Nyhed
Læsetid: 4 min.

Oprørere lægger våbnene i Tjetjenien

Lederen af den tjetjenske oprørsbevægelse i eksil har efter forhandlinger med det prorussiske styre i Grosnij besluttet at nedlægge våbnene. Akhmed Sakajev er muligvis på vej tilbage til Tjetjenien efter syv år i eksil
Udland
30. juli 2009
Lederen af den tjetjenske oprørsbevægelse i eksil har efter forhandlinger med det prorussiske styre i Grosnij nu besluttet at nedlægge våbnene.

Lederen af den tjetjenske oprørsbevægelse i eksil har efter forhandlinger med det prorussiske styre i Grosnij nu besluttet at nedlægge våbnene.

Nikolai Galiayev

Den del af de tjetjenske oprørsstyrker, som er underlagt den tjetjenske oprørsregering i eksil, vil fra 1. august ophøre med at kæmpe imod den prorussiske tjetjenske milits.

Lederen af den tjetjenske oprørsbevægelse i eksil har efter forhandlinger med det prorussiske styre i Grosnij besluttet at nedlægge våbnene. Akhmed Sakajev er muligvis på vej tilbage til Tjetjenien efter syv år i eksil. Det erklærede lederen af eksilregeringen for Itjkerija, som oprørerne betegner Tjetjenien, Akhmed Sakajev, forleden. Sakajev har været ledende medlem af de tjetjenske selvstændighedsregeringer, men flygtede fra de russiske tropper til udlandet.

I 2002 blev han genstand for en alvorlig strid mellem Danmark og Rusland, fordi Danmark ligesom senere England nægtede at udlevere ham.

Inden erklæringen forleden havde han i flere dage i Oslo haft forhandlinger med lederen af det tjetjenske parlament Dukhvakh Abdurakhmanov. Det skriver den russiske avis Kommersant og flere russiske netaviser.

Konstruktiv dialog

De to forhandlere erklærede efter mødet, at det havde været meget konstruktive og produktive forhandlinger, som vil blive genoptaget i løbet af få dage i London. Begge udtrykte håb om, at dialogen ville føre til en konsolidering af det tjetjenske samfund. Sakajev sagde senere, at han havde hele den tjetjenske eksilregerings støtte i dialogen med den prorussiske regering i Grosnij.

Han udtrykte også håb om, at de islamistiske guerilla-enheder, der fører en fortsat partisankrig i Tjetjenien, også vil tænke sig om og nedlægge våbnene for at skaffe fred til den krigsplagede republik. Dukhvakh Abdurakhmanov antydede efter mødet, at Akmed Sakajev og andre tidligere oprørsledere i eksil snart vil kunne vende hjem til Tjetjenien.

Den i vesten stærkt kritiserede tjetjenske præsident Ramzan Kadyrov, som med støtte fra Moskva har holdt Tjetjenien i en blodig jernnæve med brug af vold og terror, har på det seneste gentagne gange opfordret Sakajev til at komme tilbage til Tjetjenien og har endda tilbudt ham jobbet som tjetjensk kulturminister.

Oprørere i politiet

Kadyrov har længe forsøgt at lokke flere tidligere oprørsledere over på sin side. Og med held. Oprørsregeringens tidligere forsvarsminister Magomed Khambijev opgav sammen med adskillige andre modstanden i 2004 og er i dag tæt på Kadyrov.

Også mange af de såkaldte 'bojeviki', oprørssoldater, er i dag at finde i Kadyrovs politi, milits og andre sikkerhedsenheder.

Som netavisen Newru.com skrev tirsdag, så ser det ud til, at det lykkes Kadyrov at lokke mange af de oprindelige nationalistiske oprørere over til sig og gøre brug af dem, bl.a. Khambijev og flere andre tidligere op-rørsledere, imod de bander af islamister, der især i bjergområderne fortsat kæmper imod Kadyrovs styrker.

Men Kadyrov er på ingen måde i sikkerhed. I sidste uge undgik han ved et tilfælde en selvmordsbombe i selve Grosnij, som dræbte seks, heraf fire politimænd.

De russiske politikere har hidtil været tavse om Sakajevs erklæring og om hans mulige tilbagevenden til Tjetjenien.

Måske fordi han stadigvæk er eftersøgt internationalt af de russiske myndigheder for bl.a. terror, så det ser jo lidt mærkeligt ud, at en officiel repræsentant for en russisk republik fører forhandlinger med ham i Oslo.

Russiske bukser nede

»Sagen er imidlertid,« siger den kendte russiske kommentator Pavel Felgenhauer over telefonen fra Moskva til Information, »at de russiske politiske myndigheder er blevet taget med bukserne nede. De har intet med det her at gøre, for Ramzan Kadyrov i Tjetjenien handler mere og mere uafhængigt af Moskva. Han opfører sig mere og mere, som om Tjetjenien var et selvstændigt land, ja, han har faktisk opnået meget mere selvstændighed, end de to oprørspræsidenter Dudajev og Maskhadov tilsammen gjorde via to blodige krige.«

Pavel Felgenhauer, der er ansat ved avisen Novaja Gazeta, som har fået flere journalister dræbt på grund af situationen i Tjetjenien, bl.a. Anna Politkovskaja og Natalija Estemirova, tilføjer:

»Det er måske nok lykkedes Putin at få gennemført en tjetjenisering af konflikten i Tjetjenien, så russiske soldater nu ikke længere bliver dræbt dernede, men til gengæld dræber tjetjenere fortsat hinanden. Og desuden har prisen ved at bruge en jernnæve som Kadyrov til leder i Tjetjenien været, at Rusland faktisk har mistet kontrollen med Tjetjenien.«

Islamister fortsætter

Ifølge Felgenhauer betyder Sakajevs nedlæggelse af våbnene ikke det store, for Sakajev og hans Itjkerija-regering i eksil har ifølge den russiske kommentator ikke mange styrker under sin kontrol længere. Ham, der ifølge Felgenhauer virkeligt leder de islamiske terrorister, er Doku Umarov, tidligere regeringskollega med Sakajev. Umarov har, siger Felgenhauer, opgivet den tjetjenske nationalisme til gengæld for et fælles kaukasisk kalifat med sharia-lovgivning, som han har udnævnt sig selv til leder af med gode forbindelser til Taleban og Al Quaeda.

»Sakajevs erklæring får ingen betydning for Umarovs terrrorister, de handler, som de vil og får støtte fra internationale islamistiske organisationer, og de vil fortsætte terrorkrigen uden at skele til Sakajev,« siger Felgenhauer. Den russiske kommentator tilføjer, at »Sakajev har endda måske forværret situationen med sin tilnærmelse til Kadyrov. De russiske militære topfolk hader Kadyrov, fordi han ikke gør, som de siger, fordi han opfører sig, som om Tjetjenien var selvstændigt. Forsoningen mellem Kadyrov og Sakajev, en eftersøgt terrorist i de russiske militære lederes øjne, kan tilskynde dem endnu mere til at starte endnu en tjetjensk krig imod Kadyrov. Kadyrov er i deres øjne i dag den værste 'bojevik'(oprører, red.)«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her