Læsetid: 3 min.

Alternativ klimatilpasning: Lær børnene i Bangladesh at svømme

Over 17.000 børn drukner hvert år i det lavtliggende Bengal-land, og med klimaforandringerne risikerer dødstallet at vokse. Men nu er hjælpen på vej i skikkelse af australske svømmelærere
20. august 2009

I Bangladesh - et overvejende fladt lavlandsområde, som gennemskæres af nogle af verdens største floder og i stigende grad trues af ekstremt vejrlig - har en urgammel fare nu vist sig som den største trussel mod nationens børn: druknedøden.

Ifølge statistiske data drukner der hvert år omkring 17.000 børn i Bangladesh, hvilket er relativt flere end noget andet sted i verden, og eksperter advarer nu om, at der er er udsigt til, at dette problem vil blive forværret, i takt med at effekterne af hyppigere tyfoner, oversvømmelser og stigende vandstande i havet - der alle er forårsaget af klimaforandringer - vil blive stadig mere mærkbare. Allerede i dag drukner de fleste børn under 20 meter fra deres hjem.

Nu vil hjælpearbejdere nedbringe dødstallet, og det skal ske ved at lære mange flere børn at svømme. Svømmelærere fra Australien - en nation, der er lige så berømt for sine livreddere, som Bangladesh er berygtet for sine oversvømmelseskatastrofer - har således undervist bangladeshere i svømning og livreddende teknikker med den tanke, at de skal lære disse færdigheder videre til børn. Svømmekurserne gennemføres bag bambusindhegninger i plumrede floder og kanaler.

»Vi giver disse børn en vaccine imod døden,« siger Shahinur Alom, lokal svømmelærer i landsbyen Golla Rara i det centrale Bangladesh. »Disse børn har så mange muligheder. De kan både blive læger og præsidenter, men hvis de en eller anden grund falder i vandet, vil de bare drukne ihjel ... Vi giver dem en værdifuld lektion i at svømme. Det giver dem selvtillid. Før turde mange af dem ikke at nærme sig vand.«

Uhyre udsat

Bangladesh, hvor Ganges-floden udmunder i et vidt forgrenet delta, var engang berygtet for en høj børnedødelighed som følge af underernæring, sygdomme og diarré. Eksperter siger, at de senere års bestræbelser på at sætte ind imod disse dårligdomme har været særdeles vellykkede, og at mange af landets øvrige sundheds-'indikatorer' er blevet forbedret. Men som resultat af dette er den største trussel mod Bangladeshs børn i dag blevet drukning, som tegner sig for over 25 procent af alle dødsfald blandt mindreårige.

Carel de Rooy, leder af UNICEF's Bangladesh-afdeling, som finansierer programmet, skønner, at druknefaren kun vil vokse.

»Bangladesh er uhyre udsat for alle slags vandbaserede katastrofer såsom oversvømmelser og cykloner. Det er meget sandsynligt, at klimaforandringerne vil medføre både hyppigere og voldsommere katastrofer.«

Landet står over for en række klimaforandrings-relaterede trusler. En forøget nedsmeltning af is fra Himalayas tinder forårsager både stigende vandstande i det omgivende hav og en tiltagende erosion, når strømmen bliver kraftigere i floderne.

Dystre prognoser

Ifølge nogle prognoser risikerer Bangladeshs 150 millioner indbyggere at mistes så meget som 20 procent af deres land før 2030. Til den tid vil op til 20 millioner mennesker kunne blive klima-flygtninge, hvis hjem er sat under vand.

I 1970 blev Bhola, Bangladeshs største ø udsat for en tropisk cyklon, som udviklede sig til den måske værste naturkatastrofe i det 20. århundred, da mindst 400.000 mennesker druknede i vandmasserne, og for lidt over et årti siden måtte en halv million flygte fra Bhola, da øen igen blev sat under vand.

I sidste uge konkluderede amerikanske regeringsembedsmænd, at de globale klimaforandringer vil medføre alvorlige udfordringer i de kommende årtier, der kan nødvendiggøre indsættelse af militær for at håndtere følgerne af voldsomme storme og flygtningestrømme i masseskala. Et af de scenarier, som blev studeret ved National Defence University i Washington, var en ødelæggende oversvømmelse i Bangladesh, der sendte hundredtusindvis af flygtninge over grænsen til nabolandet Indien.

De australske instruktører, som har arbejdet i Bangladesh, har allerede gjort en forskel, mener de selv. Justin Scarr, der er chef for Royal Life Saving Society Australia, siger: »Reaktionen fra lokalbefolkningen har været fantastisk.« Og for den tiårige Chaina, som er blandt de børn, der har lært at svømme af australierne, var undervisningen livreddende - hun fortalte således hjælpearbejderne, hvordan hun var i stand til at redde sine legekammerater, femårige Liza og treårige Khushi, da begge faldt i en dam nær ved deres hjem. Forældrene til de reddede børn har nu besluttet sig for også at sende dem til svømmeundervisning.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Da jeg så overskriften, tænkte jeg, at det måtte da være et af Lomborgs påfund. Men egentlig lyder det jo meget fornuftigt ...