Nyhed
Læsetid: 2 min.

Blodig weekend i Afghanistan

Seks amerikanske soldater og tre andre udenlandske soldater mistede i weekenden livet i Afghanistan efter en måned med de største tabstal for de udenlandske styrker
De udenlandske tab vokser voldsomt i Afghanistan, hvor ni udenlandske soladater blev dræbt i weekenden.

De udenlandske tab vokser voldsomt i Afghanistan, hvor ni udenlandske soladater blev dræbt i weekenden.

MANPREET ROMANA

Udland
3. august 2009

Tre amerikanske og to udenlandske soldater mistede i går livet i kampe og forskellige sprængstofangreb i det sydlige og østlige Afghanistan. Dermed fortsætter de seneste ugers blodige udvikling i det krigshærgede land blot tre uger, før afghanerne skal til stemmeurnerne.

De støt stigende militære tabstal og den tilspidsede vold i landet risikerer at overskygge præsidentvalget 20. august, der opfattes som en vigtig test for regeringerne i Washington og Kabul efter otte år med krig.

Taleban har optrappet sine angreb for at forpurre valget, som den islamistiske bevægelse har opfordret afghanerne til at boykotte.

Flere dræbte civile

Allerede lørdag omkom en fransk soldat i det østlige Afghanistan, mens tre amerikanere mistede livet i den urohærgede sydlige Helmandprovins, hvor briter og amerikanere i sidste måned iværksatte storstilede offensiver for at stække Taleban forud for præsidentvalget. Natos Isaf-styrke på 64.000 mand mistede i juli mindst 71 soldater, og det er det største tabstal i de otte år, de udenlandske styrker har befundet sig i landet.

»Det var en meget hård dag for Isaf i går, da vi mistede endnu flere af de modige soldater, som arbejder på at sørge for sikkerhed for den afghanske befolkning,« hedder det i en erklæring fra Isaf.

Også en dansk soldat blev lørdag hårdt såret i Afghanistan, og han ankommer mandag til Rigshospitalet i København, hvor han skal færdigbehandles.

Ifølge FN har 1.013 civile mistet livet i Afghanistan fra januar til juni i år mod 818 i samme halvår i fjor, og NATOs nye danske generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har gjort krigen i Afghanistan til sin absolutte topprioritet.

USA har mistet i alt 41 soldater i juli, mens debatten om Afghanistan-mission raser i Storbritannien, efter at 22 britiske soldater kom hjem i kister i sidste måned.

Britisk kritik

Et britisk parlamentsudvalg satte søndag spørgsmålstegn ved den militære mission i Afghanistan. Medlemmerne af Underhusets udenrigsudvalg konkluderer i en rapport, at missionen hidtil har leveret langt mindre end lovet på grund af manglen på en realistisk strategi.

»Den britiske udstationering i Helmand er blevet undermineret af en urealistisk planlægning på højt niveau, ringe koordinering i ministerierne og især en mangel på at give militæret en tydelig retning,« konkluderer rapporten.

Flertallet i udvalget kommer fra premierminister Gordon Browns Labourparti, og Brown opfordres til hurtigst muligt at finde ud af, hvilken lære regeringen vil drage af de »fejl, der er blevet begået af det internationale samfund de seneste syv år«.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det må efterhånden stå klart for enhver, at NATO forbløder langsomt men sikkert i Afghanistans bjerge og landsbyer.

Man forstår sandelig godt at NATOs kommende generalsekretær er mere end villig til at forhandle med Taliban om betingelserne for "en ærefuld fred"...

Det er nu åbenbart for alverden at NATO er blevet afsløret som en impotent papirtiger, der har fået bank af en flok bjergbønder med fuldskæg og snabelsko...

Vist kun i dine våde pacifistdrømme.

De danske styrker har indtil videre pelset et stykke over 1000 talebanere med et tab på 25. En ratio på mindst 40-1.

Det er vist kun Talebans danske talsmand Komiske Per, der kan få det til at have fået bank.

@ Kim Vibe

-- De danske styrker har indtil videre pelset et stykke over 1000 talebanere med et tab på 25. En ratio på mindst 40-1. --

det er da KUN fordi de afganske frihedskæmper ikke har de samme hightech våben som vestens lejemordere....

Det er utvivlsom rigtigt at de danske styrker har myrdet et utal af afghanske bjergbønder og landsbybeboerer, men det ændrer jo ikke ved at NATO er ved at blive slået militært.

Hver gang danskerne myrder en afghaner bliver reaktionen at vedkommendes slægtninge bliver så vrede, at der er tre nye personer, der melder sig til at bekæmpe NATO.

Omvendt falder opbakningen til krigen hver gang NATO lider tab. I øjeblikket kan man eksempelvsi se, at englænderne har lidt så store tab i Helmand provinsen, at opbakninge til krigen i Afghanistan er ved at forsvinde helt, og der er så småt ved at gå panik i den engelske regering...

