Baggrund
Læsetid: 5 min.

Selvsikker Ahmadinejad afviser al tale om svindel

Gadekampe i Teheran, da Mir Hossein Mousavis tilhængere gik på barrikaderne med beskyldninger om 'tyveri' og 'statskup' efter Mahmoud Ahmadinejads mistænkeligt store sejr ved præsidentvalget
Mens præsident Mahmoud Ahmadinejad lod sig hylde af tusindvis af tilhængere, protesterede tilhængere af Mousavi i Teherans gader, ligesom der blev demonstreret i blandt andet Frankrig og Storbritannien. Iransk politi skulle efter sigende have foretaget adskillige anholdelser i forbindelse med urolighederne, men præsidenten kommenterede ikke demonstrationerne, da han talte på en pressekonference i går.

Mens præsident Mahmoud Ahmadinejad lod sig hylde af tusindvis af tilhængere, protesterede tilhængere af Mousavi i Teherans gader, ligesom der blev demonstreret i blandt andet Frankrig og Storbritannien. Iransk politi skulle efter sigende have foretaget adskillige anholdelser i forbindelse med urolighederne, men præsidenten kommenterede ikke demonstrationerne, da han talte på en pressekonference i går.

ATTA KENARE

Udland
15. juni 2009

BEIRUT - Medens tilhængere af den tabende Mir Hossein Mousavi fik prygl i skyer af tåregas i gaderne omkring det iranske indenrigsministerium, gik en selvsikker og stor-smilende Mahmoud Ahmadinejad på talerstolen som genvalgt præsident få kilometer længere sydpå ad Vali Asr-boulevarden, Teherans hovedfærdselsåre, hvor titusinder af tilhængere hyldede ham.

Kort forinden var han tonet frem på det globale nyhedsnet ved en pressekonference, hvor han kundgjorde, at "folket har talt og således cementeret søjlerne i de nationale værdier."

Med denne og andre dekorative fraser fra det persiske sprogs amagerhylde bagatelliserede Ahmadinejad således beskyldninger om, at han har 'stjålet det iranske valg' og 'gennemført et statskup fra oven', som tilhængere af hans modkandidat, Mir Hossein Mousavi, hævder.

Ahmadinejads mest direkte svar på pressekonferencen var:

"Jeg har ikke set et eneste dokument, der beviser, at der er konstateret uregelmæssigheder ved dette valg - som blev kontrolleret af justitsvæsenet og overvåget af folket."

Ahmadinejad kommenterede ikke - og blev heller ikke afæsket svar på - rygter om omfattende arrestationer af reformtilhængere, herunder broderen til tidligere reform-præsident Khatami.

Irans indenrigsministerium, der kontrolleres af Ahmadinejad, meddelte tidligt lørdag, at 25 af de 39 millioner vælgere - 62,8 pct. - havde genvalgt 'diktator-dværgen', som han blev kaldt i gårsdagens protestslogans med et hint til hans ringe fysiske højde - mod knap 35 pct. til Mousavi og kun ca. tre pct. fordelt på de to øvrige kandidater, en reformvenlig tidligere parlamentsformand og en konservativ eks-general i Irans revolutionsgarde.

Ugler i mosen

Mousavi og de to andre slagne kandidater har meddelt, at de vil appellere valgets resultat til 'Vogternes Råd', det iranske politiske systems kontrolpanel bestående af et dusin ayatollah'er, der godkender politiske kandidater, og som kan annullerer valg i tilfælde af bevisligt snyderi.

I skrivende stund er snyderi ikke dokumenteret, om end en række indicier peger på en nøje tilrettelagt manipulationsstrategi, udarbejdet i det iranske indenrigsministerium med det formål at skaffe Ahmadinejad genvalg og sikre det med et opbud af Basij-enheder, Revolutionsgardens studentermilits med direkte rapport til den åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei, der menes at støtte Ahmedinejads genvalg.

Men hvis valget ikke var 'fikset', virkede dets forløb i hvert fald suspekt. Her i Beirut fik abonnenter på sms-nyhedstjenesten Libancall en fornemmelse af ugler i mosen allerede ved 22.30-tiden, da mobiltelefonens display meddelte, at Mousavi havde udråbt sig selv som vinder med 65 pct. af stemmerne. Hvilket fik en EU-diplomat til at ånde lettet op:

"Nu er der da håb om en fornuftig dialog, ikke mindst i lyset af Obamas invitation," var den spontane kommentar.

Kun en halv time senere kom diplomaten ned på jorden med en ny sms om, at Irans indenrigsministerium nu "officielt" udråbte Ahmadinejad som vinder med de samme cifre, 65 pct., på grundlag af ca. 60 pct. af stemmerne. Det fik i går såvel USA's vicepræsident, Joe Biden, som EU's sværvægtere, den franske præsident Nicholas Sarkozy og den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, til henholdsvis at udtrykke "tvivl" om valgets holdbarhed, og "stor bekymring", da "valget rejser store spørgsmål".

