Læsetid: 3 min.

Retsområdet mørklægges i Italien

Den italienske regering hastebehandler en lov, som skal beskytte borgernes privatliv. Dommer-foreningen forudser, at 'politiet og retsvæsenet bliver bundet på hænder og fødder', og journalisten Marco Travaglio opfordrer sine kolleger til civil ulydighed
Marcello Dell-Utri, en af Silvio Berlusconis nærmeste medarbejdere, har ofte været genstand for politiets telefon-aflytninger i forbindelse med mafiasager.

Marcello Dell-Utri, en af Silvio Berlusconis nærmeste medarbejdere, har ofte været genstand for politiets telefon-aflytninger i forbindelse med mafiasager.

Andreas Solaro

13. juni 2009

ROM - Mens hele verden taler om nøgenbillederne fra Silvio Berlusconis villa på Sardinien, som efter et forbud i Italien er blevet offentliggjort af den spanske avis El País, vedtager den italienske regering en lov, der vil medføre en total mørklægning af retsområdet.

"Vi befinder os i en situation, som minder meget om den i Italien og i det nationalsocialistiske Tyskland i årene mellem de to verdenskrige," vurderer historikeren Nicola Tranfaglia.

Berlusconi-regeringen har iværksat en hastebehandling af et længe ventet lovforslag vedrørende retsreportager og brugen af telefonaflytninger. Lovforslaget blev vedtaget torsdag i deputeretkammeret ved en tillidsafstemning, dvs. uden forudgående debat eller mulighed for at fremlægge ændringsforslag, og skal nu godkendes af senatet, hvor Berlusconi også har et solidt flertal. Siden parlamentsvalget i april 2008 har regeringen foreløbig benyttet sig af tillids-afstemninger 19 gange.

Fremover vil det kun være tilladt at foretage telefon- og rumaflytninger, når der foreligger "indlysende indicier på skyld" i forhold med en straframme på over fem år, hvor det i den gældende lov hedder "indlysende indicier på lovovertrædelser". Samtidig gøres tidsfristerne kortere, og efterforskningsmyndighederne bliver underlagt stram budgetkontrol.

Endvidere får de offentlige anklagere forbud mod at udtale sig om igangværende retsundersøgelser, og journalister vil kunne straffes med op til et års fængsel for at offentliggøre eller referere telefonaflytninger inden det første retsmøde. (Det tager i gennemsnit tre år i Italien, før en strafferetssag kommer for retten, og i de mest komplicerede sager kan det tage op til 10 år.)

Endelig vil avisernes udgivere også kunne straffes, hvis journalisterne overtræder reglerne.

Lovforslaget er fremlagt af justitsminister Angelino Alfano, men den egentlige ophavsmand menes at være Niccolò Ghedini, som er Berlusconis personlige advokat og medlem af deputeretkammeret.

"Vi forudser indskrænkede efterforskningsmuligheder og for pressens vedkommende forsinkede og forkølede nyheder," udtaler lederen af den nationale mafia-bekæmpelse, Piero Grasso. Dertil svarer Ghedini:

"Hvem er Grasso?"

Magtens stemme

Telefonaflytninger har længe været en plage for Silvio Berlusconi. Følgende ordveksling mellem Berlusconi og hans nære medarbejder og rådgiver Marcello Dell'Utri stammer fra nytåret 1987:

"Det nye år begynder dårligt!"

"Hvorfor?

"Der skulle komme to piger fra Drive In (et underholdningsprogram på en af Berlusconis tv-kanaler, red.), som har brændt os af. Craxi (Italiens daværende premierminister, red.) er også rasende.

"Okay. Men hvad rager dem fra Drive In dig?"

"Det ender med, at vi ikke kommer til at kneppe! Hvis det begynder på den måde, kommer vi ikke til at kneppe hele året."

Selv om denne samtale ikke afslører strafbare forhold, men blot detaljer om offentlige personers privatliv, har aflytningerne ofte kastet lys over anderledes alvorlige forhold. I 1992 fortalte undersøgelsesdommeren Paolo Borsellino to franske journalister om en samtale, hvor Marcello Dell'Utri og mafiosoen Vittorio Mangano aftaler leveringen af et parti heroin på et hotel i Milano. To måneder senere blev Borsellino og hans politieskorte dræbt ved et attentat i Palermo. Dell'Utri og Berlusconi figurerede som attentatets mulige opdragsgivere i to forskellige retsundersøgelser, som blev arkiveret i 1998 på grund af manglende beviser.

"Eftersom helte og martyrer er sjældne, bliver den tavshed, som magthaverne har omgivet deres egen virkelighed med, kun af og til brudt af maskinerne: Telefon- og rumaflytninger giver borgerne mulighed for at lytte til magtens hemmelige stemme uden censur," påpeger antimafiadommeren Roberto Scarpinato.

Journalisten Marco Travaglio har for nylig citeret en aflytning af en samtale mellem to eftersøgte mafiosi, hvor den ene indskærper den anden, at han aldrig må nævne Marcello Dell'Utris navn i telefonen. Travaglio opfordrer italienske journalister til civil ulydighed:

"EU-domstolen i Strasbourg har fastslået, at retten til at informere og blive informeret om væsentlige offentlige anliggender vejer tungere end hemmeligholdelsen af retsundersøgelser," siger Travaglio til Information.

Udeladelser

Regeringen fremhæver, at den nye lov skal sikre privatlivets fred. Justitsminister Alfano har udtalt, at 30 millioner italieneres telefoner bliver aflyttet. Ifølge avisen La Repubblica er det virkelige tal 125.000 telefonforbindelser, ikke enkeltpersoner:

"Udeladelser og tilvænning er følgerne af Berlusconis interessekonflikt. I aften vil fem ud af seks tv-aviser fortælle italienerne, at de er blevet mere sikre, men denne lov vil kun medføre større usikkerhed i samfundet," siger Guiseppe Giulietti fra pressefrihedsorganisationen Articolo 21 til Information.

Dommerforeningen betegner lovforslaget som "retsvæsenets død". Guiseppe Giulietti forudser en journaliststrejke og påpeger, at sågar foreningen af bladudgivere i Italien protesterer:

"Medierne vil blive stækket af en interessekonflikt. Denne lov handler om at begrænse kontrolinstansernes indflydelse. Der er tale om et strukturelt indgreb, som udgør en essentiel del af Berlusconis strategi."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Johansen

Hvor Mussolini offisielt var "mot" mafiaen, har Italia nå gjennom snart et århundres politiske svindelnumre lumret seg fram til en medial fascismeform, der mafiaens ektefødte sønn friksjonsløst er mediefører, med EUs velsignelse selvfølgelig.

Imens tar klimafrandringene fart, og Sahara sprer seg nordover. Ingen av alle disse drittsekkenes løgner vil i lengden kunne dekke over det.

Karsten,

fordi USA flittigt brugte mafiaen under Anden Verdenskrig til at hjælpe dem mod Italien og de Tyske tropper der. Så "overså" man lige den smule kriminalitet de begik, for krigen skulle jo vindes.