NATO kan ikke blive slået militært i Afghanistan.

NATO kan udelukkende blive tvunget til at trække sig fordi den folkelige opbakning forsvinder.

Det er der ikke noget, der tyder på, at den gør i lang tid fremover.

Briterne og amerikanerne har i den forgangne måned indledt en større offensiv, der har renset det sydlige Helmand for Taleban. Indtil nu har den del af provinsen været rent Talebanland. Det er slut nu.

Det har så kostet lidt højere britiske tab midt i agurketiden, og fået regeringen derovre til at tale en masse om Afghanistan af indenrigspolitiske årsager.

Det betyder ikke rigtigt noget i sammenhængen. Det mønster er set før i både Canada og Holland.

Men selvfølgelig er tab altid værre for NATO, end de er for Taleban, selvom det ikke tredobler talebans styrke, hver gang de lider tab. Det er en ammestuehistorie.

Kim Vibe:

"NATO kan ikke blive slået militært i Afghanistan."

Det er så sandt som det er sagt. NAYO er nemlig allerede blvet slået, og NATO kan naturligvis ikke blive slået to gange.

NATO har holdt Afghanistan besat i mere end 7 år, og har på trods af det aldrig stået svagere militært eller lidt større tab end netop nu. Derfor er det rendyrket Komiske Ali, når nogen påstår noget andet.

@ Kim Vibe

" De danske styrker har indtil videre pelset et stykke over 1000 talebanere .... "

Interessant jeg har ledt efter dette tal , har du en kildehenvisning ?

@Per Jongberg
Yderst interessant!

Inger Sundsvald

Hvor kynisk og brutal kan man være? Bare udtalelsen at: ”De danske styrker har indtil videre pelset et stykke over 1000 talebanere”, siger en del.

Bortset fra brutaliseringen, så kunne jeg da godt tænke mig at få dokumenteret disse tal. Det er ikke ligefrem nogle tal der er offentliggjort.

@ Kim Vibe og Inger Sundsvald

Jeg ville også bede Kim Vibe forklare, hvorledes det er lykkedes ham at identificerer de godt 1.000 "pelsede" personer som talebanere.

Det vil måske fremgå af kilden, når nu Kim Vibe kommer med henvisningen om lidt ?

Inger Sundsvald

Jeg er bange for at Viben er kommet til at videregive fortrolige oplysninger, ellers havde vi sikkert fået dokumentationen.

Lars R. Hansen

Ethvert samlet tabstal for Taleban vil være et estimat.

Der er ikke offentliggjort et officielt dansk påført samlet tabstal for TB - Vibes anslået 1.000 dræbte talebanere forekommer mig at være et meget plausibelt antal - hvis Vibe medregner dansk påkaldt ikke-dansk ildstøtte som dansk påførte tab.

Jeg kom åbenbart i staren af denne tråd til at provokere Kim Vibe så meget, at han kom for skade at prisgive hemmelige militære oplysninger. Jeg må sige, at jeg beklager dybt, hvis jeg på den måde er blevet skyld i at Kim Vibe skal stå skoleret for oberstløjtnanten i morgen klokken syvhundrede.

På den anden side er det unægtelig interessant, at vi nu får sat tal på hvor mange afghanere forsvaret indtil videre har dræbt. Når Kim Vibe siger at tallet er over 1000 personer det sandsynligvis rigtigt.

Til gengæld er det nok yderst tvivlsomt, om de alle de dræbte virkelig har været Talebanere eller guerillakrigere. Al erfaring viser, at langt de fleste ofre i bekæmpelsen af guerillaer er civile, så det har sandsynligvis også været tilfældet her.

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig hvordan skræmte og angste danske soldater i mange tilfælde vil vælge at skyde først og stille spørgsmål bagefter. Og når afghanerne først er døde, ligner de jo hinanden, og så kan man jo lige så godt klassificere dem man har skudt som Taleban.

Under alle omstændigheder har vi nu en halvofficiel udtalelse, der dokumenterer og bekræfter hvad vi er mange, der har frygtet meget længe, nemlig at de danske soldater begår massemord i Helman-provinsen.

Det er i sandhed yderst interessant.

Lars R. Hansen

Thomsen,

Det er nu ikke noget hemmeligt ved de tal - man har blot valgt ikke at offentliggøre dem.

Per Jongberg,

Lars har helt ret. Det er et estimeret tal indeholdende påkaldt ildstøtte. Der er ingen officielle, og jeg har med vilje sat det lavt.

Jeg så gerne et officielt bodycount, men det har NATO af uransagelige årsager valgt ikke at offentligtgøre.

