Baggrund
Læsetid: 3 min.

Hitler-billeder skal retfærdiggøre israelske bosættelser

Israelske diplomater har fået ordre til at udbrede et historisk foto af Jerusalems palæstinensiske mufti på besøg hos Det Tredje Riges fører som forsvar for de fortsatte bosætteraktiviteter
Udland
28. juli 2009

JERUSALEM - Avigdor Lieberman, Israels udenrigsminister, har på ny afstedkommet kontrovers. Denne gang ved at tilskynde diplomater i udlandet til at bruge et fotografi fra 1941 - af den daværende religiøse palæstinensiske leder, der mødes med Hitler - til at imødegå protester imod planer om nye jødiske bosættelser i det arabiske Østjerusalem.

Den højreradikale Lieberman har givet Israels ambassader ordre til at udbrede det berygtede foto fra Anden Verdenskrig af Hitlers møde med Jerusalems mufti. Sidstnævnte sympatiserede åbent med nazisterne, som han hjalp med at etablere en bosnisk SS-afdeling.

Liebermans initiativ har foruroliget erfarne israelske diplomater, som frygter for, at det skal give bagslag. Det kommer, efter at det amerikanske udenrigsministerium har udtrykt sit mishag over for Michael Oren, Israels ambassadør i Washington, i anledning af de israelske planer om at opføre mindst 20 lejligheder til jødiske bosættere i Sheikh Jarrah-kvarteret i Østjerusalem på det sted, hvor det gamle Hotel Shepherd lå førhen.

Denne bygning blev i sin tid benyttet som hovedkvarter af muftien, et medlem af en af Jerusalems mest fremtrædende palæstinensiske familier. Den palæstinensiske nationalist Faisal al-Husseini, nevø til muftien, var i sine senere år og frem til sin død i 2001 en yndet samtalepartner for Israels fredsfløj og en stærk fortaler for en fredelig tilnærmelse til Israel.

Israels overhøjhed

Planerne for Hotel Shepherd-byggetomten har sat yderligere fokus på den fortsatte strid mellem store dele af det internationale samfund og Israel om sidstnævntes vedvarende bosætterbyggerier i Østjerusalem. Byggegrunden blev købt i 1980'erne af et selskab kontrolleret af Irving Moskowitz, der er berygtet som en betydelig finansiel velynder for højreorienterede bosættergrupper.

Hvor den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er dybt involveret i forhandlinger med amerikanske regeringsembedsmænd om den indefrysning af yderligere bosættelsesaktiviteter, som præsident Obama har krævet, slog han i sidste uge fast, at han ikke vil lade sig presse til at indstille sin støtte til fortsatte byggerier for jøder i Østjerusalem. Israels overhøjhed over hele byen »lader sig ikke bestride,« sagde han.

I modsætning til Vestbredden, som det ikke har søgt at annektere, annekterede Israel Østjerusalem efter Seksdageskrigen i 1967 og anser officielt byen som Israels udelte hovedstad. Men de fleste vestlige regeringer anerkender ikke denne annektering og støtter palæstinensernes krav om at gøre Østjerusalem til hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

Virker meningsløst

En israelsk embedsmand i Jerusalem siger om Liebermans skridt: »Hvis det, som står på spil, er suveræniteten over Jerusalem, virker det meningsløst at omdele et historisk fotografi .... det har intet med sagen at gøre.«

George Mitchell, præsident Obamas Mellemøsten-udsending, skal i denne uge mødes med Netanyahu for at diskutere en indefrysning af bosættelsesudvidelserne, og førnævnte embedsmand forudsiger, at den israelske premierminister vil gå længere end sine forgængere og beordre et moratorium for nye bosættelser på Vestbredden. USA har krævet et sådant som hjælp til at kickstarte fredsforhandlingerne med den moderate palæstinensiske ledelse i Ramallah. Og palæstinensernes selvstyreformand, præsident Mahmoud Abbas, har sagt, at han ikke vil acceptere Netanyahus invitation til at forhandle uden dette moratorium.

