Læsetid: 10 min.

Iransk ørkenspejling

Nogle taler om synlig svindel, mens andre taler om et uhyre forudsigeligt valg. Nogle mener, at det er for højtravende at tale om en revolution, mens andre mener, at man slet ikke har fattet, hvor omfattende en revolte, vi i virkeligheden er vidne til. Imens forsvinder sandheden om Iran øjensynligt længere og længere væk i det tågeslør debatten skaber
Symbol. Vurderingerne af, hvad der foregår Iran, er forskellige, men de fleste synes enige om, at det næppe er en demokratisk revolution, der er under opsejling.

Symbol. Vurderingerne af, hvad der foregår Iran, er forskellige, men de fleste synes enige om, at det næppe er en demokratisk revolution, der er under opsejling.

20. juni 2009

Det havde været det nemmeste i verden. Mahmoud Ahmadinejad kunne være gået videre til en anden valgrunde med Mir-Hossein Mousavi. Han kunne have vundet med lidt moderat valgfusk og nogle få procent, og alt kunne have fortsat som det plejer i Iran. Men sejren var ikke nok for præsidenten, der har langt større planer end som så. Derfor ser vi lige nu det nøje kalkulerede kaos, der foregår i Iran. Det mener Ali Alfoneh, ph.d. studerende ved Institut for Statskundskab på København Universitet og ansat ved American Enterprise Institute for Public Policy Research.

»Man har snydt, så det står lysende klart for alle, at der er tale om svindel. Så åbenlyst, at man gør grin med folks intelligens, hvis de tror andet. Demonstrationerne vi ser nu, er en del af revolutionsgardens og Ahmadinejads drejebog. Man har skabt en potentiel revolution imod sig selv, for at få endnu mere magt,« siger Ali Alfoneh.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Stoltze

Meget spekulativ artikel.

Det er indlysende, at der forgår en magtkamp i den iranske top. Det er også muligt, at det der foregår i gaderne er fremprovokeret.
Men det er i så fald virkelig højt spil. Et oprør i den skala er ekstremt svært at kontrollere - eller at spå om udfaldet af.

Det var ikke "kremlologerne" som forudså Sovjets sammenbrud. Jeg tror heller ikke vi i disse dage kan bruge spekulationer om Ahmadinejads, Khameneis og Rafsanjanis tankegang til særlig meget.

Og selvom Mousavi er - eller i hvert fald har været - systemets mand, så kan han udmærket være eksponent for et opgør med systemet netop nu. Hvad han vil vise sig at være hvis han overlever, det ved vi simpelt hen ikke.

I øjeblikket kunne det være rart at læse artikler, som belyser hvad forskellige dele af den Iranske befolkning egentlig mener om det hele. - altså de dele som ikke twitter eller er synlige på youtube.

NY times er inde på samme spor her:

http://www.nytimes.com/2009/06/21/weekinreview/21worth.html?_r=1&ref=glo...

I øjeblikket er det naturligvis umuligt at gå ud til kilderne i Iran. Men der må jo findes en del mennesker i vest, som har erfaringer med vidt forskellige dele af det Iranske samfund. Hvad med at finde dem, i stedet for at tage forskud på historien.

Mads Mikkel Tørsleff

Det var også enormt belejligt for nazisterne at Rigsdagen brændte i Berlin. Undtagelsestilstand og ekstraordinære magtbeføjelser til den indtil da valgte kansler, samt efterfølgende udrensning af de politiske modstandere.

Det er en velkendt masterplan for en despotisk bevægelse til at udbygge sin magtposition.

MM