Nyhed
Læsetid: 4 min.

Nye EU-regler kan give Danmark flere flygtninge

EU behandler i øjeblikket et forslag om at lempe presset på lande, der modtager mange flygtninge og asylansøgere. Det vil øge presset på Danmark, som ifølge de radikale naturligvis må vise EU-solidaritet. DF afviser og kalder forslaget 'undergravende'
Italien, Grækenland, Spanien, Malta og de andre Middelhavslande modtager mange flygtninge fra Afrika. EU vil have resten af EU til at tage ansvar for flygtningestrømmen.

Italien, Grækenland, Spanien, Malta og de andre Middelhavslande modtager mange flygtninge fra Afrika. EU vil have resten af EU til at tage ansvar for flygtningestrømmen.

Antonio Parrinello

Udland
28. juli 2009

Danmark kan i fremtiden blive frataget muligheden for øjeblikkeligt at kunne sende asylansøgere tilbage til det EU-land, de først rejste ind i.

I øjeblikket vurderer EU's integrationsministre nemlig et forslag fra Kommissionen, der skal lette presset på lande, der modtager et stort antal flygtninge. Forslaget vil give de hårdest belastede lande mulighed for en time-out, som kan betyde, at Danmark fremover ikke vil kunne sende flygtninge tilbage til eksempelvis Malta, Grækenland eller Spanien i samme hast, som det sker i dag.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange flygtninge der skal være tale om, før et land kan få en midlertidig dispensation fra pligten til at modtage de flygtninge, som er rejst videre til andre EU-lande.

Ifølge forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Thomas Gammeltoft-Hansen vil der være tale om en konkret afvejning i forhold til det enkelte land og dets ressourcer. Men har et land først fået EU-kommisionens accept af at være for belastet, må andre lande altså vente i en periode, før de eventuelt sender flygtninge tilbage dertil.

»Hvis forslaget vedtages, bliver der tale om en slags nødbremse for lande, der er meget pressede. De kan så få en form for time out på eksempelvis et halvt år,« >siger han.

DF: Så må vi ud

I perioden 1997-2007 sendte Danmark 11.114 asylansøgere tilbage til et andet EU-land, mens vi selv tog imod 3.943.

Danmark har med vores EU-forbehold på asyl og indvandringsområdet fået en parallelaftale til den såkaldte Dublin-forordning. Den sikrer, at vi som andre EU-lande kan sende asylansøgere tilbage til deres første indrejseland.

Hvis reglerne ændres i Dublin-aftalen, bliver Danmark nødt til enten at rette ind efter det eller træde ud af samarbejdet, påpeger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han opridser endvidere konsekvenserne af vores forbehold:

»Det betyder, at Danmark ikke har stemmeret eller formel indflydelse i behandlingen af forslaget. Vi må gøre, som de andre lande vedtager,« >siger han.

I et svar til Folketingets Integrationsudvalg skriver integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), at regeringen »ikke kan støtte den af Kommissionen foreslåede suspensionsmekanisme«.

Blandt andet fordi ordningen vil kunne »fremme asyl-shopping«. Også Dansk Folkeparti er imod ændringen:

»Det vil undergrave hele ideen med konventionen. Det er et af de helt grundlæggende principper, der bliver sat ud af kraft,« siger integrationsordfører Peter Skaarup.

Han mener, at Danmark skal tage sin tilknytning til Dublin-forordningen op til overvejelse, hvis forslaget bliver vedtaget:

»Vi gik jo med i aftalen under nogle andre forudsætninger. Så det kan få den konsekvens, at vi må melde os ud,« siger han.

Asylshopping

Det vil imidlertid være en dårlig løsning, understreger Thomas Gammeltoft-Hansen:

»Hvis man er bange for, at der kommer mange asylansøgere, så er det dummeste man kan gøre at melde sig ud af Dublin-aftalen. Så vil man for alvor give afviste asylansøgere fra andre lande mulighed for at asylshoppe,« siger han.