Men når det gælder Østjerusalem, har Netanyahu gang på gang erklæret, at han vil følge praksis fra de foregående regeringer, deriblandt hans umiddelbare forgænger, Ehud Olmert, og tillade nyt byggeri her. I weekenden insisterede han på, at »borgere i Jerusalem kan købe fast ejendom i alle dele af byen,« og tilføjede: »I de senere år er hundredvis af lejligheder i jødiske kvarterer og i den vestlige del af byen blev solgt eller udlejet til arabiske borgere, og det har vi ikke blandet os i ... Sådan må politikken være i en åben og udelt by, der ikke opdeler efter religion og nationalt tilhørsforhold.«

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så fordi en arabisk leder engang arbejdede sammen med Hitler, har Israel lov til at opføre sig som herrefolk i Palæstina? Absurd form for logik!

Peter Jensen

Der har desværre indsneget sig en meningsforstyrrende tyrkfejl i artiklen .
Det staves naturligvis " besættelser ",
ikke " bosættelser " ...

Bjarne Thyregod

Israels tidligere Statsminister Izak Shamir (der beordrede mordet på Folke Bernadotte) var i en periode leder af den terroristiske Stern-gruppe.

Sterngruppen søgte at etablere et samarbejde med nazisterne og kæmpede aktivt på samme side som nazisterne mod Englænderne.
Det var med terrormord på såvel palæstinensere som på Engelske embedsmænd og soldater.

Sterngruppen blev opløst og blev istedet en del af den israelske hær efter mordet på Beradotte.

I de seneste år har ma fra Israelsk side officielt fejret terroristerne i Stern og Irgun - trods nazisympati, terror og mord.

Så mon ikke snart Israel skal igang med et selvopgør mod egen terroristiske fortid.

Bjarne Thyregod

Ja jeg Glemte da også at skrive at
Menachem Begin tidligere statsminister i Israel også var med i Stern-gruppe og medskyldig i massakrer og mord på uskyldige og også med til at arbejde på nazisternes side.

Som et kuriosum kan man bemærke at udenrigsminister Tzipi Livnis forældre begge vra terrorister i Sterngruppen.
hendes far blev dømt for mord på Bernadotte og straks benådet af den Israelske stat.

Benjamin Bach

Er der ikke noget med, at man taber en diskussion, når man antyder, at modparten er nazist?

Mogens Michaelsen

@ Benjamin Bach

Jo, men kun hvis man ikke kan dokumentere det. Eller argumentere sagligt for en lighed med, eller en sympati for, nazistisk tankegang.

Mogens Michaelsen

... Dermed mener jeg, at det pågældende foto kun beviser, at den pågældende mufti åbenbart havde nazi-sympatier. Altså en enkelt person, en gang i fortiden, under helt andre historiske omstændigheder.

Det er ikke noget bevis på nazi-sympatier i den palæstinensiske befolkning som sådan, men det er jo nærmest det man forsøger at bilde folk ind?

Jeg vil lige gøre Henrik Jørgesen opmærksom på, at det ikke er udtryk for antisemitisme at kalde Avigdor Lieberman for højreradikal.

Så den ene historiske forbrydelse undskylder at man begår nye forbrydelser. Se det åbner jo perspektiver.
Det er bare med at komme i gang, man kan jo altid finde et eller andet.

Bjarne Thyregod

Hvis man er interesseret ja så findes der flere billeder af muftien der besøger Hitler, optræder foran paraderende nazister og muslimsk/bosniske nazi-soldater.
Så ja stormuftien allierede sig med nazisterne i kampen mod jøderne, som han anså for enfjende pga deres indtrængen i Palæstina.

Men berettiiger det en nation som Israel, med 2 statsledere der har været terroristiske mordere og som forsøgte at indgå alliancer med nazisterne, til at stjæle palæstinensisk land.

