Note
Læsetid: 3 min.

Russiske fascister vender sig mod myndighederne

De russiske nazister, fascister og højre nationalister vender i stigende grad skytset imod myndighederne
Udland
25. juni 2009

De russiske ultranationalister, fascister og skinheads, som i de senere år har udgjort en hastigt voksende trussel imod mørklødede udlændinge, synes nu i stigende grad at vende deres had og frustration imod styret i Kreml.

En af Ruslands mest anerkendte menneskerettighedsforkæmpere, tidligere parlamentsmedlem, sovjetisk dissident med mange års lejr erfaring og siden indædt modstander af det nuværende russiske system, Julij Rybakov fra Sankt Petersborg hævder over for Information, at fascismen er et stigende problem, ikke blot for mørklødede i Rusland, men også for det russiske styre.

»Fascisterne er skuffede over, at regimet ikke er kontant nok over for udlændinge; jøder, kaukasere og asiater. Derfor har de vendt deres vrede imod selve styret i Rusland,« siger Rybakov over telefonen fra Sankt Petersborg, hvor han i dag leder et antifascistisk center og kulturcentret Pusjkin.

Angriber politiet

Den opfattelse deler Aleksandr Verkhovskij, leder af Moskvas menneskerettighedscenter SOVA, som holder øje med nationalisme og fremmedhad i Rusland. Verkhovskij sagde forleden til Radio Liberty, at mens fremmed hadet hidtil primært har været en trussel imod udlændinges sikkerhed i Rusland, har det nu udviklet sig til at være en trussel imod selve Ruslands sikkerhed. Fascisterne og de talrige skin heads har i den senere tid i højere grad kastet sig ud i direkte angreb på politiet og antifascistiske organisationer. Og ifølge Julij Rybakov får de indirekte støtte fra det snyltende russiske bureaukrati og visse dele af magt eliten med partiet Et Forenet Rusland i spidsen.

Aleksandr Verkhovskij siger til Radio Liberty, at de radikale nationalister har opgivet at nå deres mål gennem det etablerede politiske system og i stigende grad er begyndt at angribe repræsentanter for myndighederne og politiet voldeligt efter devisen: 'Vi kan ikke slå alle gæstearbejderne ihjel, så vi må i stedet koncentrere os om at bekæmpe systemet'.

32 dræbte

Både han og Rybakov anerkender, at det russiske politi under præsident Medvedev i stigende grad er begyndt at tage problemet alvorligt og nu reelt forsøger at bekæmpe nazister, fascister og ultra nationalister. Det sker ud fra en erkendelse af, at de udgør en alvorlig trussel imod Rusland og det russiske politiske system.

Ifølge den seneste statistik er 32 blevet dræbt og 125 såret af nynazistiske angreb i Rusland i løbet af årets første tre måneder. Flest overfald har der været i byerne Moskva, Nizjnyj Novgorod, Sankt Petersborg og Voronezj. De fleste ofre er fra Centralasien og Kaukasus.

Ifølge Aleksandr Verkhovskijs og SOVA's seneste rapport er de racistiske og nationalistiske grupper blevet farligere i de senere år.

»De er blevet farligere hele tiden, samtidig med at ordensmagtens modspil antager en mere og mere propagandistisk og ineffektiv praktisk karakter,« hedder det i SOVAs rapport.

Mangler modspil

Julij Rybakov vurderer, at der er tale om et overvældende samfundsproblem. Han har altid været stærkt kritisk over for myndighederne og er det ikke mindre nu, hvor han trods alt kan sige sin mening uden at skulle frygte for overgreb fra myndighedernes side.

»Jeg erkender, at landets ledelse trods alle sine svage sider gør et forsøg på at bekæmpe Ruslands største problem i dag - ultranationalismen, som truer med at ødelægge Ruslands mulighed for at bevæge sig i retning af demokrati og overholdelse af menneskerettighederne. Men det vigtigste er, at myndighederne selv begynder at overholde menneskerettighederne. Det venter vi på med længsel,« siger Julij Rybakov, der sidste år var den peterburgske guvernørs kandidat til menneskerettighedskommissær, men som blev afvist af det lokale byråd, fordi flertallet med god grund frygtede, at han ville tage jobbet alvorligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her