Allerede på første hold i 2006 lå det over et par hundrede, og hvis man skimmer literaturen fra krigen, og det jeg iøvrigt ellers hører og ser, forkommer et tal på mellem 1000 og 1500 mig at være det rette.

Lars R. Hansen

Næppe, Thomsen

Jeg tror ikke jeg findes i oberstløjtnantens (hvem end denne så måtte være) bevidsthed og er i hvert et tilfælde ikke underlagt nævntes kommando - (hverken) mine (eller de jeg har læst af Vibes) indlæg røber ikke noget følsomt.

At (både Vibe og) jeg skriver indlæg, der kan udtrykke holdninger som afviger noget fra Forsvarets officielle linje - er ikke et problem, da jeg (og Vibe) deltager i herværende forum som privatperson(er).

Du pirrer min nysgerrighed, Lars.

Lars R. Hansen

Nysgerrighed er et sundhedstegn, da det kan antyde sund tankevirksomhed.

Særlig interessant er min person og tjenesteforhold nu ikke, men jeg foretrækker dog alligevel at være anonym - men hvis vor veje tilfældigvis måtte krydses og omstændigheder i øvrigt tillade det vil jeg da bruge lejligheden til høfligt at præsentere mig.

@ Kim Vibe

Kim Vibe skrev tidligt i strengen, at de danske Jens' er har "pelset" - Kim Vibes udtryk, godt 1.000 talebaner. Jeg bad om en kildehenvisning og om, at få forklaret, hvorledes man - eller han, afgør, at de " pelsede" er (var) talebanere. Kim Vibe svarede:

" Lars har helt ret. Det er et estimeret tal indeholdende påkaldt ildstøtte. Der er ingen officielle, og jeg har med vilje sat det lavt. "

Kim Vibe, kunne du henvise til, hvorfra du har antallet af påkaldte ildstøtter ? Antallet af påkaldte ildstøtter er heller ikke et tal , som jeg har kunnet finde. Din kilde skulle jo også tydeligvis skelne mellem om ildstøtten blev leveret af danske eller ikke danske enheder, ikke også, al den stund, at din oprindelige oplysning skriver om "pelsede" af danske soldater, ikke også ?

Og så mangler jeg blot svar på, hvorledes du har afgjort, at de " pelsede ", om det nu er 1.000, 1.500 eller et helt andet antal, er (var) talebanere.

Prøv nu at forklare dig ! En professionel, kan jo ikke bare slynge om sig med oplysninger uden at kunne redegøre for, hvorledes disse er fremkommet, vel ? Alle

Gad vist om HOK læser Information ?

@ Kim Vibe

En anden faktuel perle fra Kim Vibe : " Allerede på første hold i 2006 lå det over et par hundrede ". Det drejer sig vist nok igen om "pelsede" talebaner.

Mener du, at der er allerede på dette tidspunkt var "pelsede" over et par hundrede eller, at alene første hold i 2006 "pelsede" over 200 ?

Kunne jeg bede om en kildehenvisning til denne tilsyneladende meget faktuelle oplysning ?

Per,

Jeg har som sagt kun mine egne estimater. Da jeg selv var med på Hold 1, er mit billede selvfølgeligt klarest fra den periode.

Hvad angår ildstøtte er det en definitionssag. Det er føreren på jorden, der anvender ildstøttemidlerne og nedkæmper fjenden. Ildstøtten anvendes jo kun mod fjender, som styrken på jorden er i kamp med og kan se. Så det der er nedkæmpet af ildstøtten er nedkæmpet af os i min verden, men det kan selvfølgelig diskuteres til uendelighed.

Selvom Taleban medtager deres døde, er det ikke så svært, som man skulle tro at opgøre deres tabstal. Med de termiske sigter vestlige styrker har til rådighed, kan man med stor nøjagtighed afgøre, hvor mange der skyder fra en konkret stilling. Det er derfor også nemt at se i disse, når folks varmebillede forsvinder. Det kan simpelthen tælles op.

Hvad angår Talebanere kontra civile, så er det sådan, at de civile normalt, og jeg siger normalt fordi der er undtagelser, ikke er i området, når der bliver kæmpet. Hvis de ikke er flygtet opholder de sig indendøre i deres befæstede huse.

Taleban slæber ikke civiles lig med sig, og de civiles pårørende er naturligt nok hurtige til at søge erstatning hos ISAF.

Jens,

I din konspirationsteoretiske hjerne forholder det sig nok sådan.

Tak for et morsomt indlæg. Jeg tror, at jeg vil hænge det op på min væg.

@ Lars Hansen

Jeg har forsøgt at få Kim Vibe til at forklare sig mht de der godt 1.000 "pelsede" talebanere - og det har han så sandelig gjort. Puh-ha, ha, ha ... .

Du skriver højere oppe, at " Det (r) er nu ikke noget hemmeligt ved de tal - man har blot valgt ikke at offentliggøre dem. "

Hvem er "man" i din tekst ?

