Nyhed
Læsetid: 1 min.

Ny slovakisk sproglov i strid med EU-regler

Slovakiet blev optaget i EU, da en lov tillod minoriteter at tale det sprog, de vil i offentligheden. Men ifølge ny lov er slovakisk det officielle førstesprog ved officielle lejligheder
Udland
11. juli 2009

En ny slovakisk sproglov, der netop er blevet vedtaget af i det slovakiske parlament, påbyder alle slovakiske borgere at tale slovakisk som førstesprog. »Diskrimination«, mener den tyske parlamentariker, Michael Gahler (EPP), der er næstformand i Europa-Parlamentets udenrigskomite. Han kalder loven 'absurd': »Med denne lov ville minoritetssprog blive kriminaliseret i flere egne af Slovakiet. Ved kulturelle lejligheder, hvor der kun er minoriteter tilstede, skal det slovakiske sprog anvendes først,« siger Michael Gahler.

Slovakiets premierminister, Robert Fico, kaldte i sidste uge parlamentets protester over sprogloven for, »eventyrlige trusler fra den anden side af Danube-floden«.

Mod totalitarisme

Slovakiets EU-medlemsskab er på spil, mener Michael Gahler (EPP). »Slovakiet risikerer at miskreditere sig selv som et EU-medlem og blive en totalitær stat igen, hvis de her bestemmelser bliver gennemført. Et moderne og åbent Slovakiet, der kommunikerer og samarbejder med deres naboer, ville være et bedre alternativ,« siger han.

Ironien er, at det bl.a. var Slovakiets ændring af sproglovene, som i slutningen af 1990'erne sikrede minoriteter retten til deres eget sprog og banede vejen for EU-medlemsskab. Ungarere og sigøjnere har som i mange andre østeuropæiske lande været udsat for dårlige levevilkår og diskrimination. Sprogloven gav dem lov at tale deres eget sprog i skolen og i officielle tekster, under forudsætning af at de udgjorde en bestemt procentdel af befolkningen i de enkelte områder. I 2001 kunne Slovakiet opfylde de såkaldte Københavnskriterier, og landet blev optaget i EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her