Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hemmelig aftale skal holde Karzai ved magten

Afghanistans præsident vil alliere sig med pashtunsk rival for at hindre borgerkrig efter valget
Udland
10. august 2009

KABUL - Med under to uger til det afghanske valg forsøger den afghanske præsident, Hamid Karzai, nu at indgå en hemmelig aftale med en af sine rivaler. Det sker i et forsøg på at udmanøvrere sin hovedmodstander og sikre sig et markant stemmeflertal, der kan afværge det kaos, som en smal sejrsmargin vil kunne udløse.

Afghanistans andet demokratiske valg truer med at splitte landet efter sekteriske skillelinjer, hvilket igen kan bringe de amerikansk- og britisk-ledede fredsbestræbelser i fare i en situation, hvor disse allerede er under pres fra et styrket Taleban.

Karzai og hans hovedudfordrer, Abdullah Abdullah, kommer fra forskellige etniske grupper og regioner. Hvis ingen af dem vinder i første runde den 20. august, frygter iagttagere, at Afghanistan kan blive ramt af politisk vold i stil med den, som førte til 1990'ernes borgerkrig.

»Hele landet er bevæbnet. Alle har våben. Så man er nødt til at holde alle tilfredse,« siger en afghansk analytiker. »Abdullahs kampagnestab har truet med at organisere demonstrationer, hvis Karzai vinder, da de er overbeviste om, at dette kun kan lykkes ham igennem valgsvindel.«

Abdullahs tilhængere, som overvejende er tadsjiker, har advaret om, at man vil iværksætte protestaktioner efter iransk forbillede - »men med Kalasjnikover« - hvis præsidenten vinder endnu en embedsperiode. Skønt den pashtunske Karzai stadig er favorit, frygter hans tilhængere, at en tredje kandidat, Asraf Ghani, kan splitte de pashtunske vælgere og fratage den siddende præsident de 51 procent, han behøver for at vinde i første omgang og dermed lukke døren for Abdullah.

Tilbud om ny post

I weekenden kom der enkeltheder frem om, hvordan præsidenten forsøger at vinde Ghani for sig for at samle de pashtunske stemmer og slå Abdullah. Ifølge afghanske regeringsembedsmænd har præsidenten tilbudt Ghani positionen som regeringsleder - en ny post svarende til et premierministerembede. Går Ghani ind på dette, vil Karzai droppe dele af sit nuværende hold og føre valgkamp i slutfasen sammen med Ghani, oplyser en kampagnemedarbejder.

Richard Holbrooke, USA's særlige udsending til Afghanistan og Pakistan, og Karl Eikenberry, den amerikanske ambassadør, skal angiveligt have drøftet denne strategi med Ghani i forrige måned.

»Det er en fornuftig fremgangsmåde,« siger en analytiker med tætte bånd til den amerikanske regering. »Holbrooke har stor sympati for Ghani, men har indstillet sig på, at Karzai sandsynligvis vil vinde valget.«

Ideen om at udnævne en regeringsleder blev udklækket i Washington som en måde, hvorpå regeringsansvaret kunne overdrages til en kompetent teknokrat. Som forhenværende universitetsprofessor og finansminister har Ghani et imponerende cv at trække på. For to år siden var han i spil til posten som chef for Verdensbanken. Hvad han imidlertid mangler - hvilket kan gøre aftalen attraktiv for ham - er den støtte blandt græsrødderne, som Karzai og Abdullah nyder godt af.

Kilder tæt på præsidentens inderkreds bekræfter, at de allerede for to uger siden har givet Ghani tilbuddet, og at det var præsidentens bror, Qayum Karzai, som var ude med den første føler. Hans argument var, at Ghani alligevel ikke kunne vinde eller i al fald ikke kunne holde sig ved magten, hvis han vandt.

»For Karzai er dette et logisk skridt,« siger en forretningsmand med venner på præsidentens hold. »Han ønsker ikke at splitte de pashtunske vælgere, og hvis det kommer til en anden runde, risikerer han at tabe.«

Fører stadig valgkamp

De amerikanske ambassadefolk nægter enhver andel i disse korridoraftaler. For de udenlandske diplomater gør sig de største anstrengelser for at modvirke det indtryk, at de søger at påvirke valgprocessen. For det internationale samfund er det afgørende, at det ikke kommer til blodsudgydelser, når resultaterne bliver meddelt.

Endnu i går erklærede Ghanis kampagnestab dog, at deres kandidat fører valgkamp som vanligt og ikke har planer om at trække sig. De pointerede, at Karzais tilbud var et bevis på deres egen kandidats styrke.

Præsidenten, som har været ved magten, siden amerikansk-ledede tropper væltede Taleban-regimet i 2001, er blevet kritiseret for sit manglende greb om tingene uden for hovedstaden, for udviklingens langsomme tempo og for statsapparatets korruption, men mange mennesker beundrer ham for hans evne til at bringe venner og fjender sammen.

»Han har altid formået at spille spillet med Nordalliancen, hazarierne og krigsherrerne,« siger den afghanske analytiker. »Han har været god til at uddele løfter og positioner til folk, og meget dygtig til at holde sammen på det hele.«

I sin valgkamp har Karzai indgået aftaler med stammeledere og lokale stærke mænd og lovet dem positioner og beskyttelse til gengæld for de stemmer, de kontrollerer. Internationale iagttagere skønner, at så mange som 20 regeringsposter allerede er blevet lovet ud til bestemte personer. Det står ikke klart, hvad der skal ske med disse aftaler, hvis Ghani slutter sig til Karzai, men nogle iagttagere vurderer, at en enhedsregering kan blive resultatet.

»Alle forstår, at det ikke kommer til at fungere, hvis vinderen løber med det hele,« siger en iagttager.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her