Nyhed
Læsetid: 1 min.

Fatah får nyt politisk grundlag

Den palæstinensiske organisation Fatah siger i nyt charter god for fredsprocessen. Men samtidig er Fatah klar til væbnet modstand om nødvendigt
Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, blev på kongressen genvalgt til formand for Fatah.

Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, blev på kongressen genvalgt til formand for Fatah.

ABBAS MOMANI

Udland
10. august 2009

Den palæstinensiske Fatah-bevægelse har på sin første kongres i 20 år, og den første kongres nogensinde på palæstinensisk jord, vedtaget et nyt charter.

De 2.355 delegerede ved kongressen i Betlehem på Vestbredden sagde i går god for det nye charter, bevægelsens politiske platform. Ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Wafa hedder det i det nye charter, at Fatah ønsker at forhandle fred, men at Fatah forbeholder sig ret til væbnet modstand.

»Selv om vi ønsker en retfærdig fred og fortsætter med at arbejde på at opnå det, vil vi ikke gå væk fra andre af vore muligheder. Vi mener, at modstand med alle midler er en besat nations legale ret for at konfrontere dens besættere,« hedder det i det nye charter.

Fatah, der blev dannet af blandt andre den afdøde leder Yasser Arafat tilbage i 1950'erne, var i årevis den dominerende politiske kraft i det palæstinensiske samfund. Men i de senere år og specielt efter 2004, da Arafat døde, er den islamiske bevægelse Hamas i stigende grad blevet populær. Hamas sidder nu på Gazastriben, mens Fatah dominerer Vestbredden.

Abbas genvalgt

Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, overtog formandsposten i Fatah efter Arafat, og på kongressen er Abbas blevet genvalgt.

Et af Fatahs problemer har været, at bevægelsen har haft ry for et være et korrupt foretagende, der domineres af den ældre skare af ledere fra tiden, da den palæstinensiske ledelse boede i eksil i Jordan, siden Libanon og endelig Tunis, inden selvstyre- aftalerne fra 1994 banede vejen for, at Arafat kunne slå sig ned i Gaza og Ramallah på Vestbredden.

Den igangværende kongres, der begyndte i tirsdags, har da også haft skygger fra fortiden over sig. Reformkræfter i Fatah beskyldte allerede ved begyndelsen af kongressen 'den gamle garde' for nepotisme og for at forsøge at købe sig til stemmer forud for valget til de forskellige råd i organisationen.

Der skal vælges 21 medlemmer til centralkomiteen og 80 medlemmer til Revolutionsrådet, som fungerer som Fatahs parlament. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her