Hvis din udtalelse er korrekt, så er den kilde, jeg søger jo netop "man", ikke sandt ?

De højere magter. Så længe man fra officiel side har ævlet om genopbygning og demokrati fremfor det, det handlede om, ønskede man ikke at der skulle fokuseres så meget på tabstal, da det jo i sagens natur også er svært at komme med andet end estimater.

Og med det svar tvivler jeg på, at jeg gider at spilde min tid på dig igen, Per Jongberg.

Lars R. Hansen

Per Jongberg,

Man - er det politiske niveau - og man har tilsyneladende ment 'body counts' ikke bør indgå i den offentlige diskussion som en målestok for udviklingen i Afghanistan.

Dette kunne muligvis, som Vibe også nævnte, være med henblik på at undgå overfokusering på body counts, altså man vil ikke måles på hvor mange talebanere man har dræbt, men om udviklingen i Afghanistan går i en positiv retning.

Med en maritim analogi kunne man sige det således: Hvor mange kubikmeter lænsepumperne har lænset er forholdsvist uinteressant - pumperne har rigeligt kapacitet - det man gerne vil vide på broen er hvordan det skrider frem med skrog reparationen.

Og selv efter at man har nedjusteret målene, for at bringe dem i bedre overensstemmelse med NATO's begrænsede militære formåen i Afghanistan, kan befolkningen fortsat holdes i uvidenhed om antallet af sårede danske soldater, samt deres skader.

Og at Kim Vibe mener at antallet af dræbte (pelsede) afghanere skulle ligge i den størrelsesorden, beror på ren ønsketænkning - en våd drøm så at sige.

Fakta er, at enhver såret NATO-soldat er en større belastning for besættelsesstyrkerne, end en dræbt, og med Talibans strategi med vejsidebomber, bliver der flere sårede, der skal bringes til felthospital, dernæst ud af afghanistan, osv., samtidig med at en eventuel fremrykning, fremførsel af materiel og forsyninger sker uendelig langsomt.

For lige at vende tilbage til både Foghs forventninger om, at "afghanerne skal stå på egne ben" og Kim Vibes våde drøm, om de mange dræbte talibanere, har jeg fundet et klip på You-tube, der viser ANA (Afghan National Army) og britiske styrker i kamp med Taliban.
Afghanerne ryger sig vinde og skæve i hash, går ud og fyrer hele magasinet af højt over jorden, og så tilbage og hygge sig igen.

Der må gerne grines imens....

http://www.youtube.com/watch?v=wGv1oqJo8jw&NR=1

Lars Hansen:

"Med en maritim analogi kunne man sige det således: Hvor mange kubikmeter lænsepumperne har lænset er forholdsvist uinteressant - pumperne har rigeligt kapacitet - det man gerne vil vide på broen er hvordan det skrider frem med skrog reparationen."

Ja, det går helt forrygende med pumperiet. Problemet er bare, at kaptajnen ikke har noget kompas og kort, så han aner ikke hvor han sejler hen, og desuden er hans skib ved at løbe tør for brændstof...

Lars R. Hansen

Ja ja, det godt med dig, Thomsen

At du mener Vesten leder efter TB og AQ for at overdrage dem vores betingelseløse overgivelse kan vist ikke undre nogen efterhånden.

Mosbak,

NM:"Og selv efter at man har nedjusteret målene..."

De sikkerhedspolitiske målsætninger synes nu at være uændret.

NM:"...befolkningen fortsat holdes i uvidenhed om antallet af sårede danske soldater, samt deres skader"

Ja - det skjules godt nok grundigt - hver gang vi pådrager os såret gemmer HOK oplysningen på forsiden af deres hjemmeside.

NM:"Og at Kim Vibe mener at antallet af dræbte (pelsede) afghanere skulle ligge i den størrelsesorden, beror på ren ønsketænkning..."

Ønsketænkningen synes nu at komme fra din side - omkring 1.000 dræbte er et ganske plausibelt estimat.

NM:"Fakta er, at enhver såret NATO-soldat er en større belastning for besættelsesstyrkerne, end en dræbt"

Logistisk ja, måske - politisk og militært (moral) NEJ!

NM:"Afghanerne ryger sig vinde og skæve i hash, går ud og fyrer hele magasinet af..."

Kvaliteten af ANSF er rigtigt nok svingende, men det kvaliteten af taleban sandelig også!

Taleban kan ikke slå os militært.

Lars Hansen:

"Taleban kan ikke slå os militært."

Jamen det har de jo allerde gjort, og noget så eftertrykkeligt endda!

Lars Hansen og Kin Vibe minder i den grad om Komiske Ali, der står midt i den brændende hovedstad of bedyrer at slaget er så godt som vundet...

