Læsetid: 2 min.

Tjekkerne humper væk fra verdensscenen

Mens Tjekkiet halter bort fra rorpinden i EU, går den selvsikre svenske efterfølger ud efter uløste kriser i klimaet og økonomien
Mens Tjekkiet halter bort fra rorpinden i EU, går den selvsikre svenske efterfølger ud efter uløste kriser i klimaet og økonomien
16. juli 2009

Tjekkiet gjorde i går regnebrættet endeligt op efter årets første seks måneder, hvor regeringen i Prag styrede det roterende EU-formandskab og stod i spidsen for Unionen. Alt taget i betragtning gik det da egentligt okay, lød budskabet fra premierminister Jan Fischer, som gæstede det nyvalgte Europa-Parlament i Strasbourg.

Spørger man til gengæld andre end netop den tjekkiske regeringsleder, bruger politikere og embedsmænd udtryk som 'flop' og et 'historisk svagt formandskab' til at sammenfatte forløbet.

Den tjekkiske regering startede som undertippet, da den ved årsskiftet overtog chefstolen i EU efter et flyvende fransk formandskab i efteråret. Tjekkerne fik ros for håndteringen af gaskrisen mellem stormagten Rusland og nabostaten Ukraine, men høstede omvendt kritik med en uheldig håndtering af den militære konflikt i Gazastriben.

Kriseramt formandskab

Men den politiske migræne meldte sig først for alvor, da et smerteligt mistillidsvotum i det hjemlige parlament knockoutede regeringen midt i formandsperioden og sendte premierministeren ud i kulden. Derefter måtte et forretningsministerium af eksperter, heriblandt statistikeren Jan Fischer, overtage gesjæften. Samtidig gav den euroskeptiske præsident, Vaclav Klaus, som ikke tror på klimaforandringer, Bruxelles-systemet grå hår i hovedet med sin arge modstand mod Lissabonntraktaten.

»Det har været et kriseramt formandskab, hvor der ind mellem har været takter, som pegede i den rigtige retning. Men tjekkerne spiller sig selv helt af banen, da de vælter deres regering. Man endte med et amputeret formandskab,« vurderer Sinne Backs Conan, europapolitisk chef i Dansk Industri.

En tilsvarende analyse kommer fra Sara Hagemann, politisk analytiker i tænketanken European Policy Centre i Bruxelles:

»Det tjekkiske formandskab blev præget af en række ydre begivenheder, som ingen har kunnet forudse. Samtidig blev tjekkerne tynget af intern politisk splittelse,« forklarer hun og tilføjer:

»Andre parter har ganske enkelt assisteret formandskabet for overhovedet at få dagsordenen til at hænge sammen.«

Den svenske regering overtog EU-formandskabet 1. juli og sætter kampen mod klimaforandringerne og den økonomiske recession aller øverst på dagsordenen.

»Alle har store forventninger til svenskerne og forventer, at det bliver et knaldgodt formandskab. Men de har en afsindig tung agenda: Vi taler finansiel krise, institutionel krise og klima,« forklarer Sinne Conan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu