Læsetid: 9 min.

'Jeg er uskyldig', insisterer verdens mest eftersøgte mand

Sudans enehersker står anklaget for at være chefarkitekten bag Darfurs lidelser. Men det internationale samfund kan blive nødt til at komme til forståelse med Omar al-Bashir, hvis freden skal have en chance
Sudans præsident Omar al-Bashir taler til tusindvis af tilhængere i Majlad i sidste måned. Og selv om den vestlige verden mener, at præsidenten er skyldig i massemord, voldtægt og etniske udrensninger i Darfur og vil have ham på anklagebænken, så har det ikke skadet Omar al-Bashirs popularitet i hjemlandet. Tværtimod, siger præsidentens rådgiver Salaheddin Ghazi.

Sudans præsident Omar al-Bashir taler til tusindvis af tilhængere i Majlad i sidste måned. Og selv om den vestlige verden mener, at præsidenten er skyldig i massemord, voldtægt og etniske udrensninger i Darfur og vil have ham på anklagebænken, så har det ikke skadet Omar al-Bashirs popularitet i hjemlandet. Tværtimod, siger præsidentens rådgiver Salaheddin Ghazi.

ASHRAF SHAZLY

6. juni 2009

KHARTOUM - Et gådefuldt smil spiller bestandig på Omar al-Bashirs læber. I al fald på de portrætter af ham, som sætter præg på bybilledet i Khartoum. De allestedsnærværende plakattavler bærer slagord som 'Vor tidsalders mand'. Eller: 'Al Bashir - et symbol på national stolthed og værdighed'. Eller: 'En leder under angreb for sine succeser'.

Men også ansigt til ansigt er smilet der. Militærdiktatoren foran mig er nok en paria, som - i teorien - kan risikere at blive ført bort i håndjern hvert øjeblik og sat på anklagebænken, tiltalt for at være chefarkitekt bag massemord, voldtægt og etnisk udrensning i industrielt omfang i Darfur.

Af en efterlyst mand at være, forekommer han dog at være ret afslappet på denne dag, hvor han nikkende og med imødekommende grimmasser tager imod en delegation af britiske muslimer, der, anført af det tidligere Labour-parlamentsmedlem, Lord Nizar Ahmed vil forsøge at få ham til at omgøre sin beslutning om at smide de førende internationale hjælpeorganisationer ud af Darfur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Jensen

"verdens mest eftersøgte mand"

Javel ja...
Hva' så mæ' ham der "Osama bin Ladin", han er vel totalt ligegyldig ??

Heinrich R. Jørgensen

Osama bin Laden er formodentligt død. Ingen har hørt fra ham siden 2001 eller 2002, og der er vist heller ikke nogen, der længere aktiv leder efter ham.

Osama bin Laden er dog stadig officielt efterlyst for de bombesprængninger i Afrika i 1998, som han stod bag.

Jens Hartree

Der er altså også forskel på den håndfuld tusinder døde, som bin Laden står for, og så at have forestået et helt folkemord og etnisk udrensning med hundredetusinder slagtede og millioner drevet på flugt.

Jens Hartree

Og hvor er det dog ubehageligt at læse den måde, hvorpå Information beskriver afbrænding af landsbyer, voldtægt, massedrab og tortur eufemistisk som "uretfærdigheder" og "konflikt".