Nyhed
Læsetid: 1 min.

Forandring i Kurdistan

Et nyt oppositionsparti ser ud til at gå markant frem ved valget i det kurdisk-dominerede nordlige Irak. De to dominerende partier ventes dog at forblive størst
Irakiske kurdere drikker te omgivet af valgplakater i forbindelse med parlaments- og præsidentvalget i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak.

Irakiske kurdere drikker te omgivet af valgplakater i forbindelse med parlaments- og præsidentvalget i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak.

Safin Hamed

Udland
27. juli 2009

Selv om resultatet fra lørdagens parlaments- og præsidentvalget i det kurdiske selvstyreområde i Nordirak først ventes i aften, tyder foreløbige optællinger på, at et nyt oppositionsparti har gjort store fremskridt og sandsynligvis har fået flertal i mindst en af provinserne. Kilder i partiet Goran (Forandring), at partiet har vundet mange stemmer i hele den kurdiske region, men at det ser specielt lovende ud i byen Sulaimaniyah, der er det kurdiske områdes næststørste by. Her skal Forandring have vundet flertal i bystyret, og en anden kilde i partiet oplyser, at alt tyder på, at partiet også har fået flertal i provinsen af samme navn. De to kilder ville ikke havde deres navn frem.

Stærk opposition

Nogle målinger tyder på, at Forandring kan få op til 30 af det regionale parlaments 111 pladser. Politiske iagttagere vurderer dog, at de to hidtil dominerende partier, Kurdistans Demokratiske Parti, KDP, der ledes af regionens præsident, Massud Barzani, og Kurdistans Patriotiske Union, PUK, der ledes af Iraks præsident Jalal Talabani, fortsat vil være de to største partier i det regionale parlament.

De to partier har domineret det politiske liv i Iraks Kurdistan siden den første Irak-krig i 1991, hvor begge fungerede som oprørsgrupper mod daværende diktator Saddam Hussein. Efter denne blev fjernet fra magten i 2003, har de to partier helt domineret politikken i regionen.

Men begge partier er blevet beskyldt for korruption, uvilje mod reformer og økonomisk svindel og er blevet stadig mere upopulære.

Hvis Forandring vinder i Sulaimaniyah vil det være et hårdt tilbageslag for især PUK, der tidligere har domineret dette område. Nogen overraskelse vil det dog næppe være, da Forandring for en stor del består af tidligere medlemmer af PUK, som ikke kunne komme igennem med deres ønsker om reformer både i partiet og i hele det kurdiske område.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her