Baggrund
Læsetid: 3 min.

Hemmelig britisk Irak-undersøgelse fordømmes

Efter flere års pres har premier minister Brown startet en undersøgelse af Irak-krigen, men ingen vil høre om indholdet før efter næste valg
Udland
17. juni 2009

LONDON - Den britiske premierminister, Gordon Brown, er blevet mødt med hård kritik efter mandagens meddelelse om, at forløbet før, under og efter Irak-invasionen i marts 2003 nu skal undersøges.

Pårørende til dræbte soldater såvel som politikere fra egne rækker og oppositionspartierne har ventet i årevis på en undersøgelse, men især det faktum, at den udpegede kommission skal arbejde bag lukkede døre, har bragt sindene i kog.

»Vi har kæmpet og kæmpet for det her, men det kan alt sammen ende med ingenting bag lukkede døre. Familier, som har mistet deres kære slægtninge, ønsker bare et svar på et simpelt spørgsmål: Hvorfor invaderede vi Irak ,« siger Rose Gentle, hvis 19-årige søn, Gordon, blev dræbt i Irak i 2004, til avisen The Independent.

Oppositionspartiet, Liberaldemokraterne, kritiserer Gordon Brown for at fortsætte den kultur af hemmelighedskræmmeri, som i den seneste måned har rokket ved det britiske demokrati efter den såkaldte udlægsskandale om ministres ødslen med offentlige midler.

»Regeringen må ikke få lov til at lukke sagen om denne krig, på samme måde som den blev åbnet: I hemmelighed. I sidste uge stod han (premierministeren, red. ) dér og talte udførligt om behovet for større offentlig ansvarlighed og gennemsigtighed. Dette var hans første prøve. Han dumpede. Han valgte i stedet hemmelighedskræmmeri,« sagde partiets formand, Nick Clegg.

De Konservative kritiserede især timingen af undersøgelsen, som Brown sagde vil tage et års tid - det vil sige. at resultatet først offentliggøres efter deadline for næste valg til juni næste år.

Undersøgelsens mål

Komiteen bag undersøgelsen består af to historikere, en tidligere ambassadør, en tidligere højtstående embedsmand og et medlem af overhuset.

Dens primære mål - ifølge Gordon Brown - er at identificere, hvad der kan læres af de fejl, der blev begået i forbindelse med invasionen, selve krigen og endeligt genopbygningsfasen. Komiteen skal undersøge perioden fra sommeren 2001 frem til juli i år, hvor de sidste britiske tropper forlader Basra i Sydirak. Undersøgelsens omfang får ros af krigens kritikere. Det burde ifølge The Independents lederskribent være bredt nok til at dække alle de omstridte emner forud for invasionen i marts 2003. Lederskribenten kræver svar på spørgsmål som: »Blev det diplomatiske alternativ til militær indgriben lukket for tidligt Fordrejede regeringen det efterretningsmateriale, det modtog om Iraks våben Og præcis hvilke råd og vejledning modtog regeringen - og hvornår - i forhold til invasionens lovlighed og formål «

Dette er spørgsmål, som også kan have interesse i Danmark og andre europæiske lande, der fulgte briterne og amerikanerne ind i Irak.

Men ifølge professor Chris Brown fra London School of Economics er alt dette allerede blevet undersøgt - nemlig i to tidligere britiske undersøgelser: den såkaldte Hutton-undersøgelse, der undersøgte videnskabsmanden David Kellys selvmord, og Butler-undersøgelsen, der så på regeringens brug af efterretningsmaterialet.

»Butler-rapporten kiggede på, hvad der var af bevis for Iraks våbenprogram, og hvorvidt Tony Blair løj til offentligheden og parlamentet, og svaret var nej. Men folk ønsker, at svaret skal være ja. Den her undersøgelse handler ikke om at finde noget nyt. Den handler for krigsmodstanderne om fordømmelse, og om hvor ondt det alt sammen var,« siger professor Chris Brown.

Han tvivler på, at undersøgelsen - ligegyldigt om den er åben eller lukket - vil skabe den forsoning i befolkningen og på tværs af partierne, som tilhængere af en undersøgelse har argumenteret for er nødvendig, for at briterne kan lægge Irakkrigen bag sig.

»Den mor, som ønsker en åben undersøgelse, er ikke interesseret i fakta. Hun sørger, og hun kræver fordømmelse. Men tilhængerne af krigen ønsker omvendt ikke fordømmelse. Det er en politisk splid, som nogen ønsker at gøre til noget, som kan løses juridisk. Men jeg tror ikke, at det vil lukke nogle af de debatter, der har eksisteret siden krigens begyndelse,« siger professor Chris Brown.

Premierminister Gordon Browns beslutning om at gå med til en undersøgelse - og dens timing - kalder professoren for en »kynisk øvelse«.

»Det er ren politisk brandslukning, som alt andet i øjeblikket, der er designet med henblik på at få diskussionen til at forsvinde og holde Gordon Brown på posten som premierminister. Jeg tror dog ikke, at det vil virke, for nu taler alle om, at regeringen må have noget at skjule, når undersøgelsen skal holdes for lukkede døre,« tilføjer Chris Brown.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her