Baggrund
Læsetid: 5 min.

Oligarkens vilde fest gør Putin rasende

Vladimir Putin blev rasende over billederne fra en overdådig fest i Tyrkiet og valgte at straffe den ødsle oligark ved at lukke Østeuropas største marked
Mens oligarken Telman Ismailov trakterede stjerner som Sharon Stone, Richard Gere, Mariah Carey, Paris Hilton og Tom Jones med en ekstrem ekstravagant fest i Tyrkiet, har festen givet lidt mere trist stemning i hans økonomiske bagland. Over 100.000 mennesker har umiddelbart mistet deres arbejde, efter at myndighederne har valgt at lukke landets største handelsplads,  Cherkizovsky-markedet, der var ejet af den azerbajanske rigmand.

Mens oligarken Telman Ismailov trakterede stjerner som Sharon Stone, Richard Gere, Mariah Carey, Paris Hilton og Tom Jones med en ekstrem ekstravagant fest i Tyrkiet, har festen givet lidt mere trist stemning i hans økonomiske bagland. Over 100.000 mennesker har umiddelbart mistet deres arbejde, efter at myndighederne har valgt at lukke landets største handelsplads, Cherkizovsky-markedet, der var ejet af den azerbajanske rigmand.

Alexander Natruskin

Udland
20. juli 2009

MOSKVA - Farhad, en 37-årig fremmedarbejder fra Tadjikistan, har ikke meget tilfælles med Ruslands rigeste mennesker. Mens han sidder på en bænk uden for det lukkede Cherkizovsky-marked iført en Adidas-træningsdragt og med en dåseøl i hånden, kunne han ikke være længere fra Ruslands oligarker med deres dyre biler. Men bizart nok mistede Farhad ligesom 100.000 andre handlende sit job for to uger siden som et resultat af oligarkernes ekstravagante festvaner, da en smagsløs fremvisning af rigdom tilsyneladende gjorde Ruslands premierminister Vladimir Putin rasende.

Cherkizovsky-markedet var det største af sin slags i Østeuropa, en kæmpemæssig basar, hvor man kunne købe alt fra elektronik til tæpper og tøj. Hver dag ankom omkring 5.000 busser fyldt med handelsrejsende for at købe store partier af billige varer og tage dem med tilbage til mindre markeder i byer og landsbyer i den europæiske del i Rusland.

For to uger siden blev markedet imidlertid lukket af politiet, som angiveligt ville ramme ejeren, den aserbajdsjanske forretningsmand Telman Ismailov. Ismailov, som er berømt for at holde nogle af verdens mest overdådige fester, åbnede i maj et badehotel i Tyrkiet, der skulle have kostet omkring otte milliarder kroner at opføre. Mardan Palace, som er opkaldt efter Ismailovs afdøde far, indeholder 17 barer, 10 restauranter, en swimmingpool, der er så stor, at det tager en halv time at krydse den i gondol, overdådigt udsmykkede værelser og en strand med 9.000 ton kunstigt sand.

En regn af penge

De fleste medier i Rusland bragte billeder fra åbningsfesten, som blev afholdt sidst i maj. Ismailov havde betalt Sharon Stone, Richard Gere, Mariah Carey, Paris Hilton og Tom Jones for at deltage. På et tidspunkt dansede Ismailov, mens det regnede med 100-dollar-sedler fra loftet.

Putin fandt angiveligt billederne af matadoren, som har tjent sine penge i Rusland, men klattede dem væk i udlandet, ekstremt smagsløse, især under den nuværende krise. En uge senere begyndte Ismailovs problemer. Ved et regeringsmøde i juni beklagede Putin sig over, at en razzia på markedet i september havde medført konfiskering af smuglervarer, men ingen arrestationer. Kanonerne var allerede kørt i stilling mod Ismailov.

Efter dette vink fra Putin begyndte andre myndighedspersoner at rette blikket mod markedet. Alexander Bastrykin, den magtfulde chef for Ruslands efterretningsudvalg, kaldte markedet for »en skændsel midt i Moskva«.

Ifølge Bastrykin var der nogle mennesker, som aldrig forlod markedet: »Det er en stat i staten med egen politistyrke, egne toldmyndigheder, domstole, anklagemyndighed og en selvstændig infrastruktur, deriblandt bordeller,« sagde han.

Kort efter sendte det statslige tv-selskab et program om smuglervarer, som tegnede dystert billede af markedets indehavere. På det statslige tv i Rusland bliver undersøgende journalistisk af denne slags normalt kun lavet på bestilling fra højere sted. Ifølge programmet arbejdede der 17.000 mennesker fra Tadjikistan på markedet, hvor der også lå et tadjikisk konsulat.