Teheran er ikke Iran

På forhånd var eksperter - støttet af meningsmålinger - enige om et tæt løb mellem de to hovedkandidater, endog med en lille overvægt til Mousavis 'grønne bølge', der især slog an i større byer som Teheran og Isfahan, medens andre målinger pegede på Ahmadinejad som kneben favorit.

"Jeg havde bestemt ventet sejr til Mousavi, bl.a. fordi Ahmadinejads økonomiske politik er slået fejl," sagde en libanesisk redaktør, Moammar Atwi, fra den generelt Iran-venlige avis al-Akhbar med indirekte henvisning til den iranske inflation på 25 pct. og officielle arbejdsløshedstal på 21 pct.

"Men man skal huske, at Teheran ikke er Iran, og at Ahmadinejad er populær i den fattigste del af befolkningen, der bor på landet, og som har nydt godt af vejanlæg, elektricitetsværker og vand-forsyning - infrastruktur finansieret af olie-indkomster, som Ahmadinejad bevidst har allokeret til sine kernevælgere."

Al Akhbars Iran-korrespondent bekræfter ifølge Atwi andre oplysninger om, at det ikke er bevisligt, at valgsvindel har fundet sted, men en scanning af nyhedskanaler, blogs og citater fra vestlige korrespondenter i Teheran giver et mere nuanceret billede af, hvad der er foregået:

Kort før valgstederne lukkede fredag aften, blev det iranske sms-net blokeret og adgangen til internettets Facebook afbrudt.

Sikkerhedsstyrker fra Revolutionsgarden og Basij-militsen, det støtter den genvalgte præsident, blev meget synlige i Teherans gadebillede.

Indenrigsministeriets bygning blev befæstet med cementblokke - som kun kan anbringes med kran - og bemandet med bevæbnede Basij-militsmænd.

Det nationale tv udsendte forhåndsproducerede båndsløjfer med opfordring til vælgerne om at "slutte op om valgets vinder".

Mir Hossein Mousavis stab blev fra indenrigsministeriet informeret om, at Musavi havde vundet, hvilket altså var løgn, men syntes at have til formål at få Mousavi-lejren til at forholde sig i ro.

Kort efter annoncerede indenrigsministeriet Ahmadinejads sejr i utide, hvilket er i strid med Irans forfatning.

Ingen provinsresultater blev meddelt særskilt - tværtimod blev provinstal oplyst som enslydende med landsresultatet, hvilket er en umulighed.

Den åndelige leder, Ayatollah Khamenei, lykønskede Ahmadinejad med valgsejren mindre end 24 timer efter, at valgstederne var lukket, hvilket ikke kun er usædvanligt, men i strid med Irans forfatning.

Derefter blev sitet Facebook, de internationale nyhedstjenester og ngo-netværk på internettet blokeret.

Den åndelige leder tavs

Ved redaktionens slutning var der stadig gadekampe i Teheran på andet døgn, men ikke meldinger om dræbte. Men som ovennævnte EU-diplomat i Beirut svarede på spørgsmål om, hvor vidt han troede, der var tale om valgsvindel:

"Det er svært at sige - den tabende part er jo altid utilfreds. Og intet tyder på, at uroen har bredt sig ud over landet."

Intet tyder heller på, at Mousavi vil komme langt med sin appel til 'Vogternes Råd' og dermed i realiteten til den åndelige leder og egentlige magthaver i Iran om at få valget annulleret. Under valgkampen ignorerede Ayatollah Khamenei en henvendelse fra tidligere præsident Hashemi Rafsanjani om at tildele Ahmadinejad en 'præstelig næse' for dennes korruptionsbeskyldninger mod Rafsanjani i valgkampen.

Khamenei synes at have valgt side i Irans politiske slagsmål mellem populisten Ahmadinejad og den økonomiske og gejstlige elite, som Rafsanjani og Mousavi repræsenterer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Blenstrup

Tak for en oplysende artikel

Martin Stoltze

En god artikel i en i øvrigt bedrøveligt ringe mediedækning, som udelukkende fokuserer på Teheran.

Men udviklingen går hurtigt. Det kan se ud til, at artiklens sidste tre afsnit er ved at blive overhalet af virkeligheden. Det er endnu svært at bedømme, men nyt kan f.ex læses på http://www.huffingtonpost.com/ .

Martin Stoltze
Mogens Lindstrøm

Nej hvor er de gode, de iranere, til at efterligne vi danske, jeg mener, den der med båndsløjfer minder da i den grad om den danske regerings propaganda i tv for, at vi skulle tage del i afstemningen om ændring af tronfølgeloven.

Spøg til side: Var der ingen internationale valgobservatører i Iran under valget?

Niels Madsen

Hvad tror du ?

Nu skal du ikke være så beskeden, Andersen. Du er da udmærket godt klar over, at det er dig, der er mit store idol.

Og så er det i øvrigt en sand fornøjelse at læse Lasse Ellegaards artikler. I modsætning til så mange andre journalister, er det tydeligt, at Ellegaard har en stor indsigt i det stofområde han beskæftiger sig med...