Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pirater og protestpartier indtager Europa-Parlamentet

I en række EU-lande lykkedes det ikke regeringspartierne at overbevise vælgerne om, at de har en vision for det europæiske samarbejde. Det har givet protestpartierne gode muligheder for at profilere sig
Udland
9. juni 2009

ROM - Efter valghandlingen i de 27 EU-lande bliver Europa-Parlamentet mere højreorienteret og mere fragmenteret. En af valgets mest markante tendenser er protestpartiernes succes.

EU-skeptiske og indvandrerfjendtlige partier er således i fremgang i Danmark, Holland, Finland, Storbritannien, Italien, Østrig, Slovakiet og Tjekkiet. I Frankrig blev valgets store sensation med hele 16,2 pct. af stemmerne miljøpartiet Europe-Ecologie, der opstillede kandidater som venstrefløjskoryfæet Daniel Cohn-Bendit, den tidligere undersøgelsesdommer Eva Joly og aktivisten José Bové.

I Sverige opnåede Piratpartiet et bemærkelsesværdigt resultat med 7,1 pct. af stemmerne, hvilket foreløbig udløser et enkelt mandat. Men der ét mandat mere i vente til modstanderne af den svenske overvågningslov, hvis Lissabon-traktaten bliver ratificeret.

"Det føles helt fantastisk. Borgerne har forstået, at det er på tide at komme ind i kampen, og at man rent faktisk kan gøre en forskel," siger Piratpartiets leder og stifter, Rick Falkvinge, til Svenska Dagbladet.

I Storbritannien sikrede De Konservative sig 25 pladser med 28,3 pct. af stemmerne - næsten dobbelt så mange som regeringspartiet Labour. De Konservatives formand David Cameron vil stifte en ny EU-skeptisk gruppe i Parlamentet og får bl.a. opbakning fra de tidligere premierministre i hhv. Tjekkiet og Polen, Mirek Topolanek og Jaroslaw Kaczynski. Det kræver 25 parlamentsmedlemmer fra mindst syv forskellige lande at danne en parlamentsgruppe.

Betydningsløs succes

I Italien er valgets vindere også to protestpartier: Italia dei Valori (Værdiernes Italien) og Lega Nord. Det indvandringskritiske regeringsparti Lega Nord har ligesom Dansk Folkeparti været i permanent fremgang i de seneste 15 år og fik over 10 pct. af stemmerne ved weekendens valg. Italia dei Valori, som baserer sig på en kompromisløs modstand mod Silvio Berlusconis regering, opnåede 8 pct. af stemmerne, hvilket er en fordobling i forhold til partiets resultat ved parlamentsvalget i fjor.

I Holland tredoblede højrepopulisten Geert Wilders' Partij voor de Vrijheid (Frihedspartiet) sin tilslutning med 17 pct. af stemmerne, men også miljøpartiet Groen-Links fik et godt valg og opnåede tre pladser i Parlamentet.

Antisigøjnerpartiet Jobbik i Ungarn får ligeledes tre pladser, og den yderste højrefløj i lande som Østrig og Slovakiet bliver også repræsenteret i det nye parlament. Mest opsigtsvækkende er det dog, at Nick Griffins British National Party får to pladser i Strasbourg og Bruxelles.

"Alle folkeslag i verden har visse rettigheder, og en af disse er retten til at kontrollere deres egne grænser, så deres slægt og kultur vedbliver at være den dominerende i deres land," siger Nick Griffin til BBC.

Han understreger, at hans parti i Europa-Parlamentet foruden udlændingespørgsmålet vil beskæftige sig med "myten om global opvarmning".

Flere analytikere påpeger, at protestpartiernes succes hænger sammen med en særdeles mat valgkamp, hvor regeringslederne i de fleste lande på trods af den økonomiske krise ikke formåede at overbevise vælgerne om det europæiske projekts betydning.

Men selv om den yderste højrefløj kan notere gode resultater i en stribe medlemslande og samlet set vinder seks pladser i forhold til valget i 2004, vil det næppe forrykke magtbalancen i Parlamentet afgørende. I folkerige lande som Frankrig og Polen er opbakningen til de stærkt nationalistiske partier nemlig styrtdykket:

"De højreekstremistiske partier får fremgang i en række lande, men overordnet set ser det ikke ud til, at de har vundet så mange pladser, som man kunne tro ud fra medieopmærksomheden og deres meget synlige profiler. Højrefløjens succes får ingen større betydning for lovgivningsarbejdet i Parlamentet," siger Sara Hageman fra tænketanken European Policy Center til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her