DF's integrationsordfører påpeger, at argumenterne for at have åbne grænser i EU smuldrer, hvis forslaget bliver vedtaget:

»Tilhængerne af åbne grænser har altid argumenteret med, at man kan sende dem, der shopper rundt, tilbage til det land, hvor de først kom ind. Hvis det falder væk, så falder et af de væsentligste argumenter for den manglende grænsekontrol også,« siger Peter Skaarup.

Skulle ændringen blive vedtaget, skal Danmark under ingen omstændigheder begynde at behandle asylansøgernes sager, fastslår Skaarup:

»Vi bliver nødt til at fastholde princippet om, at det land, man er kommet til først, skal behandle ens sag. Ellers vil det give yderligere incitament til, at asylansøgerne shopper rundt mellem de forskellige lande. Det vil vi ikke være med til,« siger han.

Men ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen vil det se skidt ud, hvis Danmark blot lurepasser og lader asylansøgerene vente i centre i månedsvis for så at sende dem tilbage til de lande, der er hårdest ramt:

15.000 til Vestkysten

»I forvejen har Danmark svært ved at forklare de andre EU-lande nødvendigheden af vores forbehold på udlændingeområdet. Det er let at forstå, hvorfor vi har brug for en særlig sommerhusregel, men i forhold til flygt-ninge og indvandrerforbeholdet ser især de nye EU-lande skævt til os,« påpeger han. De radikales integrationsordfører, Morten Østergaard, peger på, at Malta på en sommer modtog, hvad der i danske forhold ville svare til, at 15.000 bådflygtninge ankom til Vestkysten på et enkelt år.

»Hvis vi stod i samme situation, ville vi håbe på hjælp fra andre lande. Der er ingen vej uden om at samarbejde omkring EU's asylpolitik. Man kan ikke bare lade Malta og disse andre lande i stikken,« siger han.

Ifølge Morten Østergaard bør Danmark behandle sagerne for de flygtninge, vi ikke umiddelbart kan sende hjem, i fald forslaget vedtages.

»Og derudover bør vi hjælpe nogle af de, der har fået flygtningestatus i eksempelvis Malta og tilbyde at genbosætte dem i Danmark eller et andet EU-land,« siger han.

Forslaget, der er fremsat af EU-kommissionen, er blevet positivt modtaget i Parlamentet, men mangler endnu at blive godkendt af EU-land-enes integrationsministre, som mødes den 30. november. Og det er en afgørende beslutning, Ministerrådet der skal træffe:

»Dette forslag bliver en test på solidaritet i EU - har man vilje til at lave en fælles politik?« opsumerer Thomas Gammeltoft-Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det vil øge presset på Danmark, som ifølge de radikale naturligvis må vise EU-solidaritet. DF afviser og kalder forslaget 'undergravende'"

Presset mod Danmark vil blive ved med at stige indtil V og K dropper deres dødsyge neokonservative værdipolitik.

Amerikanerne har for længst deponeret George W. Bush og hans neokonservatisme på historiens mødding og det er på høje tid at V og k gør det samme med Dansk Folkeparti.

I modsat fald er der en overhængende risiko for at Danmark i stadigt højere grad kommer til at fremstå som et egoistisk og racistisk provinshul.

Det er bestemt ikke i nationens interesse,,,

Jørgen Nielsen

Med 70.000 opholdstilladelser i 2008, er det svært at se hvordan Danmark skulle degenerere til "et egoistisk og racistisk provinshul."

Søren Kristensen

Melde sig ud af Dublin-aftalen? Det lyder da ikke umiddelbart alvorligt.

Robert Kroll

Hvis vi er pæne og åbner op, så må vi hen ad vejen nok ændre på vores velfærdssystem således, at man kun får i forhold til hvor længe man har bidraget til diverse "kasser" ( altså en slags forsikringssystem).

I en del andre EU-lande er man velfærdsmæssigt OK, hvis man har haft arbejde og været medlem af de rigtige "kasser" - det betyder , at tilrejsende flygtninge ikke kan få penge ud af systemet på samme måde som i Danmark. ( I Spanien arbejder mange flygtninge fra Nordafrika f eks sort i spanske citrus-planntager, gartnerier o s v netop fordi, der ikke er noget at hente hos det offentlige.)

