Nyhed
Læsetid: 4 min.

Australien anholder terror-mistænkte

Australsk politi slog i går morges med 400 mand til med en storstilet aktion, angiveligt for at afværge et planlagt angreb på en militærbase i Sydney. De anholdte er ifølge myndighederne tilknyttet den somaliske gruppe Al-Shabaab
Udland
5. august 2009

MELBOURNE - En syv måneder lang australsk efterforskning nåede i går sit foreløbige klimaks, da mere end 400 politifolk gennemførte 19 razziaer på tværs af Melbourne og anholdt fem personer tilknyttet den somaliske terror-organisation Al-Shabaab. Gruppen er mistænkt for at planlægge et større terror-angreb på en australsk militærbase.

De fem var tilsyneladende nået så langt i deres planer om at angribe militærbasen med automatvåben og dræbe så mange soldater som muligt, at de var ved at søge religiøs velsignelse af deres aktion. Dette fik politiet til at fremskynde anholdelserne af gruppen, der har været under observation, siden en af dem blev spottet uden for basen i Sydney.

De fem blev i går fremstillet for en dommer. En af de mistænkte, 25-årige Nayef El Sayed fra Melbourne-forstaden Glenroy, nægtede at rejse sig op og anerkende dommeren. Ifølge hans advokat følte han, at han kun skal stå til ansvar for Allah. Han blev siden sigtet for terror-planerne og fængslet indtil oktober. De øvrige vil ligeledes blive tilbageholdt, så politiet kan fortsætte deres undersøgelser, men endnu er de ikke sigtet.

Forbløffede naboer

Hjemme i Glenroy var folk på Nayef El Sayeds vej i aftes endnu dybt chokerede over morgenens hændelser. Politiet afspærrede stadig vejen og havde hele dagen i støvregnen båret beviser ud fra hans hjem.

Stemningen på vejen var naturligt trykket, og selvom morgenens begivenheder efterhånden var på lidt på afstand, var folk ikke villige til at lægge navn til udtalelser. En ældre mand fortalte, at El Sayeds familie har boet i på vejen i 15 år, og han en enkelt gang er blevet truet af dem.

»Jeg ved ikke hvorfor, men familien fortalte mig på et tidspunkt, de ville sende en over og smadre mig. Det er den eneste gang, der har været problemer med nogen af dem. Ellers har de altid været stille og rolige, og jeg har kendt Nayef, siden han var en lille dreng,« sagde manden.

Blot 200 meter væk i det beskedne villa-kvarter, der ligger tæt op ad en større ringvej rundt om Melbourne og lige under kæmpe elektricitetsledninger, foretog politiet endnu en ransagning. Her fortalte en genbo, at hun ikke havde hørt noget om morgenen, og først blev opmærksom på politiaktionen uden for hendes vinduer, da hendes kæreste ringede og fortalte, hvad han havde set på tv.

»Jeg troede, det var en joke. Ingen forestiller sig jo, at den slags kan ske i ens egen gade,« sagde hun.

Gruppen havde planlagt at slå til mod Australiens fjerde-største militærbase, Holsworthy, 30 kilometer sydvest for Sydney. Paradoksalt nok er Holsworthy hjemsted for anti-terrorkorpset Second Commando Regiment og har nogle af verdens bedste faciliteter til at træne i terrorbekæmpelse. Men var gruppen kommet bevæbnet ind, havde de formentlig alligevel kunnet dræbe et betydeligt antal mennesker, selvom sikkerheden på Holsworthy og andre militærbaser blev skærpet, kort efter politiet begyndte at interessere sig for gruppen.

Al Shabaab rekrutterer

Oplysninger fra forbundspolitiet tyder på, at flere af de anholdte tidligere har været i Somalia for at modtage træning og kæmpe for Al-Shabaab. Mange australiere spørger derfor nu, hvorfor en gruppe taxi-chauffører og arbejdsmænd af somalisk og palæstinensisk herkomst tilsyneladende har ladet sig forføre af den voldelige og ekstremistiske gruppe Al-Shabaab. Især da de tilsyneladende ikke har den store viden om hverken somalisk politik eller teologi.

Ifølge avisen The Australian har Al-Shabaab vokset sig stærk, siden Somalias islamiske regering i 2006 blev væltet af amerikansk støttede styrker. Vestlige efterretningstjenester er stadig kun ved at lære om gruppen, som anses for at være løseligt tilknyttet al-Qaeda. USA har sat Al-Shabaab på listen over terror-bevægelser, hvilket Australien endnu ikke har.

I løbet af de seneste år har gruppen rekrutteret tusinder af unge, der har været villige til at kæmpe for drømmen om en islamisk stat. Midlerne har været indførelsen af en striks Sharia-lov i det sydlige Somalia og dele af hovedstaden Mogadishu, hvor Al-Shabaab har vundet herredømmet. Fjender er blevet halshugget, tyves lemmer er blevet amputeret, og utro kvinder stenet til døde. Også internationalt har gruppen haft en succesfuld hverve-kampagne. I fjor valgte 20 somaliske flygtninge, som havde fået amerikansk statsborgerskab, at tage tilbage til Somalia for at kæmpe. Det er den største gruppe af amerikanske stasborgere, der har tilsluttet sig en gruppe med tilknytning til al-Qaeda. I oktober sprængte en af dem, Shirwa Ahmed, sig selv i luften i Somalia og blev dermed den første kendte amerikanske selvmordsbomber.

Somaliere tager afstand

The Australian har kendt til den forestående politi-razzia i mere end en uge, men har tiet af hensyn til efterforskningen. Alligevel er avisen blevet kritiseeret for at kompromittere aktionen, da nyheden i går morges ramte avisens forside. Ifølge Victorias politi skete det allerede klokken 1.30 om morgenen - og altså før man var gået i gang med anholdelserne - mens The Australian har hævdet, historien kun har figureret i senere udgaver og dermed ikke ødelagde razziaerne.

Al-Shabaab er i lang tid blevet anset som en trussel i Australien. Leder af delstaten Victorias somaliske samfund, Abdurahman Osman, har været bekymret for gruppens radikalisme

»Jeg har opfordret folk til at være på vagt, for jeg har frygtet, at Al-Shabaabs indflydelse kunne række hele vejen til Melbourne,« sagde Osman til radiostationen 3AW. Han fortalte også, at Melbournes somaliske samfund vil forsøge at undgå at blive lagt for had ved at vise deres foragt for terror.

»Vi vil bekæmpe enhver form for terrorisme,« lovede Osman.

Fungerende chefkommissær ved Australiens forbundspoliti, Tony Negus, sagde i aftes, at flere anholdelser kan være på vej.

»Først skal vi dog gennemføre yderligere undersøgelser både i Australien og udlandet,« udtalte han.

Ifølge premierminister Kevin Rudd vil Australien ikke øge sit terror-alarmniveau: »Vores vurdering af terrortruslen er, at det kommer fra et lille antal personer, der på ingen måde bør opfattes som et bredere billede af en gruppe i det australske samfund,« sagde Rudd.

Men begivenhederne er en stærk påmindelse om de sikkerhedsmæssige trusler mod Australien, som har godt 1500 soldater i Afghanistan og netop har afsluttet engagementet i Irak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her