»Mange mennesker forlader ikke markedet i årevis, fordi de har problemer med dokumenter eller med sproget. De taler ikke russisk, og de har ikke lyst til at lære det,« blev det hævdet i programmet.

Politiet tilføjede, at markedet blev styret af en intern mafia, og at almindelige betjente ikke havde lov til overhovedet at komme i nærheden. Dermed blev det også antydet, at højtstående politifolk var meddelagtige i korruption. Men det var først sidst i forrige måned, at markedet blev lukket, i første omgang midlertidigt, på grund af overtrædelser af de sanitære regler og reglerne opbevaring af varer.

Ulovlige immigranter

Telman Ismailov nægter at have gjort noget galt, men det menes, at han er flygtet til Tyrkiet. Foreløbig er det de handlende, som lider mest. Mange af dem har ikke blot mistet deres job, men også varerne i deres boder, som de ikke ved, om de nogensinde får igen. Forleden bevogtede politi og sikkerhedsfolk indgangene, mens de handlende ventede på nyheder i små grupper udenfor. Der blev talt en kakofoni af forskellige sprog - de tyrkiske sprog fra Centralasien, kinesisk og de gutturale sprog fra det nordlige Kaukasus. Der var kun få russisktalende. Immigrationsmyndighederne oplyste, at 151 kinesiske og vietnamesiske borgere havde arbejdet ulovligt på markedet.

»Vi har ikke fået at vide, hvornår markedet genåbner, eller om det overhovedet genåbner,« sagde Madzhumder Muhammad Amin, leder for foreningen for immigranter i Rusland, der bekræftede, at mere end 100.000 mennesker havde arbejdet på markedet.

»Myndighederne har sat tusindvis af mennesker på gaden, og de fortæller os ingenting. Nogle kan ikke få udleveret deres ejendele, andre sover på gaden.«

Amins forening har opstillet et feltkøkken, som uddeler gratis mad til dem, der ingenting havde, men politiet lukkede det hurtigt og arresterede dem, der kom for at få mad, fordi de ikke havde deres papirer i orden, fortæller han.

Magtfulde venner

Nogle har fortolket angrebet mod Telman Ismailov som et angreb mod Moskvas borgmester, Yury Luzhkov, som i mange år har været en nær ven af Ismailov, og det ville være utænkeligt at drive en forretning som Cherkizovsky-marked uden politisk beskyttelse. Yury Luzhkov deltog i festen på hotellet i Tyrkiet sammen med sin milliardærkone, Yelana Baturina, der er en af Moskvas største entreprenører.

Venskabet mellem de to mænd er tydeligt på en videooptagelse fra Ismailovs fødselsdagfest, da han for to år siden fyldte 50 år. Jennifer Lopez, som angiveligt modtog en honorar på en million dollar for at deltage i festen, kyssede og krammede og sang for Ismailov.

»Telman er vores ven, vores ven for evigt,« råber Luzhkov i mikrofonen, mens han står under en kæmpestor lysestage, omgivet af borde fyldt med ekstravagant mad og vin. »Vi holder sammen, Telman. Vi har fulgt hinanden gennem livet og jeg nyder dit venskab.«

Men Luzhkov kan ikke udfordre Putin, og Moskvas borgmester har tilsyneladende forstået budskabet og lovet at lukke markedet. Uanset om lukningen er et personligt angreb mod forretningsmanden eller en måde at ramme borgmesteren, står det klart, at Ismailov har holdt sin sidste fest, i hvert fald i Rusland. Det står endnu ikke klart, om myndighederne vil gøre arbejdet færdigt og stille ham retten. Foreløbig er det de tusindvis af arbejdere - hvoraf mange ikke har tilladelse til at opholde sig Moskva - der lider mest. Der ventes at komme en bølge af kriminalitet, når immigranter løber tør for mad og drikke. »Markedet var hele mit liv. Jeg havde været der i tre år,« siger Farhad opgivende, mens han venter på at få at vide, om han får sin bod tilbage. »Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op.«

© The Indpendent og Information.

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"På det statslige tv i Rusland bliver undersøgende journalistisk af denne slags normalt kun lavet på bestilling fra højere sted."

Jamen så er det statslige tv i Rusland jo ligesom TV2 og DR...

Niels Madsen

Der findes adskillige russiske hjemmesider på engelsk´af forskellig observans, hvor man kan læse russernes egen opfattelse af de begivenheder der sker i og omkring Rusland.