Det , at andre lande åbner op ,skal man således ikke umiddelbart lade sig imponere af - for nogle er det en nærmest en "halv-gratis" gestus - medens samme gestus i Danmark ville koste pæne ( men nok ikke i første omgang uoverkommelige) beløb.

Nogle af de sydlige EU-lande har formentlig nok også halvvejs i en periode set gennem fingre med visse flygtningestrømme fra Nordafrika fordi man manglede billig sort arbejdskraft i landbruget?

Karin Bennedsen

Da jeg absolut er tilhænger af, at Danmark er fuldt integreret i EU, og altså også at vores forbehold fjernes, betyder det selvfølgelig også, at vi skal være solidariske med andre lande i EU, hvis der er problemer.

MEN lige præcis på spørgsmålet om de afrikanske bådflygtninge, som oversvømmer Sydeuropa, mener jeg, at vi skal markere et særstandpunkt. Faktisk synes jeg, at det er de sydeuropæiske lande, der ikke er solidariske med os.

Dels er der i de fleste tilfælde sikkert ikke tale om forfulgte mennesker, men derimod om fattigdomsflygtninge, dels er Danmark ikke blevet spurgt, om det er acceptabelt, at landene ved Middelhavet lader så mange illegale flygtninge komme ind i Europa, hvorfra de så kan vandre videre.

Efter min mening skal Danmarks bidrag til løsning af dette problem være økonomisk støtte til f.eks. Malta, som er hårdt belastet, samt et større maritimt bidrag til at forhindre at de afrikanske fattigdomsflygtninge lander i Europa.

Og sidst, men ikke mindst og også det vanskeligste, skal vi gøre en ihærdig indsats for at give afrikanske lande nogle frihandelsaftaler, der gør det muligt for dem at afsætte deres produkter på EU-markedet.

Som stemningen efterhånden er blevet overfor fremmede her i Danmark, vil det være en rigtig dårlig idé at tage imod afrikanske flygtninge, som vi måske får svært ved at integrere. Det kan kun øge spændingen og komme til at gå ud over de mennesker af anden etnisk herkomst end dansk, der allerede bor her.

Karin Bennedsen:

”Som stemningen efterhånden er blevet overfor fremmede her i Danmark, vil det være en rigtig dårlig idé at tage imod afrikanske flygtninge, som vi måske får svært ved at integrere.”

Vil stemningen blive bedre af at vi forsøger at stryge Pia Kjærsgaard med hårene, og forsøger at undgå tiltag der kan provokere hende?

Pia Kjærsgaard vil altid kunne finde et påskud til at hetze mod indvandrerne uafhængigt af hvor mange eller hvor få flygtninge fra Afrika, der befinder sig i Danmark.

Socialdemokratiet har med al ønskelig tydelig demonstreret at det ikke er nogen farbar vej at forsøge at tage vindene ud af sejlet på dansk Folkeparti ved at komme det i møde.

Socialdemokratiet har de facto overtaget dansk Folkepartis udlændingepolitik og menneskesyn, og på trods af det bliver partiet alligevel ved med at skrumpe…

Alfred Andersen

@Per Thomsen

Ikke fordi jeg vil ødelægge din EU-begejstring, men den danske befolkning vil aldrig stemme for en afskaffelse af forbeholdene, såfremt dette vil betyde, at Danmark overrendes af fattigdomsflygtninge.

Karin Bennedsen

@Per Thomsen

Jeg er bestemt ikke nogen beundrer af Pia K. og DF og ser dem gerne kørt ud på sidelinien, hvilket jeg selvfølgelig håber sker efter næste valg.

Men DF er jo kun et resultat af de vælgere, der har stemt dem ind i Folketinget, og de mennesker forsvinder jo ikke eller ændre deres opfattelse af udlændingepolitiken, selvom DF bliver sat udenfor indflydelse.

Så i virkeligheden handler den dårlige stemning ikke så meget om DF, selvom de er vældig gode til at råbe op om det, deres vælgere gerne vil høre og puste den fremmedfjendske ild, men derimod om, at der er rigtig mange mennesker, der er helt enige med DF. Og dem kan vi jo ikke bare ignorere, selvom vi havde lyst til at provokere Pia K.