Lars Hansen

Meget interessant, men der synes ikke at være en samlet oversigt nogen steder, over sårede soldater, hvorimod pressen til enhver tid kan oplyse hvor mange dræbte der er...

Man må da konstatere, at der er tale om en nedjustering, fra "demokrati" til "sikkerhed"...

Antallet af "pelsede" afghanere beror på et estimat fra en af forsvarets presseofficerer - og vi andre kan så fornøje os med You-tube og se hvordan det foregår i virkeligheden...

"Logistisk ja, måske - politisk og militært (moral) NEJ!"
Selvfølgelig har det en moralsk indflydelse på "hjemmefronten" hvorvidt der er tale om små eller store tab - og da især i en krig der handler om - ja det står hen i det uvisse efterhånden, hvad den handler om - ikke desto mindre er opinionen i England imod fortsat engagement, netop pga. tabstallene.

"Kvaliteten af ANSF er rigtigt nok svingende, men det kvaliteten af taleban sandelig også!

Taleban kan ikke slå os militært."

Men ikke desto mindre kan "hulemændene" både håndtere internettet (opsnapning af militær planlægning på facebook), og sende raketter ind i Kabul efter forgodtbefindende.
Gud ved, om I har lyttet for meget til jeres egen propaganda.

Lars R. Hansen

Mosbak,

NM:"Meget interessant, men der synes ikke at være en samlet oversigt nogen steder, over sårede soldater, hvorimod pressen til enhver tid..."

Det må du jo ta' op med pressen.

NM:"Man må da konstatere, at der er tale om en nedjustering, fra "demokrati" til "sikkerhed"..."

Det kan du da mene, men da demokrati aldrig har været målet for indsatsen er det vel uden større betydning hvor meget vægt man fremover vil ligge på demokratisering. De sikkerhedspolitiske mål er uændret.

NM:"...og vi andre kan så fornøje os med You-tube og se hvordan det foregår i virkeligheden.."

YouTube danner ikke grundlag for min vurdering af tabstallene, og jeg er ærlig talt forundret over du mener, at kunne udlede noget derom fra YouTube-klip.

NM"...og sende raketter ind i Kabul efter forgodtbefindende"

I så fald er det da heldigt for borgerne i Kabul, at Taleban ganske sjældent finder raket-angreb på Kabul for godt! Over de sidste par år skal raket-angreb på Kabul vist tælles på en hånd eller to.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Kim Vibe
"Selvom Taleban medtager deres døde, er det ikke så svært, som man skulle tro at opgøre deres tabstal. Med de termiske sigter vestlige styrker har til rådighed, kan man med stor nøjagtighed afgøre, hvor mange der skyder fra en konkret stilling. Det er derfor også nemt at se i disse, når folks varmebillede forsvinder. Det kan simpelthen tælles op." Selvom Taleban medtager deres døde, er det ikke så svært, som man skulle tro at opgøre deres tabstal. Med de termiske sigter vestlige styrker har til rådighed, kan man med stor nøjagtighed afgøre, hvor mange der skyder fra en konkret stilling. Det er derfor også nemt at se i disse, når folks varmebillede forsvinder. Det kan simpelthen tælles op.

Og pointere envidere i dette indlæg at kombineret med at TB ikke slæber civile med sig, er det meget præcist at opgøre deres tabstal.

Dog fremføre du i et senere indlæg:
"De højere magter. Så længe man fra officiel side har ævlet om genopbygning og demokrati fremfor det, det handlede om, ønskede man ikke at der skulle fokuseres så meget på tabstal, da det jo i sagens natur også er svært at komme med andet end estimater."

Jeg har lidt svært ved at finde ud af om du mener man kan afgøre det præcist eller om man kun kan komme med vage estimater.

Hvis vi så udgår fra de ca. 1000 "pelsede" muhajadiner, nå nej undskyld det var navnet da vesten brugte dem, nu talibanere og QAere, mener du så at det betyder at i har reduceret jeres modstanderes antal med dette antal. At jeres kampe og tilbageholdelser ikke er med til at fremme rekruteringen af nye modstandere. Finanseringen kommer jo stadig i stride strømme fra bla. Golfstaterne, fra de kilder der blev sat op af Saudi og USA i samarbejde, og trods alvorlige forsøg på dette er det jo ikke lykkedes at stoppe denne pengestrøm.
Madrasserne der rekruterer i Bla. Pakistand, også i bund og grund opsat til Afghans frihedskamp, bla. med hjælp af USA, rekrutere jo stadig i stor stil. Endnu en organisation der voksede ud af fingerne på dem som ville bruge dem strategisk.
Rekrutter sørger i jo selv for, hvilket bla. kan ses i udsendelser som Taxi to hell, og læses i aviser både i mellemøsten og de Danske, med bla. drone angreb på civile, det er jo ikke kun de efterladte, men også andre, der sidder som tvivlere, der når et vendepunkt når sådan ting sker.

