Nyhed
Læsetid: 2 min.

En spøjs senator

Al Franken kommer med otte måneders forsinkelse til Senatet og sikrer Demokraterne fuld kontrol. Han er egentlig komiker, men seriøs - og kontroversiel
Udland
3. juli 2009
Demokraten Al Franken måtte vente otte måneder på sædet i Senatet.

Demokraten Al Franken måtte vente otte måneder på sædet i Senatet.

Eric Miller

Otte måneders juridiske tovtrækkerier skulle der til, før demokraten Al Franken forleden af delstaten Minnesotas Højesteret blev erklæret som vinder af valget til USA's forbundssenat i november sidste år. 312 stemmer var ifølge domstolens afgørelse den margin, som Franken vandt med. Ikke meget, men dog mere end de 215 stemmer, som Frankens modkandidat, republikaneren Norm Coleman, umiddelbart efter valget så ud til at have vundet med. Siden er stemmer blev gransket og talt og talt med en nidkærhed, som USA ikke har oplevet siden delstaten Floridas nervepirrende fintælling mellem præsidentkandidaterne George W. Bush og Al Gore tilbage i år 2000.

I Minnesota trak Franken det længste strå, og Norm Coleman var graciøs nok til ikke at følge republikanske partifællers råd om at søge sagen trukket helt op i USA's forbundshøjesteret, hvor dommerstemmerne politisk stadig sidder, som de sad, da de i 2001 med flertallet fem mod fire gav præsidentembedet til republikaneren Bush.

Usædvanlig type

Som senator er Al Franken en usædvanlig type. Dels fordi han - endnu mere utilsløret end Barack Obama - ligger på Det Demokratiske Partis venstre fløj. Han har været højlydt kritiker af krigen i Irak og af præsident Bush's ekstra forøgelse af det amerikanske troppetal i landet. Franken går også ind for en vidtgående reform af det amerikanske sundhedsvæsen, med en offentlig sygesikring for alle. Til gengæld ønsker han offentlige besparelser ved nedskæring på forbundsbudgettets direkte og indirekte tilskud til olieselskaberne og USA's andre erhvervskonglomerater.

Det andet, der er usædvanligt ved Franken, er, at han begyndte og længe vedligeholdt sin karriere som komiker - hvad Frankens modstandere ikke har været senere til at bruge mod ham. Han har imidlertid forsvaret sig med, at hans humor har haft et seriøst og satirisk sigte.

Franken er født i New York 1951, men hans jødiske barndomshjem forlagde snart residensen til en forstad til Minnesotas største by Minneapolis. I gymnasiet viste han talenter for at skrive og optræde med en humor, som han og en kammerat siden udviklede i et lokalt workshop-teater. De to komikere drog vestpå efter lykken og slog sig ned i Los Angeles, hvor de i flere år levede en kummerlig tilværelse blandt denne bys mange håbefulde. Deres gennembrud kom, da de blev opdaget til tv-stationen NBC's legendariske program 'Saturday Night Live'. Franken skabte figuren Stuart Smalley, en selvhjælpsguru. Han blev så stor en succes, at Franken sidenhen i rollen som Stuart Smalley fik lov til at interviewe vicepræsident Al Gore.

Franken benyttede også sin tv-platform til at udråbe 1980'erne til 'Al Franken-årtiet'. Da han drev sin humor så vidt som at gøre grin med NBC's bestyrelsesformand, kostede det ham udsigten til at overtage programmet. Siden vendte han tilbage, for igen at rage uklar med NBC.

Derpå drev han tre timer om dagen fem dage om ugen radioprogrammet 'The Al Franken Show', hvor han søgte at agere modvægt til de mange højrøstede konservative radiostationer, som han også har skrevet hudflettende - og bedstsælgende - satiriske bøger om.

At Franken har en mindre bidsk side, bevidnes af, at han er officielt dekoreret for sin optræden til opmuntring for sårede amerikanske soldater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her