Baggrund
Læsetid: 5 min.

Kan ord lede til mord?

Bekymrede borgerrettighedsaktivister ser en ny sammenhæng mellem en stigende fjendtlighed over for indvandrere i de store amerikanske massemedier og en øget aktivitet på den yderste frustrerede højrefløj i USA efter valget af en sort præsident. Antallet af mord og andre overgreb på minoriteter som latinoer og sorte er stigende
Bekymrede borgerretsaktivister taler om en  tsunami af vold  fra den organiserede højrefløj efter en række episoder inden for de seneste måneder. Eksempelvis mordet på en afroamerikansk sikkerhedsvagt fra Washington DC s Holocaust-museum.

Bekymrede borgerretsaktivister taler om en tsunami af vold fra den organiserede højrefløj efter en række episoder inden for de seneste måneder. Eksempelvis mordet på en afroamerikansk sikkerhedsvagt fra Washington DC s Holocaust-museum.

Udland
22. juni 2009

WASHINGTON DC ' Da uniformerede Jason Bush, Albert Gaxiola og Shawna Forde ringede på døren i Arivaca ' en landsby 15 kilometer nord for den mexicansk-amerikanske grænse den 30. maj ' troede husets familie, at det var politiet. De åbnede derfor uden videre døren. Et øjeblik efter lå moderen i familien alvorligt såret af skud på gulvet. Hendes mand og parrets ni år gamle datter var døde.

Under retssagen mod de tre anklagede i det sydlige Arizona i sidste uge kom det frem, at to ud af de tre falske betjente var medlemmer af gruppen Minutemen American Defense ' en antiimmigrations gruppe, som overvåger Arizonas grænser i et selvbestaltet forsøg på at stoppe illegal indvandring fra blandt andet Mexico. Shawna Forde, lederen af gruppen, er et relativt kendt navn på den amerikanske højrefløj. Hun har tidligere været aktiv i den langt større og mere kendte højrefløjsorganisation Minuteman Civil Defense Corps, som opererer i flere amerikanske grænsestater.

Efter arrestationerne af de tre, har dna-tests vist, at Jason Bush sandsynligvis også myrdede en hjemløs latinamerikansk mand i 1997. I forbindelse med opklaringen af sagen har politiet offentliggjort dele af bevismaterialet blandt andet en video, hvor Forde truer latino-indvandrere med udryddelse.

Indvandrere i skudlinjen

Sagen er blot en ny ud af en række, som den amerikanske borgerrettighedsgruppe, Leadership Conference on Civil Rights Education Fund brugte, da den i slutningen af sidste uge i Washington DC offentliggjorde en ny rapport, der dokumenterer, hvad bekymrede borgerrettighedsgrupper peger på som en ny tendens i det amerikanske samfund: en forbindelse mellem en generelt mere indvandrerkritisk tone i udlændingedebatten, et stigende antal hate crimes (voldelige overfald og i flere tilfælde mord) rettet mod indvandrere især latinoer i USA samt en stigende aktivitet i samfundet på den ellers begrænsede, men aktive yderste, voldelige højrefløj. Andre sager inkluderer mord og brandstiftelser mod sorte amerikanere.

Giftig mainstream

Rapporten beskriver, hvordan en sprogbrug om indvandrere, som kaldes, 'giftig mainstream' i de etablerede massemedier gradvist har overtaget termer og vendinger, som tidligere kun fandt anvendelse på det yderste højre. Kendte ledere fra højreekstremistiske grupper finder vej ikke bare til Fox TV ' hvis linje er kendt som indvandrerkritisk blandt andet over for den spanske 'underminering' af engelsk som USA's hovedsprog ' men har også i flere tilfælde optrådt som gæster på CNN.

Borgerrettighedsaktivisterne peger også på de nyeste officielle tal fra FBI, der sidst i 2008 offentliggjorde statistik, der viser en skarp stigning i antallet af racistisk motiverede kriminelle overgreb mod latinoer for fjerde år i træk. Antallet steg sidste år fra 426 til 595, hvilket kommer efter en gennemsnitlig stigning på 40 procent fra 2003-2007. Kort efter fremlagde den nye minister for USA's indre sikkerhed, Janet Napolitano, en rapport udarbejdet af hendes ministerium ' Department of Homeland Security (DHS) ' der advarede netop mod, hvad rapporten kaldte »en stigende frustration blandt højreekstremister over hvad disse grupper opfatter som manglende statslig indgriben over for illegal indvandring«.

Hån mod patrioter

DHS fremhævede, at frustrationen kunne føre til vold, men budskabet druknede i en massiv kritik fra ledende republikanere og en stor portion af medierne, som med rapporten så et første forsøg fra Barack Obamas regering på at stemple borgerlige som potentielle voldsmænd og 'terrorister'. Konservative kommentatorer og politikere kaldte rapporten 'latterlig' og 'skævvredet'. Mitt Romney, der fortsat menes at have ambitioner om at stille om som præsidentkandidat for Republikanerne i 2012, sagde, at Napolitano hånede gode amerikanere, »som blot ønskede at tjene deres land«, mens den tidligere formand for Repræsentanternes Hus Newt Gingrich bekendtgjorde, at »de egentlige terrorister er dem, som har udarbejdet denne rapport«.

En stribe mord

Men bekymrede borgerretsaktivister mener, at rapporten er meget præcis. De taler om en »tsunami af vold« fra den organiserede højrefløj efter en række episoder inden for de seneste måneder. Mest omtalt har været mordene på henholdsvis abortlægen George Tiller og en afroamerikansk sikkerhedsvagt fra Washington DC's Holocaust-museum. Begge de anklagede er kendte højreekstremister.