Et sted mellem 1000 og 1500 er et meget ædrueligt estimat. Den videre diskussion her på siden forklarer til fulde hvorfor tallene ikke bliver offentliggjort efter hver enkelt kamphandling.

Niels,

Hulemændene er ikke stand til ret meget, men der sidder en masse på hjemmefronten, og drømmer ufattelige mængder af worstcase scenarios op.
IT truslen fra Taleban er reelt lig nul. Vi taler om folk i badesandaler, med uindskudte geværer, der får prygl med Frederiksværksstål i metermål hver eneste gang de stikker hovedet frem.

Det er jo derfor, at de har skiftet taktik og primært lægger vejbomber og miner ud. Det vinder de ingen krig ved.

Abdullah,

Som sagt er der jo altid en unøjagtighed i tabstal. Nogen kan man opgøre hundrede procent andre måske med 50 procent. Det kommer an på hvilke middler, der er indsat. Hvis der er helikoptere i luften, hvilket er hovedreglen, ligger det meget tæt på de hundrede. Det er jo ikke en eksakt videnskab, men en blanding af hårde facts og kvalificerede vurderinger. Jeg siger jo også mindst 1000. Det kan godt være 1500.

Det betyder jo så, at der er 1000 færre talebanere, men derfor kan Taleban jo godt i mellemtiden have rekruteret flre. Antallet af talebanere er jo ikke konstant. Det er dog helt sikkert, at der er væsentligt færre i Helmand, end der var i 2006, hvor man ikke kunne bevæge sig ti kilometer gennem provinsen uden at komme i kamp.

Når krigen tager til i intensitet stiger behovet for soldater og dermed rekruteringen på begge sider. Det er en naturlov og den gælder også i Afghanistan. Det er ikke det samme som, at enhver død talebaner producerer tre nye. Det er kun naturligt, at Taleban, der slås for sit liv, bruger alt hvad de har af resurser på at rekrutere nu. Det behov havde de ikke i 2006.

Kim Vibe:

"Det er ikke det samme som, at enhver død talebaner producerer tre nye."

Næh, i øjeblikket må vi nok nærmere nærmere regne med 5-10 personer, i takt med at NATO bliver mere og mere upopulær i Afghanistan.

Lars Hansen

"I så fald er det da heldigt for borgerne i Kabul, at Taleban ganske sjældent finder raket-angreb på Kabul for godt! Over de sidste par år skal raket-angreb på Kabul vist tælles på en hånd eller to."

Det er nemlig fuldstændig korrekt at de har været meget tilbageholdende siden 2003 - imidlertid har de jo, med angrebet i dag, vist hvor lidt NATO offensiven har af betydning for det militære styrkeforhold - Taliban kan, uanset hvilke eksotiske navne besættelsesstyrkerne giver deres indsats, slå til hvor som helst og når som helst.

Og gutterne har jo humor - jeg så NATO beskrevet som Northern Alliance Terrorist Organisation på en af de utallige hjemmesider der hoster Islamic Emirate of Afghanistan, (Taliban) - det viser sig, at en amerikansk server har hostet deres side gennem flere år, jamen er det ikke mageløst så godt det går???

Lars-Bo Abdullah Jensen

Kim Vibe:
At de ikke havde behovet for at bruge alle midler i 2006, og at de har det nu, er nok en påstand.
For det første har de financielle kilder aldrig været tørret ud, noget du jo også godt ved, hvis du har fulgt bare lidt med. Hvorfor tror du at det var så vigtig for USA at gå ind i Iraq. Var det ikke fordi de havde oplevet en total ydmygelse i Bora bjergene, hvor deres spil med lokale stammeledere, havde givet bagslag, og OBL vandrede ud mellem fingerne på dem. Noget der fik Saudi til ikke at ville tage USAs parti i indefrysning af overførslerne til Muhjadimerne, der lige havde sat lavinen igang der ødelage den ene supermagt, og derefter havde ydmyget den anden supermagt. Deres uenighed ses også i at Saudi ikke turde lade USA angribe endnu et muslimsk land fra deres område.

Du har da fuldstændig ret i at der ikke ligger en matematisk formel, der beviser at hver død talibaner give 3 nye. Det er jo heller ikke hvad jeg skriver.

Jeg skriver, med mit kendskab til Irak, at hver gang Nato tager et liv, eller i Iraq, deres lejesoldater med rang af civile, ikke sjældent et civilt liv, så medføre det øget modstand. Ikke kun direkte fra dem som mister deres kære, men også fra personer det i forvejen er i tvivl, som bruger dette overgreb på civile som argumentation. Jeg så det da jeg selv var som civil i Iraq, og jeg ser det i min kontakt kreds som jeg stadig har i iraq. Jeg tvivler på at det skulle være meget anderledes i Afghanistan og Pakistan, eller for den sags skyld her i Syrien.

