Baggrund
Læsetid: 4 min.

Barcelona, nu med Zlatan

Barcelona vandt det hele og opfyldte alle drømme i sidste sæson. Nu skal klubben besvare det vanskelige spørgsmål. Hvad gemmer der sig på den anden side af det fuldkomne? Zlatan Ibrahimovic er måske svaret
Høje forventninger. Det er en vanskelig opgave, der venter svenske Zlatan Ibrahimovic i FC Barcelona. Den spanske mesterklub vandt både hjerter og trofæer med sit smukke spil sidste sæson. Publikum forventer intet mindre i år.

Høje forventninger. Det er en vanskelig opgave, der venter svenske Zlatan Ibrahimovic i FC Barcelona. Den spanske mesterklub vandt både hjerter og trofæer med sit smukke spil sidste sæson. Publikum forventer intet mindre i år.

Josep Lago

Udland
22. august 2009

Sidste sæson vandt FC Barcelona alt hvad der var værd at vinde - ligaen, pokalturneringen, Champions League (CL) - og deres kombination af banebrydende angrebs- og presspil har allerede sat betydningsfulde spor på fodboldsporten.

Rivalerne fra Real Madrid har oprustet og manisk købt spillere ind for milliarder, så deres 'kongeklub'-prædikat i den katalanske presse er blevet udskiftet med 'solkongeklubben' med konnotationer til dekadence, undergang og total ruin.

Manchester United fik en lektion af Barcelona i CL-finalen i maj, og hele sommeren har man i Storbritannien diskuteret om klubber som Manchester United bør tage deres grundlæggende værdier op til revision og tilpasse deres stil til Barcelonas hurtige spil, hvis de nogensinde igen skal tilbage på toppen af det internationale hierarki.

Nu er det sæsonen efter alle de opfyldte ønsker for Barcelona, og klubben har et bjerg at bestige. For den skal om på den anden side af det fuldkomne, og her finde noget ekstra og mere frem til tilhængerne. Om det lykkes er afgjort et af de mest spændende spørgsmål i klubfodboldsæsonen 09/10, men en af dem, som med sikkerhed får mest indflydelse på svaret, er svenske Zlatan Ibrahimovic - som Barcelona har købt til den nye sæson.

Grove hævnakter

Eksekveringen og optakten til et af Ibrahimovic' mest magiske mål fortæller alt om hvilket uhyre af en angriber, Barcelona har fået ind i truppen.

I 2004 spillede Sverige og Holland en venskabskamp, hvor venskabet hurtigt fortonede sig i den ene grove hævnakt efter den anden. Ibrahimovic førte an. Efter kun syv minutter satte han en så voldsom tackling ind på Rafael van der Vaarts ankel, at den hollandske playmaker måtte udgå, og i anden halvleg sparkede svenskeren forsvarsspilleren John Heitinga i ryggen.

Det særligt interessante ved Ibrahimovic' ugerninger var, at han på det tidspunkt spillede sammen med både van der Vaart og Heitinga på sit klubhold Ajax Amsterdam. Her var især kreative van der Vaart den store stjerne blandt Ajax-tilhængerne.

Balletdanser

Interessant var det derfor også, hvordan Ibrahimovic ville reagere i sin først kamp for Ajaz efter bataljen - med Ajax-tilhængere, medspillere og modstanderen på nakken. Han viste verdensklassespil og takter, der pegede frem mod endnu mere. I kampen mod NAC Breda - hvor van der Vaart i øvrigt sad ude med den skade, han havde pådraget sig efter sammenstødet med sin svenske holdkammerat - scorede Ibrahimovic først til 1-1, men det er hans andet mål til 5-1, der har bidt sig fast i erindringen.

Ibrahimovic modtager bolden 20 meter uden for straffesparksfeltet, og tackler sig videre. Herefter laver han en række finter, udført så kliniske og helt uden pynt, nærmere akromatiske end akrobatiske, og bringer sig fremad forbi fire mænd, og skævt ind mod midten af feltet til det afgørende tørre venstrebenshug. I løbet ligner han mest af alt en balletdansende transformer i umulig balance, og især hans sidste finte er skarp som øksen, der rent kapper hovedet af på blokken. En mørkets prins måske, men en prins blandt angribere blev Ibrahimovic den dag.

Arven fra Eto'o

Resten er historie. Ibrahimovic kom videre til Juventus, blev solgt til Inter, og nu har Barcelona købt ham for 340 mio. kr. plus Eto'o oveni.

I Barcelona træder Ibrahimovic ind på en af de vanskeligste scener af alle. Den debuterende træner Pep Guardiola leverede det hele sidste år, og nu skal han levere endnu mere. Meget taler imod, men noget taler også for, at Guardiola på den baggrund risikerer at ende som en fodboldens svar på litteraturens J.D. Salinger eller jazzens Jaco Pastorius. Eminente skikkelser på deres felter, der leverede det hele i første hug, for siden aldrig at levere noget af betydning.

At Ibrahimovic afløser Eto'o - et klubikon på linje med Ronaldinho - kan også blive et problem. Camerouneseren scorede 46 mål for Barcelona i 05/06-sæsonen, 44 i sidste sæson og lavede afgørende mål i finalerne, da Barcelona vandt CL i begge sæsoner.

En mellemsæson i vente

Den direkte sammenligning mellem Ibrahimovic og Eto'o er derfor uundgåelig: I CL sidste år så man Rio Ferdinand over to kampe pille glansen fuldstændig af Ibrahimovic, og senere Eto'o i finalen pille glansen af Ferdinand. Ibrahimovic har ikke præsteret det samme internationalt, og er generelt ikke så hurtig og målfarlig som Eto'o, men så kan han andre ting. Han kan mere med bolden, og så er han i stand til at skabe flere chancer for sig selv og andre.

Kan den rå Ibrahimovic så fortrænge mindet om Eto'o, hjælpe Guardiola over afgrunden og ikke mindst hjælpe Barcelona på rejsen fra det fuldkomne til den ukendte destination? Det bedste bud er nok, at der i år venter Barcelona og Ibrahimovic en mellemsæson. Men en smuk en af slagsen. En der peger fremad mod noget større. Som Julius Cæsar. Altså det stykke Shakespeare skrev lige efter Romeo og Julie, lige inden Hamlet.

Uden større succes spillede Zlatan Ibrahimovic onsdag en enkelt halvleg i venskabskampen mod Manchester City, som FC Barcelona tabte 0-1. Ibrahimovic forventes at få sin officielle debut søndag aften, når FC Barcelona hjemme på Nou Camp tager imod Athletic Bilbao i den anden og sidste kamp om den spanske Super Cup. Tv-kanalen 6'eren viser kampen, og Skandinaviens bedste kommentatorpar, Peter Pill og Morten Bruun, kommenterer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her