På Klaus-Michael Mallmanns og Martin Cüppers bog "Halvmåne og hagekors" findes et sådant billede.
Men hvem søger hvis samarbejde? Problemet opstod under 1.verdenskrig, da englænderne fik zionisterne til at bistå og lovede Israel til gengæld. På nævnte billede er Hitler i flyveruniform, antagelig fordi det var ham der besøgte stomuftien i Palæstina. Fremtrædende nazister talte for den engelse løsning af Europas såkaldte jødespørgsmål, men ingen turde som bekendt gå imod Førerens ordre. Liebermans forslag kan måske genåbne debatten.

Mustafa Hussain

I Holocaust museum i Jerusalem så jeg et hjørne med historiske materiale (breve, fotografier etc.) der dokumenterer at nogle bosniske muslimer skjulte jøder i deres hjem med livet på spil mod Nazisternes forfølgelse. Faktiske havde én det samme navn som mit, Mustafa.
Ja, set i bakspejlet var daværende Muftien af Jerusalem langt mere en politikere end religiøse overhoved af samtlige palæstinenser, for slet ikke at tale om de kristner af slagsen. I det muslimske tro kan man ikke både være en rettroende muslim og antisemit selvom der findes muslimer der hader jøder, og det omvendte, på grund af den langvarige konflikt om den samme stykke af jorden

Chris David Bonde Henriksen

Thyregod

Det er løgn at Stern fraterniserede med nazisterne.
Det er løgn at Begin var medlem af Stern.

Har du flere løgne at kolportere, Thyregod?

Niels Nielsen

Interessant at denne artikel jo er et eneste langt forsvar for et yderst velfungerende demokrati i Israel! Hvornår har den danske udenrigstjeneste f.eks. udtrykt forbehold overfor ministerbeslutninger???

En typisk Independent artikel, som tydeligt bærer Israel-hader nr. 1 Robert Fisks stempel.

Fantastisk at så mange på den baggrund tilsyneladende har taget den alvorligt!

Bjarne Thyregod

@Chris Henriksen det er rigtigt morderen Menachem Begin var ikke med i Stern han var i IRGUN.
Om dem kan du så læse, at de stod bag bombningen af Hotel King David i Jerusalem, forklædt som palæstinensere placerede terroristerne bomber i hotellets kælder.
De stod bag Deir Yassin massakren på civile, kvinder og børn i deres fordrivelses politiske terrorbølge.
Stern og Irgun var meget markante i fordrivelsen af palæstinensere så der kunne blive et "racerent" Israel - hvilket lå godt i tråd med deres højreekstreme politik.

Om nazi-samarbejdet - så kan blot siges at du har bolden med at tilbagvise det dokumenterede samarbejde mellem de zionistiske terrorister og nazisterne.

Nils Brakchi

Enhver der ved noget ved da at Mein Kampf går som varmt bød i Mellemøsten. Sådan er det bare.

Det er pinligt at overvære alle disse forsøg på at benægte dette faktum.

At de jødiske bosættelser er ekstremt arrogante er er sikkert hovedårsagen til nazi kulten.

Men lad dog være med at benægte dette faktum.

Her er en artikel af Robert Fisk om arabisk dyrkelse af Hitler

http://www.independent.co.uk/news/uk/a-blind-eye-to-history-1312129.html

Nils Brakchi

@Per Diegpen

faktum : muftien BOEDE i Berlin i en periode under krigen

læs op på det - det er bedre end at gætte

Per Holm Knudsen

Det undrer ikke, zionismen er rundet af samme surdejg som nazisme, fascisme og andre lignende herrefolksideologier ("Guds udvalgte")

Jens Thorning

Nu truer Danmarks fjender med at offentliggøre fotos af danske statsoverhoveder, der tildeler rumænske kommunistske diktatorer landets højeste hædersbevisninger og en række historiske fotos af danske politikere, heriblandt en eller flere fremtrædende ministre, der hjerteligt hilser på nazistiske tyske kolleger eller tager første spadestik til fællesgermanske projekter.

