involvering i finanskrisen 2008 er profit og grådighed ikke længere in blandt erhvervsstuderende i USA. Tværtimod.

»Efter at have taget afgangseksamen på Harvard tjente jeg langt mere i det første år som investeringsrådgiver i Lehmann Brothers, end jeg gør i dag som livstidsansat professor på Harvard. Det er der vist ikke mange, som kommer til at gøre efter denne krise,« siger historiker og Pulitzer-vinder Caroline Elkins.

Ceremonien startede sen formiddag og løb til kl. 16. Dette års hovedtaler var præsident Barack Obamas energiminister, Steven Chu, nobelprisvinder i fysik i 1997. Den energiske og kloge teknolog havde efterladt den politiske forsigtighed i Washington og talte med klare bogstaver om de klimaudfordringer, den nye generation af amerikanske ledere vil stå ansigt til ansigt med.

Chu forudsagde drastiske ændringer for menneskers og dyrs livsvilkår, dersom intet bliver gjort for at hindre den globale opvarmning:

»Ændringer, der følger denne opvarmning, vil komme så pludseligt, at mange arter, herunder mennesket, vil få svært ved at tilpasse sig.«

Så Chu spurgte, om mennesket monstro vil kunne samle sig om et projekt om at redde verden, som vi kender den, eller om vi bare vil fortsætte med at bekymre os om vores families eller stammes fremtid.

»Som fremtidens intellektuelle ledere bør i sætte jer ind i denne problemstilling og handle i overensstemmelse hermed. Jeg opfordrer den næste generations forskere og ingeniører til at finde bedre teknologiske løsninger. Økonomer og politologer bør søge at skabe bedre politiske løsningsmodeller, og forretningsledere skal gøre bæredygtighed til en integreret del af deres virksomheder.«

Som lægeløftet

Energiministeren talte ikke for døve øren. Nogle af de tilstedeværende MBA-kandidater havde tidligere holdt et stykke papir op i vejret med en ed, der kunne minde om lægeløftet.

Faktisk har halvdelen af Harvards erhvervsskoles 866 dimittender i 2009 aflagt eden, som 30 studerende formulerede sidste vinter. Deres initiativ var delvist inspireret af den skam, som mange følte over bankdirektørernes medansvar for finanskrisen og den økonomiske recession.

Tidligere arbejde udført af to Harvard-professorer, Nitin Nohria og Rakesh Khurana, vejledte desuden de studerende på Harvard under nedskrivningen af eden. Nohria og Khurana har i lang tid har slået på, at chefer i det private erhvervsliv ligesom læger og advokater bør forpligte sig til at følge et etisk adfærdskodeks.

Professorernes overordnede pointe er, at studerende på amerikanske business-skoler primært lærer, hvordan de kan berige aktionærer og sig selv frem for at tænke på kollektive værdier.

»Efter denne finanskrise forventer mange studerende en ændring i læseplanen, hvor der lægges mere vægt på etiske aspekter af forretningsledelse. Det er ikke nok at undervise dem i, hvordan man maksimerer aktionærernes udbytte,« siger professor Khurana til The Economist.

Ideen spreder sig

En af initiativtagerne, Max Anderson, sagde for nylig til The New York Times:

»Vi har alle et ønske om at føre et mere meningsfyldt liv og styre store koncerner med sigte på at fremme almenvellet. Ingen er jo interesseret i at blive kritiseret for uetisk adfærd. Vi håber at lære af andres fejltagelser og lede ansvarligt. Vi har faktisk en enestående mulighed for at påvirke samfundet. Naturligvis tænker folk altid på deres egne interesser, men vi der har aflagt eden sigter også imod at tjene vores medarbejdere og den bredere offentlighed.«

MaxAnderson fremhævede senere i en artikel i Wired Magazine, at i alt 100.000 mennesker tager afgangseksamen som MBAs fra amerikanske business-skoler hvert år.

»Det er dobbelt så mange som læger og advokater tilsammen. Hvordan kan det være, at de og ikke vi skal aflægge en ed «

Idéen spredte sig dette forår som en steppebrand til mange andre universiteter, og de 33 Harvard-studerende har modtaget henvendelse fra snesevis af lande på deres webside.

I eden lover den fremtidige forretningsleder at tjene det almenvellet ved at »bringe mennesker og ressourcer sammen med henblik på at skabe værdier, som intet enkelt individ kan alene () På langt sigt skal min virksomhed kunne skabe nye værdier for samfundet,« hedder det blandt andet.

Herefter følger en liste med løfter om alle de etiske principper, den edsaflæggende dimittend agter at overholde. Et uafklaret spørgsmål er, om de bevidstgjorte unge amerikaneres ideer ikke vil blive overskygget af barske forretningsvilkår.

Hvad vil de gøre, hvis finansiering via børsmarkederne tørrer ind, fordi de forsømmer deres aktionærer til fordel for det 'almenvellet'? Og hvad er 'almenvellet' egentlig?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her