Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mange stemte ved Libanons 'skæbnevalg'

Valg i Libanon kan afgøre om Beirut skal være pro-vestligt eller hælde mod Hizbollah og det shiamuslimske Iran
Den libanesiske forsvarsminister Elias Murr bæres gennem folkemængden på vej til et valgsted øst for Beirut.

Den libanesiske forsvarsminister Elias Murr bæres gennem folkemængden på vej til et valgsted øst for Beirut.

Udland
8. juni 2009

Libanons vælgere gik i går i massivt antal til stemmeurner ved et valg, der kan afgøre, om landet skal fortsætte sin nuværende orientering mod Vesten, eller om landet skal hælde mod Hizbollah og det shiamuslimske Iran.

Den store stemmedeltagelse syntes at komme bag på myndighederne, da der fra tidlig morgen var lange køer ved stemmestederne, og mange vælgere klagede over, at de måtte vente i op til tre timer på at sætte deres kryds. En stor valgdeltagelse er i libanesisk sammenhæng over 50 procent. Ved det seneste valg i 2005 var valgdeltagelsen på 45 procent.

Libanon har ofte været en brik i stormagters spil, og i landets brogede politiske landskab er en magtkamp blevet stadig mere optrappet mellem provestlige grupper og det radikale Hizbollah, som støttes af Iran.

Mulig koalitionsregering

Iagttagere forudser et næsten dødt løb mellem de to fløje om de 128 pladser i parlamentet, hvor et par få mandater kan komme til at afgøre landets fremtidige kurs. Mange venter imidlertid en koalitionsregering, hvor politiske rivaler må samarbejde og indgå kompromis.

Omkring 50.000 politifolk og soldater var udstationeret ved strategisk vigtige steder på valgdagen, som forløb roligt.

"Hvis oppositionen vinder, så kan vi vinke farvel til fred og god økonomi og vente at blive regeret af raketter," sagde den 56-årige Zuhair, da han stemte i Beirut.

"Jeg plejede at støtte Hizbollahs våben - indtil de vendte dem mod min hjemby," tilføjede han.

Andre ser imidlertid gerne et flertal til Hizbollah.

"Jeg støtter en Hizbollah-alliance, men uanset hvad der sker, må de to sider arbejde sammen," sagde den 22-årige Alef Mohsen i den sydlige by Qlayleh nær grænsen til Israel.

Spændingerne voksede drastisk i landet, da en bilbombe i 2005 dræbte den tidligere premierminister Rafik Hariri i Beirut. Mange har hævdet, at Syrien stod bag attentatet, og syriske styrker blev efterfølgende trukket ud af landet efter at have været der i 29 år. Meningsmålingerne har i et stykke tid vist, at Hizbollahfløjen ligger til at blive størst i parlamentet med 128 medlemmer. Den komplicerede politiske scene i Libanon har kristne, shiamuslimske, sunnimuslimske og drusiske partier som aktører. Omkring 3,2 millioner kunne stemme ved valget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her