Her er bare en af dem-- den går for at være rimelig uafhængig

se:

http://www.moscowtimes.ru/indexes/01.html

Bruno Lundkvist

Hvor er det befriende at se, hvordan grådighed og en total mangel på anstændighed kan føre til politisk handling - godt at se, at en nations (Ruslands) resourcer kan anvendes på en måde som overskrider alle moralsk/ etiske grænser, kan standses. Der kan uden tvivl skabes helt andre anvendelsesmugligheder af resourserne, som kan gavne langt flere medborgere.

Claus Oreskov

Supplement til Niels Madsens link:
http://www.russiannewsonline.com/
Her er samlet en masse links, både fra russiske nyhedsmagasiner, og fra udenlandske mediere som skriver om russiske anliggender!

Jens Hartree

Bruno Lundkvist: That ain't how it works in Russia. Det er ikke et spørgsmål om pengene går til oligarkerne eller folket, men om de går til Putin og hans venner eller oligarkerne og deres venner. Eller i dette tilfælde, om de ganske enkelt forsvinder i et spil om magt. I dette tilfælde er det primære resultat 100.000 arbejdsløse -- hovedsageligt immigranter -- som pludselig bliver et stort socialt problem i Moskva.

Jens Hartree

Og Madsen: Det vil være at strække sandheden noget at kalde Moscow Times uafhængigt. Uafhængige nyhedsmedier er der vitterligt ikke mange af i Putins Ŕusland.

Niels Madsen

Lad os nu endelig male alt gråt i gråt-- hvor uafhængige er de danske medier, når det kommer til stykket--

Jeg siger bare at der findes masser af russiske hjemmesider på engelsk -- enhver vil være i stand til at danne sig et billede af hvor uafhængige de er--
jer er ikke ekspert--

Under alle omstændigheder kan man læse russernes egen mening--

dde vestlige medier skriver kun når der sker noget nnegativt--

der er også adskillige steder hvor man kan udtrykke sin uforbeholdne mening via blogs-- som denne her i Information.

Niels Madsen

Her er et link til en artikel om mordet på menneskeretsforkæmperen i Tjetjenien--

og som der står til sidsty

Send us ypour feedback--

Så kan enhver incl Jens Hartree skrive sin uforbeholdne mening

se:

http://www.russiaprofile.org/page.php?pageid=Politics&articleid=a1247766851

Niels Madsen

Her er et link til en side med bloggere, vhor alle kan skrive deres kommentarer og diskutere med ægte russere og hvem der eller gider sende kommentarer:

http://www.russiatoday.ru/About_Us.html

Og jeg ved godt at Russia today bringe den mere officielle udgave af verden i en noget popppet udformning , men det hindrer vel ikke nogen i at sende kommentarer--

Jeg skriver også kommentarer i regerings organanerne Berlinske Tidende og Jyllands posten

Niels Madsen

Og her et link til en radikal politlker, der spørger om Kasparov ( der ellers får megen omtale i vesten) er relevant i Rusland.

http://www.radikale.net/thomas-koehler/indlaeg/2009/02/11/kasparov-relev...

Jens Hartree

"Under alle omstændigheder kan man læse russernes egen mening--"

Og jeg mener, at det er at strække den noget, at kalde det for "russernes egen mening".

At danske medier ikke er perfekte, er ikke at sammenligne med den ekstremt stramme statskontrol, som foregår i Rusland. Danmark ligger på en 14. plads (eller cirka delt 4. plads sammen med Østrig) hvad angår pressefrihed; Rusland ligger på en 141. plads, lige over Ethiopien.

Specielt styres alle TV-stationer, som er hovedparten af russernes primære informationskilde.

"og som der står til sidsty Send us ypour feedback-- Så kan enhver incl Jens Hartree skrive sin uforbeholdne mening"

Hvor er den feedback henne?

Niels Madsen

Jeg er ikke ude på at hvidvaske hvad der sker i Rusland-- jeg siger bare i disse internettider kan enhver med engelskkundskaber finde et antal hjemmesider fra Rusland-- kan man russisk er der en sand syndflod.

For at få en second opinion til alle de rædselshistorier-- incl denne som der er at læse i danske og vestlige medier.

Der er også meget kritiske hjemmesider-- der er semi kritiske-- der er "langhårede" dybdeborende hjemmesider, som vil glæde informations læsere.

Der er masser af lejlighed til at diskutere med russere og hvem der ellers diskuterer på de blogs man kan finde-- jeg gav et enkalt link.

Man mener der findes 6,3 millioner russiske blogs-- så der er altså rig lejlighed til at debatere alt mellem himmel og jord

se:

http://www.simonkruse.dk/2009/01/det-russiske-blog-barometer/

Enhver incl Jens H kan skrive sin uforbeholdne mening i disse blogs.