Jørgen Nielsen

Det varer vel ikke længe inden Thomsen, Mosbak og "Oprør" starter en indsamling til fordel for de ædle frihedskæmpere i Taleban - måske er de allerede i gang?

Lars R. Hansen

Jensen og Thomsen,

Det er en skrøne at en dræbt taleban producere indignation som igen skaber 3 til 10 nye talebanere.

Den vigtigste nuværende faktor for talebans aktive styrketal og aktivitetsniveau er; penge parret med den sæsonbestemte beskæftigelsessituation.

Når taleban har fået mange tab i et område stiger dagsprisen, mens rekrutteringspotentialet falder lokalt - hovedparten af talebans mandskab er ikke ude efter 72 jomfruer, men penge og måske lidt eventyr.

Mosbak,

NM:"Taliban kan (...) slå til hvor som helst og når som helst"

Tjah...Sådan kan man da godt sige det, men nu kræver det jo ikke det helt store at fyrer et par raketter af eller ligge en IED.

Deres seneste angreb gjorde jo heller ingen nævneværdig skade - havde Kabul-borgerne ikke læst det i avisen ville langt de fleste næppe have bemærket talebans angreb - så ja, de kan slå til hvor som helst, men det er uden den store effekt.

Militært set kan taleban stort set ikke gøre sig gældende noget sted i landet - som en undergrundsbevægelse kan de naturligvis prikke lidt hist og her.

NM:"en amerikansk server..."

Nu kunne det jo tænkes der var en ide i, at holde nævnte kanal åben af efterretningsmæssige årsager, men ellers er der jo flere 1.000 jihad-hjemmesider som for langt de fleste vedkommende ingen operativt funktion har eller kontakter til egentlige militante.

Jeg kan ikke helt se det mageløse i sagen - ellers skulle Information jo også lukkes ned som følge af vores egen Thomsens eskapader.

Jørgen Nielsen

Det er ikke nødvendigt med en indsamling, de skæggede gutter i sandaler har masser af penge fra heroinproduktion, der er steget 10-fold siden 2001 hvor Taliban havde magten i Afghanistan.
Måske de endda har midler tilbage fra CIA's donationer, dengang Taliban hed Mujahedeen.

Lars R. Hansen

Faktisk er heroinproduktionen faldet med 500 tons siden 2007 - det kan mærkes på talebans pengepung.

Og eventuelle overskydende midler fra sovjettiden - må antages at være opbrugt under borgerkrigene.

Jørgen Nielsen

Niels Mosbak:

"Det er ikke nødvendigt med en indsamling, de skæggede gutter i sandaler har masser af penge fra heroinproduktion..."

Men du er stadig frisk på en indsamling, hvis det skulle blive nødvendigt?

Lars Hansen

"Militært set kan taleban stort set ikke gøre sig gældende noget sted i landet - som en undergrundsbevægelse kan de naturligvis prikke lidt hist og her."

Tja, ud fra beskrivelsen har vi allerede opnået hvad Sovjet ikke var i stand til - vi har tilsyneladende allerede vundet - så lad os bare tage hjem igen....

"Nu kunne det jo tænkes der var en ide i, at holde nævnte kanal åben af efterretningsmæssige årsager, men ellers er der jo flere 1.000 jihad-hjemmesider som for langt de fleste vedkommende ingen operativt funktion har eller kontakter til egentlige militante."

Hvad kan man sige - da amerikanerne fandt ud af at de faciliterede Talibans PSYOPS, lukkede de for serveren....

"Tjah...Sådan kan man da godt sige det, men nu kræver det jo ikke det helt store at fyrer et par raketter af eller ligge en IED."

Problematikken er ikke om det er vanskeligt, men om det virker - alt andet lige må det da siges, at det er spektakulært, at disse skæggede sandalklædte gutter, kan affyre syv raketter ind over Kabul, og med nedslag et par hundrede meter fra den amerikanske ambassade - det tyder på at NATO's opfattelse af hvor godt det går, er noget virkelighedsfjern...

Opium er Talebans hovedfinansieringskilde.

Størstedelen af verdens opium høstes i Helmand. Taleban har med juli måneds britiske og amerikanske offensiv mistet kontrollen med alle væsentlige dyrkningsområder i provinsen. Det kommer til at gøre avs i pengepungen.

Jensen,

Jeg har selv tilbragt et år i Irak, og der er stor forskel på Irakere og Afghanere, men selvfølgelig bidrager drab på civile kun negativt med den nuværende strategi.

Det er også muligt, at der skal bruges en anden i Afghanistan.