Selvom Socialdemokratiet på nogle stræk tilslutter sig DF's udlændingepolitik, synes jeg det er uretfærdigt at beskylde dem for at have overtaget DF's menneskesyn.

Man kan beskylde S for at være populistiske, fordi de er pinligt bevidste om, at antager de f.eks. Enhedslistens eller de Radikales asylpolitik, så er de færdige i dansk politik. Sporene fra 90'erne skræmmer stadig og det benytter VKO sig selvfølgelig af til at lave skræmmekampagner om, hvordan det vil gå Danmark på flygtningeområdet, hvis S kommer til magten.

Men forøvrigt var det S, der lagde grunden til den flygtninge- og familiesammenføringspolitik, vi har idag, bl.a. tilknytningskravet, så i virkeligheden har S ikke ideologisk bevæget sig særlig langt mod højre i forhold til den politik, de selv gennemførte under Nyrup.

Karin Bennedsen:

”Men DF er jo kun et resultat af de vælgere, der har stemt dem ind i Folketinget, og de mennesker forsvinder jo ikke eller ændre deres opfattelse af udlændingepolitiken, selvom DF bliver sat udenfor indflydelse.”

Jeg er helt uenig. I din argumentation eksisterer der en implicit antagelse af, at der skulle eksistere en 1:1 sammenhæng og proportionalitet melem graden af ”integrationsproblemer” og graden af hysteri i ”udlændingepolitikken”. Sådan er virkeligheden ikke.

Der findes mange nationer der har langt flere indvandrere end Danmark uden at man har en Pia Kjærsgaard eller en ”udlændingedebat”. Tag eksempelvis Sverige og England.

Pia Kjærsgaards succes skyldes ikke problemer med indvandring i Danmark men udelukkende at den borgerlige presse og de borgerlige politikere valgte at spille racismekortet i midten af 1990érne.

Derfor er den enkle løsning på det store problem med fremmedhad i Danmark, at Dansk Folkeparti bliver skåret ned til naturlig størrelse ved at de øvrige politikere holder op med at forsøge at konkurrere om, hvem der kan udtrykke sig mest fremmedfjendsk.

Alfred Andersen

@Karin Bennedsen

Jeg kan forstå, at du ligefrem finder det glimrende, at Geert Wilders folkevalgte mandater ikke har taleret i parlamentet.

Besynderlig demokratiopfattelse.

Karin Bennedsen:

”Jeg er ikke i tvivl om, at politikere og medier er i stand til at forstærke en tendens ved at italesætte nogle problemer, f.eks. ved at spille racismekortet. Men hvis bestemte holdninger ikke er tilstede hos den del af vælgerkorpset, som man på den måde appellerer til, så tror jeg ikke, at forsøget på at påvirke dem i den ønskede retning nytter noget.”

I disse influenza tider, kan man måske bedst forklare lovmæssighederne omkring racisme og xenofobi med henvisning til virus og bakterier. Virus og bakterier er i til stede hele tiden, men det er i reglen først når immunsystemet er svækket, at sygdommene bryder ud. Sådan er det også med racisme, Karin Bennedsen.

Danskerne er natur ikke mere racistiske end svenskerne og tyskerne. Når racismen er brudt ud i fuldt for i Danmark og ikke i vores nabolande, er den eneste logiske forklaring at vores politiker og massemedier uhæmmet har kastet sig ud i populisme og femmedhad.

Du ser aldrig en tysk politiker eller at de tyske medier fodrer den indre svinehund sådan som det er kotume her til lands. Eller retter lige så snart man forsøger sig med lidt racisme i Tyskland eller Sverige, kan man se hvordan misdæderen med det samme får smæk over fingrene og bliver buhet ud...

Karin Bennedsen

@Per Thomsen

"Du ser aldrig en tysk politiker eller at de tyske medier fodrer den indre svinehund sådan som det er kotume her til lands. Eller retter lige så snart man forsøger sig med lidt racisme i Tyskland eller Sverige, kan man se hvordan misdæderen med det samme får smæk over fingrene og bliver buhet ud.."

