Nyhed
Læsetid: 2 min.

Taleban-offensiv presser de danske styrker

Volden i Afghanistans Helmand-provins har nået et nyt kulminations punkt, viser de seneste tal fra ISAF-styrken
Dagens vejsidebombe - Afghansk politi besigtiger et køretøj, som blev totalt ødelagt af en kraftig bombe gemt under vejbelægningen ved byen Kunduz i går, og de fire afghanske nødhjælpsarbejdere i bilen blev såret, men overlevede.

Dagens vejsidebombe - Afghansk politi besigtiger et køretøj, som blev totalt ødelagt af en kraftig bombe gemt under vejbelægningen ved byen Kunduz i går, og de fire afghanske nødhjælpsarbejdere i bilen blev såret, men overlevede.

Aqtaash Wahdat

Udland
19. juni 2009

Britiske og danske styrker rammes nu hårdere end de andre NATO-styrker i Afghanistan af den seneste voldsspiral, som har medført en 73 pct. stigning i antallet af bombeangreb og beskydninger fra Taleban-oprørernes side. Senest onsdag, hvor tre danske soldater blev dræbt på én gang af en vejsidebombe.

Den amerikanske øverstbefalende for NATO-s og USA- operationer i Afghanistan, general David Petraeus, påpeger, at volden har nået et nyt kulminationspunkt. I sidste uge indrømmede han, at der ikke kunne herske tvivl om, at sikkerheden var blevet stærkt forringet gennem de seneste to år, og at »en hård tid forestår«, især frem til valget i august.

De officielle tal fra ISAF, som NATO-s styrker kaldes under ét, opgør en markant stigning i volden mellem januar og marts i år sammenlignet med den tilsvarende periode forrige år. De viser, at brugen af improviserede sprængmidler - de såkaldte vejsidebomber og miner - er steget med 87 pct.og har krævet 60 pct. flere ofre.

Højtstående militærkilder begrunder den kraftige vækst i volden med, at Taleban i år har fortsat deres mission vinteren igennem, hvor de tidligere traditionelt har holdt pause i kampene.

Kamp om opiumprofit

Oprørernes angreb har fortsat på samme intense niveau, og alene i maj måned mistede de britiske styrker 12 mand - den blodigste måned for briterne til dato. Danmark har siden efteråret 2007 mistet 20 mand.

De afghanske og vestlige myndigheder siger, at Helmand-provinsen har fået stor symbolsk betydning for islamistiske grupper, fordi de i disse vidtstrakte landdistrikter har søgt at oprette alternative regeringer, og fordi det er her, at 44 pct. af landets opium - en lukrativ indkomstkilde for oprørerne - bliver produceret.

Omkring 12.000 amerikanske soldater kommer denne sommer til Helmand som del af Obamas optrapning på i alt 30.000 yderligere mand. Talebans ledere, som har til huse i Pakistan, siges at forberede sig på de kommende operationer fra amerikanske og britiske styrker ved i en vis udstrækning at have iværksat sin egen forebyggende -optrapning-. Samtidig oplyser kilder i militæret og diplomatiet, at der på lokalt niveau er visse tegn på, at nogle Taleban-krigere udviser vilje til at føre samtaler og involvere sig i den politiske proces.

Forsvarskilder oplyser endvidere, at der er gjort fremskridt i indsatsen mod vejsidebomber ved at indføre nye sikkerhedsprocedurer, hvilket har ført til at over 50 pct. af disse bomber opdages, før de detonerer. Tallene viser også, at antallet af dræbte civile er faldet med 39 pct. Den afghanske præsident, Hamid Karzai, har betonet, at de civile omkomne som følge af NATO-s luftangreb, herunder det seneste, som kostede 10 voksne og fem børn livet i Ghor-provinsen i det vestlige Afghanistan, har været den værste anstødssten imellem ham og hans vestlige støtter.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Taleban-offensiv presser de danske styrker"

Det kan man da vist kalde århundredets underdrivelse. Taleban presser ikke de danske soldater. De sprænger dem i luften...

Inger Sundsvald

Det er bare et tryk på en knap.