Bjarne Thyregod

@Nils Brakchi
Artiklen handler om Israels brug af Stormuftiens relationer til nazisterne som legitimering af Israels ulovlige annektion af palæstinensiske land.

Men som jeg påviste var det ikke kun Stormuftien, der logisk nok anså de mange jødiske indvandrere og de indtrængende zionistiske morderbander som trusler, som havde tætte nazi relationer.

Bente Simonsen

Om ikke andet så er israelerne dygtige på at miskreditere sigselv, med det ene rasistiske projekt efter det andet.

Det er vanskeligt at afgøre, om udenrigspolitik står i religionens tjeneste eller religionen i politikkens. Med begge dele opnås magt, og i krig bruges alle midler for at opnå magt.

Peter Jensen

Hvad er det nu man siger om sin fjendes fjende ??

Peter Jensen

mao : for enhver der levede i et område der var del af det Britiske Imperium er det vel meget naturligt at man ikke holdt med dem ..
Bare fordi Lars Løkke afleverede penge til Kalashnikover til en flok langskæggede fundamentalister betyder det jo heller ikke at han abonnerer på Talibans sindsyge meninger, vel ?

Artiklen handler om at knytte jødehad sammen med jødernes bosættelser. Forfølgelser af jøder er blot en enkelt del af racisme, og for nazismen udtryk for opfattelsen af den ariske race og ofte et meget stærkt mandsideal, poltitisk og kulturelt overlegenhed. Derfor foregik forlølgelserne mod alle, der ikke passede til det germanske kulturpolitiske forbillede, også vendt mod egne germanske "undermålere", og jødeprogromene var derfor blot en del af kz-metoderne, men som højrefløjen i Israel nu er opmærksom på, kan vendes imod dem selv. Meget få danske dagblade i 1930'erne fordømte ligefrem progromerne, selv statsprogromen i 38 fik i flere blade et forsonende skær ala 'det var nok nødvendigt', men det var den hændelse, der endelig fik skællet for øjnene af Kaj Munk til at falde, eftersom Kristus jo var jøde (han kunne have læst og set det siden 20'erne). Og så er vi som i dag atter fanget i forholdet mellem zionister og muslimer.

Bente Simonsen

Thurston Clarke:
The attack on the King David Hotel
By Blood and Fire
Arrow Books
ISBN 0 09 928430 8

Bjarne Thyregod

@Mikkel Kaels mener du at det ville være udtryk for intelligens hvis jeg skrev at du delte mindst en ting med Hitler; nemlig ønsket om at ombringe venstrefløjen i Koncentrationslejre.
Eller synes du at intelligens er når man forholder sig ærligt og redeligt til hvad folk skriver og argumenterer i forhold dertil.

Kunne jeg ikke formå dig til at prøve at argumentere mod det jeg har skrevet - eller er det for svært?

Bjarne Thyregod

2 Mikkel Kaels - se nu var det jo sådan at da jeg stillede spørgsmålet om intelligens var det en del af en sætning: "At du forsøge "had til jøder" tricket vidner om din manglende evne til at debattere (manglende intelligens?)"

Og hvis sætningen har været så tungt konstrueret at du ikke forstod den vil jeg da gerne hjælpe dig.

1. del handler om at en debattør bevidst pålægger en anden debattør en holdning som alle kan være enige om er uacceptabel "Jødehader".
2. del handler om hvorvidt årsagen til dette feje debatkneb er manglende evner som så evt kan skyldes manglende intelligens-
for jeg antog selvfølgelig ikke at Niels Nielsen var så gemen at det var et bevidst forsøg på at tillægge mig "Jødehad" .
Så Mikkel Naels intelligensen hos N.N. blev trukket ind i debatten alene fordi jeg nægtede at tro, at der findes debattører som spreder uunderbyggede hadefuldheder om andre i debatten.

PS så skal det bemærkes at jeg såmænd har haft ganske nære relationer med en tidligere formand for Dans Zionist Forbund.