I Tjetjenien blev oprøret nedkæmpet med vold. Her var overgreb på civile en del af den overordnede strategi, og det virkede.

Niels,

Enhver idiot kan fyre en kineserraket af mod kabul. I et land, hvor den slags våben hænger på væggen over kaminen i hver eneste kolorteklappede hytte, er det sgu ikke nogen militær bedrift eller for den sags skyld trussel. De slår sjældent nogen ihjel.

Det er idag meget få områder af Afghanistan, der er kontrolleret af Taleban, og de forsvinder i takt med at der enten kommer flere vestlige styrker eller flere ANA soldater.

Nøglen til krigen ligger ikke mere i Afghanistan. Den er i Pakistan. Det er dog ikke det samme som, at afghanerne kan håndtere det hele selv.

Lars R. Hansen

Mosbak,

NM:"vi har tilsyneladende allerede vundet - så lad os bare tage hjem igen...."

Nu er TB jo kun en undergrundsbevægelse som følge af vores tilstedeværelse - tog vi hjem nu ville de igen kunne true styret og den relative fred i store dele af landet.

NM:"lukkede de for serveren..."

Jeg kender ikke til sagen, men det at militante har haft et forum på en amerikansk server har vel ingen væsentlig betydning for situationen i Afghanistan - igen jeg kan ikke se det mageløse i sagen.

NM:"...det er spektakulært, at disse skæggede sandalklædte gutter, kan affyre syv raketter ind over Kabul"

Næh det er jeg nu ikke enig i, jeg synes nu snarere det ville være spektakulært, om ANSF (ANSF har overtaget sikkerhedsansvaret for Kabul) kunne holde Kabul fri for ethvert taleban angreb.

NM:"...det tyder på at NATO's opfattelse af hvor godt det går, er noget virkelighedsfjern"

Det mener jeg nu ikke - den officielle position er ISAF står over for en vanskelig og helt uafklaret situation i Afghanistan.

Niels Mosbak:

"Problematikken er ikke om det er vanskeligt, men om det virker - alt andet lige må det da siges, at det er spektakulært, at disse skæggede sandalklædte gutter, kan affyre syv raketter ind over Kabul, og med nedslag et par hundrede meter fra den amerikanske ambassade - det tyder på at NATO's opfattelse af hvor godt det går, er noget virkelighedsfjern..."

Her har Mosbak fat i en af de centrale faktorer der gør at NATO aldrig kan vinde.

Guerillaen består af personer der ikke er bange for at dø, og som er villige til at sprænge sig selv i luften, hvis de mener det er nødvendigt. Deres modpart er forskræmte individualistiske og ateistiske danske soldater der har brug for psykologhjælp og krisehjælp hver gang de har været i kamp. Den menneskelige faktor er simpelthen ikke på NATOs side…

Lars R. Hansen

Din karakteristik af begge parter er kraftigt farvet af din generelle uvidenhed om emnet.

Eller også kan jeg se mere objektivt på sagen, fordi jeg ikke er en veteran, som er farvet af de fjendebilleder jeg er blevet indpodet af militæret...

Per Thomsen

Det er nemlig en grundlæggende forskel - afghanerne slås for at fjerne besættelsestropperne fra afghansk jord og er rede til at dø - de danske soldater ved dårligt hvorfor de er der, og de skal følge virkeligt godt med i pressen, fordi begrundelserne skifter hele tiden, og er de rede til at dø for nogle uklare skiftende politiske udmeldinger?

Afghanerne er rede til at slås de næste 10 år - eller hvor lang tid det nu måtte tage før NATO er ude - og NATO står med det problem, at stemningen i de hjemlige befolkninger skifter når der begynder at komme flere ligposer hjem, bare se på briterne - de har fået smæk dernede tre gange før, helt tilbage til dengang de var verdens eneste supermagt, og nu er folkestemningen vendt - de ved godt at det er "a lost cause" - hvilket viser, at man altså ikke kan narre sin egen befolkning hele tiden.

At afghanske sikkerhedsstyrker skulle kunne overtage fra NATO inden AFR går af, er ren ønsketænkning - og at tro, at fordi man har erobret dele af Helmand så har man vundet - det tror ikke engang Kim Vibe på - den svære del kommer nemlig nu, hvor man skal forsøge at holde de områder man har besat.
Og hvis man så skal følge drejebogen, er det så meningen, at man efter at have bevist at man kan holde sin position, skal til at bygge pigeskoler, og hvad man ellers vil til at trække ned over hovedet på den afghanske befolkning.

Man skal være ganske grundigt indoktrineret af forsvaret, for selv at tro på at det kan lade sig gøre,
men selvfølgelig, ubefæstede sjæle er lette ofre for forsvarets PSYOPS (propaganda har en negativ klang) derfor bruger man "newspeak", men PSYOPS er intet andet end propaganda.

Sider