Baggrund
Læsetid: 4 min.

Talebans vigtigste våben er motorcykler, geværer og mobiltelefoner

Taleban-bevægelsen er meget andet end religiøse fanatikere fra de pakistanske koranskoler. Lokale krigsherrer, tidligere mujahedin-ledere, udenlandske jihadis, narkosmuglere og røverbander har gjort fælles sag mod Karzai og hans udenlandske støtter
Udland
22. juni 2009

KABUL ' Mobiltelefoner, motorcykler og maskinpistoler. Det er nogle af Talebans vigtigste våben i kampen mod de danske soldater i Afghanistan. De fleste tror, at Taleban udelukkende består af religiøse fanatikere fra Pakistans rabiate koranskoler. Men sandheden er langt mere nuanceret.

Den fjende, som de danske soldater står over for i Helmand-provinsen, er et kludetæppe af mange forskellige grupperinger i det afghanske samfund.

Lokale krigsherrer, tidligere mujahedin-ledere, udenlandske jihadis, narkosmuglere og gammeldags røverbander har gjort fælles sag med Taleban, og skabt et lovløst land, hvor selvmordsangreb, vejsidebomber og kidnapning er det sprog, der tales.

I sidste uge betalte tre danske soldater den ultimative pris for at forhindre Taleban i at overtage magten, og tre andre danskere blev alvorligt såret.

Forskellige dagsordner

Kampen mod Taleban fortsætter på syvende år, men den fjende, som de 750 danske og næsten 100.000 andre udenlandske soldater står over for, ændrer konstant karakter. Oprørernes forskellige dagsordner er imidlertid på længere sigt en fordel, fordi det gør det muligt at splitte bevægelsen på længere sigt, mener afghanske analytikere.

Ghulam Yahya Akbari fra Herat i det vestlige Afghanistan er et typisk eksempel på en lokal krigsherre, der har allieret sig med Taleban. Efter at være blevet fyret fra sit chefjob i Herats provinsadministration, har den tidligere borgmester taget våben i hånd og dannet en lokal militsgruppe med det formål at vælte Herats guvernør.

En række af egnens almindelige kriminelle har desuden sluttet sig til ham, og i dag er han kommandant for en større gruppe bevæbnede banditter, der terroriserer flere landsbyer tyve kilometer syd for Herat. Fra tid til anden slutter grupper af talebanere sydfra sig til ham, og han leverer til gengæld gidsler, køretøjer osv. til dem.

»Ghulam Yahyas gruppe er kun ét af mange eksempler på lokale krigsherrer og kriminelle, der har gjort fælles sag med Taleban,« siger den afghanske forsker Masood Karokhail fra NGO'en Tribal Liason Office. Han er ekspert i Afghanistans uformelle magtstrukturer og har bl.a. undersøgt Talebans organisering.

Han understreger, at der er mange forskellige grupper, som samarbejder med Taleban. De kan groft set opdeles i fem grupper. Den første er udenlandske jihadis, der typisk kommer fra Pakistan Tjetjenien og Irak. Den anden er afghanske talebanere, der er oplært og rekrutteret blandt afghanske flygtninge på koranskolerne i Pakistan.

Lokale banditter

Den tredje gruppe er andre fundamentalistiske grupperinger. Et eksempel er den tidligere mujahedin-leder Gulbuddin Hekmatyar, der har gjort fælles sag med Taleban i det østlige Afghanistan.

Han var en af CIA's helt store darlings under krigen mod Sovjetunionen, men i dag har han vendt sig mod sine gamle allierede og bekæmper især de amerikanske styrker langt grænsen til Pakistan.

I Helmand, hvor de danske soldater er udstationeret har Taleban yderligere en allieret i de smuglere, der hvert forår opkøber råt opium hos provinsens mange bønder.

»Under opiumshøsten beskytter Taleban både bønder og opkøbere. Til gengæld kræver de opiumsskat, som de bruger til at købe våben og sprængstoffer for,« fortæller Peter, der er chef for den danske efterretningssektion i Helmand. Det billede bekræfter Masood Karokhail.

»Taleban henter en stor del af sine penge fra opiumsskatter og 'vejskat', som opkræves fra alle handlende, der kører igennem Taleban-kontrollerede områder. Det er sådan, de almindelige talebanere får løn,« forklarer han.

Han understreger, at Taleban også ofte allierer sig med lokale røverbander og grupper, der føler sig undertrykt eller forfordelt, f.eks. nomader og interne fordrevne.

Som oftest tvinger talebanere desuden de lokale bønder til at give oprørerne mad og husly ' og i mange tilfælde også til at lade en søn fra hver familie slutte sig til militsen.

Pengene til Talebans fortsatte krig kommer dog også fra udlandet. Både i Pakistan og Saudi-Arabien er der fortsat velhavende enkeltpersoner, der støtter Taleban og i mange lande, især i Mellemøsten, samles der i al hemmelighed ind til bevægelsen, siger Karokhail.

Pil løget

De mange forskellige dagsordner blandt oprørerne kan på længere sigt vise sig at være en fordel, understreger tidligere ambassadør Ahmad Saeedi, der i dag er en af Af-ghanistans mest kendt politiske analytikere. For det gør det lettere at splitte dem.

»Mange af de lokale krigsherrer, der har allieret sig med Taleban, er primært interesseret i at bevare deres personlige magt. Dem kan man indgå aftaler med,« siger han og peger på den nuværende distriktsguvernør i Musa Qala, Helmand, mullah Abdul Salaam Alizai som et eksempel.

Han er tidigere Taleban-kommandant, men indgik sidste år en amnesti-aftale med den afghanske regering og fik tildelt guvernørposten i Musa Qala.

Netop ideen om at pille lag efter lag af det talibanske løg er grundtanken i den amnestitilbud, der har været i effekt siden invasionen i 2001.

Indtil videre har det dog ikke været den store succes, bl.a. fordi Taleban ikke har svært ved at finde nye rekrutter i et land, hvor arbejdsløshed, fattigdom og sult hører til dagens orden for flertallet af afghanere. Sidste år var hele ni millioner afghanere afhængig af fødevarehjælp for at klare sig igennem vinteren.

Alligevel er Ahmad Saeedi optimist.

»Hvis regeringen formår at skabe udvikling og job, så vil støtten til Taleban svinde ind,« siger han, »men det er også nødvendigt at stoppe Talebans indtægter, især fra opiumsproduktionen, fra velvilligt indstillede arabiske stater og fra afpresning af handlende,« siger han.

Det er Masood Karokhail enig i.

»Hvis det lykkes at standse pengestrømmen, så vil Taleban gå i opløsning, for det er i høj grad pengene, der binder bevægelsen sammen i dag,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Talebans vigtigste våben er uvidenhed.