Baggrund
Læsetid: 5 min.

Krigsforbryder nyder sit otium

Ratko Mladic, manden bag de groveste krigsforbrydelser i Europa siden Anden Verdenskrig, fører øjensynlig en tilværelse af eksemplarisk normalitet i Serbien – det fremgår af en række videoklip, der dukker op, netop som Serbiens regering forhandler om procedurerne for optagelse i EU
Udland
15. juni 2009

BEOGRAD - Han holdes ansvarlig for den længste og blodigste belejring siden Anden Verdenskrig. Og for den grusomste massakre, Europa har kendt siden nazisternes nederlag. Men dette har øjensynligt ikke afholdt de bosniske serberes tidligere hærchef fra at nyde godt af et langt og fredsommeligt otium.

I de 14 år, der er gået siden krigen sluttede i Bosnien, har NATO's fredsbevarende styrker søgt at finde ham. Men skønt den amerikanske regering har udlovet en dusør på fem mio. dollar - hvortil kommer den én million euro, som Serbiens regering tilbød i 2007 - er han forblevet sporløst forsvundet. Rygter har der været mange af: Så var han set i Moskva, så var han set i Athen, så havde han haft et hjerteslag og var død. Men konkrete spor eller for den sags skyld billeder var der ingen af.

Men nu viser det sig, at da freden kom til Bosnien, tog hærchef Mladic tilsyneladende blot tilbage til sin landsby, skiftede til civilt tøj og fortsatte, hvor han havde sluppet.

Videoklippene fra Mladics dagligliv blev i sidste uge udsendt på tv-kanalen Sarajevo Federation. For første gang siden han forsvandt ind i sine loyale tilhængeres beskyttende arme, da Bosniens krig sluttede, fik Mladics eksjugoslaviske medborgere mulighed for at se, hvad der er blevet af den mand, hvis manglende udlevering til Krigsforbryderdomstolen i Haag er blevet den største hindring for Serbiens optagelse i Den Europæiske Union.

Klip udlæser krig på ord

I et af klippene ses en synligt ældet Mladic, der sammen med to kvinder går ned af en snebelagt skovsti. Han ler, da snebolde rammer ham og råber: "Sigt ikke efter kameraet!" Sarajevo Federation hævder, at klippet, som angiveligt er fra 2008, beviser, at Mladic så sent som sidste år kunne leve frit i Serbien, og at de stedlige myndigheder ved, hvor han bor, men blæser på de internationale krav om at stille ham for krigsforbryderdomstolen. Klippene blev vist på et tidspunkt, hvor de satte Serbiens regering i maksimal forlegenhed - nemlig da dens udenrigsminister, Vuk Jeremic var i Bruxelles for at diskutere procedurer for optagelse i EU.

I en videooptagelse fra sin søn, Darkos bryllup to år efter krigens slutning, ses Mladic hilse på sine gæster, trykke deres hænder og kysse dem. Desuden synger han højt til et folkemusikorkester og slutter af med at danse med sin kone og kysse hende. I 2000, lige for næsten af NATO's fredssoldater, var han gæst ved endnu et bryllup, da en af hans nærmeste medarbejdere blev gift i det østlige Bosnien.

Straks efter at videoklippene var blevet vist, udbrød der en forbitret krig på ord mellem Serbien - som den etniske serbiske karrieresoldat, der har svoret livslangt troskab, og som beskyldes for at have beskyttet Mladic alle disse år - og medierne i det Sarajevo, hvor morter- og snigskyttebeskydning affyret af styrker under Mladics kommando resulterede i ikke færre end 10.000 dødsofre under byens tre år lange belejring.

Sarajevo Federation TV oplyser, at klippene af Mladic, der trasker gennem sneen, blev optaget i Beograd-forstaden Kosutnjak sidste år - en påstand, som afvises af den serbiske regering, som kom til magten i 2008 med mandat til at anholde og udlevere Mladic, og som i juli 2008 stod bag pågribelsen af den anden 'mest efterlyste' serbiske krigsforbryder, Radovan Karadzic, Mladics tidligere politiske foresatte.

"Der er ikke et eneste af disse klips, som er under otte år gamle," sagde den serbiske minister, som er ansvarlig for samarbejdet med krigsforbryderdomstolen, ved en hastigt indkaldt pressekonference. Han bedyrede, at regeringen intet kendskab har til Mladics aktuelle tilholdssted.

Han hævder, at optagelserne stammede fra en samling på over 240 videoklip, som serbisk politi udleverede til det internationale krigsforbrydertribunal i december sidste år, efter at politiet havde ransaget Mladic-familiens hus i Beograd som led i den serbiske regerings bestræbelser på at overbevise verden uden for om, at man søger seriøst at få fat på manden.

Eu-fremtid måske i fare

Videoerne er de første, der viser Mladic i civilt tøj, og de første, de blev optaget, siden den bosniske krigs slutning. Med deres karakter af hverdagsidyl står de i stærkt kontrast til de bedre kendte billeder af Mladic i generaluniform, der stoltserer rundt i bakkedragene over Sarajevo under belejringen og udsteder brøsige ordrer.

Mladic står tiltalt for folkemord og forbrydelser imod menneskeheden under krigen i Bosnien. Anklagerne imod ham ved det internationale krigsforbrydertribunal omfatter et hovedansvar for massakren i juli 1995 på over 7.000 muslimske mænd og drenge efter Srebrenicas fald.

Den FN-beskyttede muslimske enklave faldt til Mladics styrker den 11. juli, hvorpå massehenrettelser med koldt blod fulgte over de følgende uger. Mladic anklages også for belejringen og den vilkårlige beskydning af Sarajevo, som krævede over 10.000 menneskeliv.

Det er endnu uvist, hvorledes videobåndene nåede frem til Sarajevo TV, og hvordan det gik til, at de blev udsendt nøjagtigt samtidig med, at Serbien forsøgte at bevise over for Den Europæiske Union, at man ikke skyr nogen bestræbelser på at pågribe og udlevere Mladic. Dette forbliver den ufravigelige betingelse for, at Serbien kan forhandle optagelse i EU - et af de højest prioriterede politiske mål for nationen, siden Slobodan Milosevic blev væltet som præsident i 2000.

Hvis det kan bevises, at den serbiske regering fortsat har givet Mladic ly, vil Serbiens bestræbelser for at komme i EU være i fare, pointerer analytikere. På et fælles pressemøde med udenrigsminister Jeremic udtalte EU's udvidelseskommissær, Olli Rehn:

"Det ville være yderst overraskende, hvis referencen til 2008 skulle vise sig at være korrekt. De seneste forlydender om den efterlystes (Mladics, red.) tilholdssteder går tilbage til 2006, og hans tilstedeværelse i Beograd går tilbage til en tidligere periode."

"De netop udsendte udtalelser kan helt sikkert ikke være dateret efter foråret 2008, da den nye regering blev dannet, og jeg er ikke i tvivl om, at den nuværende regering er opsat på, at international retfærdighed skal ske fyldest," tilføjede Rehn.

EU's ministre skal i dag evaluere de serbiske fremskridt i samarbejdet med krigsforbrydertribunalet.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her