PS PS måske du følte dig ramt personligt qua dit eget underlødige angreb på mig - istedet for på det jeg har skrevet i debatten.

Med folk, der automatisk opfatter enhver kritik af Israel som "jødehad", er det spild af tid at diskutere.

Karsten Johansen

Benjamin Bach: "Er der ikke noget med, at man taber en diskussion, når man antyder, at modparten er nazist?"

Folk som tror diskusjoner er til for å tapes eller vinnes lir av en totalitær tankegang. En spade må kalles en spade, og vel ikke minst når spaden selv gjør det, som her i tilfellet med det ledende Likudmedlemmet Moshe Feiglin, hvis tilhengere står sterkt blant Likudpartiets medlemmer i Knesset:

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/midtosten/article2820036.ece

"«Fascist».
Den 46 år gamle Moshe Feiglin leder en bevegelse som kaller seg Manhigut Yehudit («Jødisk lederskap»). Da han sluttet seg til Likud, var det med den erklærte hensikt å overta ledelsen av partiet. Der utgjør hans fraksjon bare et lite mindretall, men de er samtidig både svært entusiastiske og disiplinerte, slik at de veier relativt tungt innen partiet.

Netanyahu mener selv at Feiglin er en «ekstremist», mens andre kaller ham en «høyreekstremist» og en trussel mot demokratiet. I en artikkel i Haaretz mener imidlertid skribenten og den tidligere statsråden Yossi Sarid at den eneste dekkende betegnelsen er «fascist, uansett hvordan man definerer ordet».

Hitler.
Sarid minner om et intervju Feiglin ga avisen i 1995, der han beskrev Hitler som «et militært geni uten sidestykke». Nazismen «ga Tyskland en fantastisk fysisk og ideologisk status», sa den israelske politikeren og tilføyde at det tyske folk derved fikk «et eksemplarisk regime, et skikkelig rettssystem, og offentlig ro og orden»."

Og så har vi den israelske utenriksministeren, og Livni som går inn for "transfer" av palestinerne, dvs. etnisk rensing osv. osv. osv.

Martin Kaarup

Det ser ikke ud til at staten Israel og dens indbyggere har nogen som helst moralsk lavpunkt. Det er jo vanvittigt at så få mennesker får lov til at ödelägge livet for så mange - og her tänker jeg alene på Israels egen befolkning.

Först oprettede de udryddelseslejrene Gaza og Vestbredden.
Dernäst brandbomber de fangerne med jävne mellemrum samt straffer familier til dem der protesterer.
Senest vil de vise forhånende billeder af en europäisk massermorder?!

Det er som ovenstående indläg skriver; etniske udrensning - og en grusom en af slagsen (hvis det altså går at rangordne massemordere).

Jeg tror ikke Israel fuldt ud forstår hvad den gör ved sig selv. Det må väre svärt for indbyggerne i Israel at bibeholde den rest af selvagtelse de måtte have tilbage. Det kräver i hvert fald en god portion selvbedrag af leve op og ned af fangelejrene og se fangernes skäbner uden at stemme nej til det eksisterende regime i Israel.

Annemette Nedergaard

@Per Holm Knudsen
"Det undrer ikke, zionismen er rundet af samme surdejg som nazisme, fascisme og andre lignende herrefolksideologier ("Guds udvalgte")
"
Ja, ligesådan som stalinismen og islamismen -
bette Per

Søren Kristensen

»I de senere år er hundredvis af lejligheder i jødiske kvarterer og i den vestlige del af byen blev solgt eller udlejet til arabiske borgere, og det har vi ikke blandet os i ... Sådan må politikken være i en åben og udelt by, der ikke opdeler efter religion og nationalt tilhørsforhold.«

Jeg synes det lyder meget fornuftigt, når man tænker på den sekularisering som

Søren Kristensen

er så nødvendig hvis der for alvor skal ske fremskridt i regionen.