Baggrund
Læsetid: 3 min.

I Ghana kan Obama ride videre på bølgen fra Bush

Obama kommer til Ghana i aften. Det ved enhver af de 23 millioner indbyggere i Ghana, hvor han både kan sole sig i sin forgængers popularitet og optræde som verdens mægtigste, sorte mand
Albert Omenand er ansat til at smukkesere Accra: 'Måske vil Obama hjælpe Ghana. Jeg ser ham på plakaten med min præsident, og måske vil han sige noget til ham,' siger Omenand.

Albert Omenand er ansat til at smukkesere Accra: 'Måske vil Obama hjælpe Ghana. Jeg ser ham på plakaten med min præsident, og måske vil han sige noget til ham,' siger Omenand.

Kim Jensen

Udland
10. juli 2009

GHANA - Efter Bill Clinton og George W. Bush laver Barack Obama i aften hattrick ved at blive den tredje amerikanske præsident i træk, der besøger Ghana.

Han kan forvente en nærmest hysterisk modtagelse i hovedstaden efter flere ugers intense forberedelser. Hovedstaden Accras kantsten fremstår nymalede, buskene er nyklippede og de ulovlige kiosker er blevet ryddet, og der skal sågar invies et nyt Hotel Obama, der med hvert af de 18 værels er hylder et aspekt i præsidentens liv.

Dertil oplever Accra lige nu en valfart fra hele landet og nabolandene med, selvom det mandag aften blev besluttet, at Obama ikke vil vise sig offentligt i Accra. Det blæser man nemlig på. Alle vil være her. Som taxachaufføren Joseph Boateng siger:

»Det er stort og inspirerende for mig selv at se en sort mand med så meget magt. Prøv at tænke over det: Den mest magtfulde mand i verden er sort.«

Populære Bush

Men begejstringen over besøget er i lige så høj grad gødet af forgængerne som af symbolikken i en sort, amerikansk præsident i Afrika.

Om en uge udgiver den sierraleonske forsker Abdul Karim Bangura og den amerikanske tænketank The African Institution en samling undersøgelser med den lange og præcise titel Assessing George W. Bush's Africa Policy and Suggestions for Barack Obama and African Leaders .

Her fremhæver en lang række forskere, at Bush faktisk var en populær præsident i Afrika.

»Da Bush blev præsident, var Afrika slet ikke på den internationale radar. Bush så nødvendigheden af at få støtte i krigen mod terror og i at få adgang til Afrikas ressourcer. I jagten på støtte endte han med at gøre mere for Afrika end nogen amerikansk præsident før ham,« siger Abdul Karim Bangura.

Faktisk tredoblede George W. Bush den amerikanske u-landsstøtte til Afrika, og afrikanerne sætter åbenbart pris på det sprog, penge taler.

»Resultaterne af vores forskning var lidt overraskende for os, men de er helt klare. Tilfredsheden i Afrika med Bush er høj. 80 pct. af afrikanerne, og i nogle lande - også muslimske - lå den over 90 procent,« siger Abdul Karim Bangura.

Han er selv muslim, men har gået i kristne skoler, og han vil ikke lægge for meget i religiøse forskelle. På samme måde er han mildt afvisende over for kritik af den del af den amerikanske u-landshjælp, der er fokuseret mere på tro end videnskab.

»Der var initiativer baseret på tro, men de var marginale sammenlignet med andre investeringer. Det er meget vigtigere, at han tacklede meget alvorlige problemer som HIV, malaria og sult,« siger Abdul Karim Bangura.

»Vi afrikanere er ikke glade for hans indsats i Somalia, men Bush gjorde meget mere end min gamle studiekammerat Bill Clinton, der måske havde viljen men var låst af kongressen.«

Vil Obama hjælpe?

Men hvordan vil Obama så løfte arven efter Bush? Accra er i øjeblikket oversvømmet af både voldsomme regnfald og mængder af rygter om, hvad Obama vil opnå med sit besøg. På gaden spekulerer man i en kommende militærbase, i interesse i oliepenge og i det symbolske i at støtte et land, der netop har afholdt demokratiske valg med et magtskifte til følge.

En politisk kommentator ved Ghanas største avis, Daily Graphic, som under pseudonymet 'Joe Frazier' skriver skarpt om den politiske udvikling i Ghana hver lørdag, forklarer:

»Vi kan håbe på investeringer i oliesektoren og måske lettere vilkår for visum-ansøgere. USA vil til gengæld sørge for sine egne interesser, og de tilgodeses ved at bruge Ghana som en demokratisk kerne i en ressourcerig region.«

Men den slags 'noget for noget' er næppe det første, den almindelige ghaneser i Obama-skjorte tænker på. Mange lader blot begejstringen for den amerikanske helt få frit løb, uden tanke på en eventuel gevinst.

Albert Omenand, som på det seneste har været travlt beskæftiget med at klippe hæk og pryde Accras boulevarder, har da heller ikke nogen konkrete forhåbninger til besøget. Men de mange velkomstplakater giver ham håb om amerikansk støtte.

»Måske vil han hjælpe Ghana. Jeg ser ham på plakaten med min præsident, og måske vil han sige noget til ham,« siger Albert Omenand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her