Nyhed
Læsetid: 2 min.

Sri Lanka smider astrolog bag tremmer

En populær astrolog på Sri Lanka er røget i fængsel - fordi han forudså, at stjernerne ikke stod så godt for præsidenten
På Sri Lanka har man for nylig anholdt en astrolog for at forudse et dårligt år for præsidenten. Fængslingen af ham selv havde han vist ikke forudset.

På Sri Lanka har man for nylig anholdt en astrolog for at forudse et dårligt år for præsidenten. Fængslingen af ham selv havde han vist ikke forudset.

Udland
8. juli 2009

En populær astrolog forudså, at præsidenten på Sri Lanka ville blive fordrevet fra sin post - astrologen er nu blevet anholdt.

Chandrasiri Bandara fortalte nemlig på et oppositionsmøde, at præsidenten Mahinda Rajapaksa ville blive erstattet af premierministeren den 9. september.

Der er mange vittigheder om, hvordan astrologer ikke kan forudse deres egen undergang, men arrestationen af Bandara har sat gang i reelle bekymringer om, hvorvidt regeringen måske øger presset på folk med en anden overbevisning end dem selv efter sejren over oprørerne sidste måned.

Sejr og parader

Politiets talsmand, Ranjith Gunasekera, fortalte Associated Press, at Bandara kommenterede sagen i sidste uge. Det er ikke afklaret, hvorvidt han uddybede, hvad han mente, der skulle ske med Rajapaksa.

Talsmanden sagde desuden, at astrologen blev arresteret onsdag, for at politiet kunne få lejlighed til at undersøge, hvem der var kilden til Bandaras forudsigelser. Sjovt nok, så kom forudsigelsen netop, som præsidentens popularitet var tårnhøj som følge af sejren over LTTE, der satte punktum for 25 års borgerkrig.

Siden har landet været travlt optaget af sejrsparader, og præsidenten er blevet hyldet som en konge. Partiet bag ham har endda foreslået at ændre forfatningen, så Rajapaksa kan blive siddende på livstid. Astrologien har generelt stor indflydelse i det Sri- lankanske samfund. Mange planlægger bryllupper og anden festivitas efter at have rådført sig med stjerneeksperterne. Rajapaksa har også selv sagt, at han er stærkt dedikeret til troen på stjernerne, og at han ofte selv rådfører sig med sin yndlingsastrolog for at få råd om, hvornår han skal holde taler eller tage på tur.

Forbrydelsen

Bandara, som optræder ugentligt i et tv-prorgam og skriver en meget politisk klumme for en pro-oppositionsavis, er en af landets mest populære astrologer. Oppositionspartiet, 'Det Samlede Nationale Parti' fordømte hans anholdelse. »Forbrydelsen, som Bandara har begået, er at komme med forudsigelser, der ikke er til fordel for regeringen,« lød det fra partiet. I kølvandet på sejren over oprørerne har regeringen også annonceret en styrkelse af deres magtfulde presseråd, som har autoritet til at fængsle journalister. I følge Amnesty International er mindst 14 journalister blevet dræbt siden 2006 af oprørere og formodede paramillitære styrker på regeringens side . Regeringen har nægtet at være involveret i den slags uheld.

© The Independent og Information. Oversat af Marchen Neel Gjertsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her