Baggrund
Læsetid: 3 min.

Var Berlusconi mafiaens værk?

I et brev, som netop er offentliggjort i Italien, truer den sicilianske mafia Silvio Berlusconi med at slå hans søn ihjel, hvis han ikke stiller en tv-kanal til rådighed. Til gengæld lover mafiaen at fremme Berlusconis politiske projekt
Udland
14. juli 2009

ROM - Der har længe verseret rygter om den italienske premierminister Silvio Berlusconis forbindelser til den sicilianske mafia, Cosa Nostra. Nu foreligger der måske beviser.

I en retssag mod Marcello Dell'Utri, senatsmedlem og medstifter af Berlusconis parti, har anklagemyndigheden anmodet dommerne om at inkludere et håndskrevet brev i sagsakterne. Brevet blev fundet blandt Palermos tidligere borgmester, den afdøde Vito Cianciminos papirer i 2005, men kom først til offentlighedens kendskab i sidste uge. Af brevet fremgår det, at modtageren skal bede den »'onerevole' (ærede, red. ) Berlusconi« om at »stille en af sine tv-kanaler til rådighed« for at undgå »en trist hændelse«. Til gengæld lover brevskriveren at yde »et ikke ubetydeligt bidrag« til Berlusconis politiske projekt.

Fredag afgav Vito Cianciminos yngste søn, Massimo, vidneforklaring i retten i Palermo. Han forklarede, at brevet var ét af i alt tre breve fra Corleonese-klanen, som han overbragte til sin far. Vito Ciancimino døde i husarrest, hvor han sad efter en dom for mafiakriminalitet. Sønnen fortalte også, at 'den triste hændelse' refererer til en trussel om at slå Berlusconis søn ihjel. Nu har han selv modtaget dødstrusler, og for en måned siden var der indbrud i den lejlighed i Bologna, hvor han sidder i husarrest. Han er også vidne i en retssag mod den tidligere chef for Italiens efterretningstjeneste, Mario Mori, som er under anklage for på statens vegne at have ført fredsforhandlinger med Cosa Nostra, da mafiaen i 1992-93 dræbte dommerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino og gennemførte bombeattentater i Rom, Milano og Firenze. »Jeg er indblandet i noget, som er større end mig selv,« sagde Ciancimino i retten.

Presset ind i politik

Betegnelsen onerevole bruges om parlamentsmedlemmer, og brevet er derfor formentlig skrevet efter Berlusconis entré i politik i 1994.

»Jeg tror, at de ville have en tv-kanal for at miskreditere undersøgelsesdommerne og deres efterforskninger,« udtaler Antonio Ingroia, offentlig anklager i Palermo. Han mener, at afpresning var blandt årsagerne til, at Berlusconi gik ind i politik: »Jeg anser det ikke blot for muligt, men for sandsynligt,« siger Ingroia til The Independent.

I 70'erne kom Berlusconi i kontakt med mafiabossen Stefano Bontade. I den periode modtog han store pengebeløb, hvis oprindelse han aldrig har redegjort for. Siden blev Stefano Bontade dræbt af Corleonese-klanen, som 'arvede' Berlusconi. Ifølge flere angrende mafiosi pressede de Berlusconi til at gå ind i politik. Efter mere end 40 år på flugt fra politiet blev klanens boss, Bernardo Provenzano, anholdt den 11. april 2006 - dagen efter det mest mystiske parlamentsvalg i Italien i nyere tid. I meningsmålingerne stod Berlusconi til at tabe stort, men han nægtede længe at anerkende et knebent nederlag efter en valghandling, som var præget af uigennemsigtighed og uregelmæssigheder. To år senere generobrede han magten, da Romano Prodis centrum-venstreregering kom i mindretal.

Mister grebet

Nyheden om Berlusconis mafiaforbindelser har ikke vakt stor opmærksomhed i den italienske presse. Kort inden G8-mødet i L'Aquila offentliggjorde ugemagasinet L'espresso brevet på sin hjemmeside, men republikkens præsident, Giorgio Napolitano, havde opfordret partierne til indenrigspolitisk våbenhvile under G8. Formanden for Partito Democratico, Dario Francechini, udtalte, at han ville respektere præsidentens opfordring, men havde »meget at sige efter G8«. Foreløbig skal dommerne vurdere, om brevet kan godkendes som bevismateriale i appelsagen mod Marcello Dell'Utri, der ved første retsinstans blev idømt ni års fængsel for ekstern medvirken til mafiakriminalitet.

Samtidig risikerer Berlusconi at miste grebet om Sicilien, som traditionelt er nøglen til magten i Italien. Regionens præsident, Raffaele Lombardo, og formanden for Berlusconis parti på øen, Gianfranco Miccichè, er i færd med at skabe et nyt parti, bekendtgjorde Miccichè lørdag. Dell'Utri er også involveret i projektet.

Et indlysende, men tabubelagt spørgsmål er derfor: Er mafiaen ved at skifte hest?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bente Simonsen

Hviken en ovvveerrraaskelse...