Jeg har mange gange givet udtryk for et ønske om, at medierne også her i Danmark ville besinde sig lidt i stedet for hele tiden at fodre den indre svinehund. Men efter karikaturkrisen vil ethvert tilløb til at fremme en mindre konfrontatorisk linie blive opfattet som selvcensur og den sikre vej til for evig fortabelse af ytringsfriheden.

Mange lande, heriblandt USA har en helt anden mediekultur, netop fordi man har lært af raceurolighederne, at man godt kan ytre sig, uden nødvendigvis altid at skulle træde minioriteter over tæerne.

Jeg håber, at vi engang igen bliver så civiliserede her i Danmark, at vi indser, at hån, spot og latterliggørelse af anderledes tænkende, ikke er god stil, hvis man gerne vil fremstå som et civiliseret folkefærd.

Karin Bennedsen:

”Men efter karikaturkrisen vil ethvert tilløb til at fremme en mindre konfrontatorisk linie blive opfattet som selvcensur og den sikre vej til for evig fortabelse af ytringsfriheden.”

Jeg tror man skal passe på med at overdrive betydningen at Karikaturkrisen og den dominans som Dansk Folkeparti har i øjeblikket.

Hjernerne og arkitekterne bag den ideologi der drev Pia Kjærsgaard og Anders Fogh Rasmussen frem var de neokonservative teoretikere fra USA, som ikke mindst George W. Bush og Tony Blair var eksponenter for. På globalt sigt er neokonservatismen blevet kørt fuldstændigt ud på et sidespor, ikke mindst efter valget af B. Obama.

De neokonservative kræfter i Danmark har ikke på samme måde som tidligere mulighed for at rette blikket mod USA for at hente inspiration og moralsk rygstød. Hvis det må være tilladt at præsentere endnu en af mine analogier, så vil jeg mene at neokonservatismen i Danmark, er en plante der er blevet afskåret fra sine rødder, og derfor snart vil visne.

Men vi skal naturligvis ikke passivt vente på at det sker af sig selv. Vi slipper hurtigst af med racismen i Danmark, hvis vi begynder at bekæmpe den direkte og aktivt.

Hvis man som nogen socialdemokrater holer sin mund af frygt for at provokere racisterne, fordi man frygter at provokationen bare vil gøre det hele endnu værre, opnår man kun det resultat, at man helt unødvendigt forlænger den neokonservative bølges levetid i Danmark…

In the colonygarden house...

Karsten Aaen

-ehm-

Tillad mig som den strenge engelsk lærer :) at påpege, at det retteligt hedder

'at the allotment garden' or 'in the allotment garden house'

Og ja, masser af mennesker vil bare leve i fred - i fred for alle de 'fremmede' mennesker, som nysgerrigt banker på døren til 'koloni-have-huset'.

Det mest pinlige i det her, er at Soc.Dem. (så vidt jeg ved?) mener det samme som DF i den her sag; hvor er solidariteten henne?

Karsten Aaen:

”Tillad mig som den strenge engelsk lærer :) at påpege, at det retteligt hedder
'at the allotment garden' or 'in the allotment garden house'”.

I stand corrected…

Karsten Aaen:

"Karsten Aaen, der er ingen der forhindrer dig i, at sælge dine ejendele og give det til de fattige i afrika, og hvis du vil være fuldkommen, så skal du knokle dig selv til døde og sende alle dine hårdtjente penge til flygtningehjælpen."

Karstens bidrag til en bedre verden vil helt sikkert blive langt større, hvis han fortsætter med at bruge energi på at italesætte det barbari VKO har kastet vores land ud i.

Vi trænger alle noget så skrækkeligt til at slippe for evif og altid at høre, at der ikke er noget at komme efter, hver gang VKO endnu engang begår magtfordrejning og bøjer reglerne eller det der er værre....

Karsten Møller

Ja sandelig må vi vise solidaritet med de stakkels franskmænd som flygter fra deres overbefolkede land.

Danskere knokle sig selv til døde - åh, jeg må le! Ingen kommer lettere gennem livet end danskere. Og tydeligvis er de ikke interesserede i at give så meget som det, der kan ligge på en lillefingernegl, til verdens forbedring.