Mindre omtale fik mordene på fem politibetjente ' tre i Pittsburgh og to i Florida ' i april, men begge gerningsmænd havde politiske motiver for deres vrede mod ordensmagten; den ene var frustreret over valget af Barack Obama, fordi denne er sort, og den anden var overbevist om at præsidenten planlagde at stramme våbenlovgivningen.

Ekstremistiske platform

Ved et pressemøde i The National Press Center, Washington DC i sidste uge afholdt af Media Matters for America ' en tænketank, hvis mission det er at overvåge konservative gruppers brug af medierne ' sagde talsmand Eric Boehlert, at gruppen ser en lige linje fra eksempelvis den konservative radiovært Rush Limbaughs verbale vold over til den faktiske kriminalitet, der udspringer fra den ekstreme højrefløj.

Heidi Beirich, som er forskningsdirektør ved Southern Poverty Law Center, bakkede ham op: »De konservative mediers karakteristik af Obama som henholdsvis fascist, kommunist eller socialist kan få ekstremister til at føle, at handlinger som det vi så i Holocaust-museet er berettigede.«

Og Clarissa Martinez, direktør ved Immigration & National Campaigns i La Raza, udtrykker det således: »Ord har konsekvenser og hvis mainstream massemedierne giver disse ekstremister en platform, så er de med til at legitimere både intimidering og vold.«

Nogle få fjolser

Men det er ikke alle, som føler sig overbevist om, at højrefløjens retorik leder til kriminalitet:

»Det er muligt, at venstrefløjen ikke helt forstår det. Men sindsforstyrrede konspirationsteoretikere og nynazister er ikke konservative. Von Brunn (gerningsmanden bag Holocaust-mordet, red. ) var modstander af Irak-krigen og troede fuldt og fast, at George Bush var en zionistisk lejesvend, som havde planlagt 9-11. Han havde planer om at sprænge The Weekly Standard (neokonservativt tidsskrift, red. ) i luften,« lyder det eksempelvis fra den kendte konservative klummeskriver og redaktør af National Review Online.

Goldbergs klummer bringes regelmæssigt i blandt andet britiske The Times og USA Today og hans nyeste bog Liberal Fascism optrådte sidste år på både New York Times og Amazons nationale bestseller lister. Han fortsætter:

»De detaljer hører vi ikke meget om fra de liberale kræfter, der nu bruger nogle få fjolsers gerninger til at tegne et billede af den amerikanske højrefløj som en stor ond klump.«

Dødvande i Senatet

Overdrevet eller ej. Justitsminister Eric Holder har lige fremsat et lovforslag om at udvide definitionen på, hvad en forbrydelse motiveret af had dækker. Den såkaldte Matthew Shepard Act (opkaldt efter Matthew Shepard, en ung homoseksuel studerende, der i 1998 blev torteret og myrdet af to unge mænd i Wyoming) indbefatter i øjeblikket forbrydelser, der er motiveret af race eller etnicitet.

I det nye forslag udvides definitionen til også at dække køn og seksualitet. Ifølge FBI har der siden 1991 været begået lige over 113,000 hate crimes i USA. Heraf havde 55 procent bund i racisme, 17 procent i religion og 14 procent i etnicitet. Loven er vedtaget af Repræsentanternes Hus, men ligger brak i Senatet grundet modstand fra republikansk hold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nils Brakchi

Ham dér Goldberg har vist fat i noget.
Man kan ikke både være jøde hadende nazist og nykonservativ Israel fanatiker . Det er jo nok et noget mere komplekst det billede.

Men Fox News er virkelig ubehagelige. Man tror sgu at det er en karikatur til tider....

Sikkert også sandt at mange konservative opfatter en komiker som Stephen Colbert som " for real" .
Trist.

Ole Sandberg

@ Nils: Det kan man sagtens. Hadet eller "politikken" for det yderste højre i USA - og det er en betegnelse der går langt ind i det republikanske parti, er en identitetspolitik: Forsvaret for den hvide, kristne, heteroseksuelle mand - og det desperate forsvar for denne identitets fortsatte dominans, som de synes er truet af alle mulige ligestillingsbevægelser m.v.

Når denne "kerne" - denne fanatiske identitetspolitik - er på plads, så er der stadig rum til uenighed i detaljerne om hvordan denne identitet bedst forsvares. Bemærk at også de ægte neokonservative og Bush-fløjens kristen-identitet-bevægelse fandt sammen. De har rygende forskellige motivationer men kan finde sammen om samme politik angående f.eks. Israel - de neokonservative er interesserede i en magtbalance i Mellemøsten, de evangeliske fundamentalister er interesserede i at bevare "Guds land" indtil dommedag (hvor alle jøderne vil dø med mindre de omvender sig). Sådan er der så meget, men selvom der er uenigheder om detaljer, så er museumsmorderen faktisk en del af samme bevægelse som "journalisterne" på Fox - hvidmagtsbevægelse og deler de samme konspirationsteorier om årsagerne til "tabet" af denne magt.

Glimrende artikel af Annegrethe Rasmussen.

Ord.:USA forsvinder børn fra gode hjem nogle aldrig fundet igen her i Danmark er det tilladt at komme bragende ind af døren og tage folks børn fra dem efter behov .
Presidenten John F Kennerdy.;
Frihed har mange vanskligheder,og demokratiet ikke fulkomment men vi har aldrig været nød til at
opbygge en mur for at spærre vore folk inde.
26 juni 1963 .
John F Kennerdy døde November 1963 skud.