Kommentar
Læsetid: 2 min.

Der hersker tavshed om kroatiske krigsforbrydelser

Hvorfor markerer medierne trofast årsdagen for massakren i Srbrenica, men fortier konsekvent Kroatiens skammelige etniske udrensning af Krajinas serbere?
Udland
14. august 2009

I sidste uge, for 14 år siden, samtidig med massakren i Srebrenica, skete en anden stor etnisk udrensning. Den mest omfattende under de krige, der rystede Jugoslavien i 1990'erne.

Først i august 1995 gik kroatiske styrker til angreb offensiv mod de serbisk dominerede områder i Krajina. Oulja ('Stormen') kaldte de deres offensiv. Resultatet blev over 2.000 dræbte civile, 1.800 savnede og knap 250.000 mennesker drevet på flugt - alt dette i løbet af 72 timer. Lige siden er denne forbrydelse hvert år blevet fejret i Kroatien som en storslået militær bedrift, hvorimod man i det Serbien, som modtog flygtningene, markerer tragedien som en sorgens dag.

Kroaterne, der fik bistand fra amerikanske militære eksperter og NATO, angreb med 200.000 soldater. Krajina-serberne havde på dette tidspunkt blot 14.000 mand under våben.

De gode og de onde

Jeg skriver dette, fordi det undrer mig, at ingen medier i Danmark hverken tv, radio eller aviser - nogensinde - finder det passende at nævne disse ugerninger på årsdagen!

Derimod bliver Srebrenica igen og igen nævnt i alle aviser og tv-stationer landet over. Grunden er den, at serberne nu engang er blevet placeret i skurkerollerne, og vel stod serbere bag overgreb, hvilket ikke bør glemmes, men urimelig er den totale tavshed om Krajina, hvor serberne var ofre.

Jeg tvivler på, at denne systematiske undladelse er en simpel forglemmelse. Det er et resultat af en beslutning, som blev truffet allerede i 1991, da Vesten erklærede serberne for de onde og de andre for ofrene - uanset omstændighederne. Med denne kritik af en skævvredet dansk og vestlig mediedækning vil jeg naturligvis ikke retfærdiggøre de forbrydelser, som serbere vitterligt begik. Men jeg vil dog understrege, at Serbien - modsat Kroatien - har arresteret og udleveret over 100 mistænkte til Krigsforbryderdomstolen i Haag, og at man ikke i Serbien fejrer de krigsforbrydelser, som serbere og bosniske serbere har begået, hvorimod man i Kroatien fortsat stolt højtideligholder de kroatiske krigsforbrydelser, 14 år efter at de skete. Næsten ingen Krajina-serbere har vovet at vende tilbage til deres gamle Hjemstavn af frygt for overgreb fra kroaterne.

Fordrejet mediedækning

De uskyldige ofre i Krajina, som overvejende var gamle mennesker, der ikke formåede at flygte fra de kroatiske styrker, der nedbrændte 22.000 huse og plyndrede alt, hvad folk efterlod, fortjener at blive husket, også i Danmark, ligesom de muslimske og de kroatiske civile ofre.

Kroaterne siger, at de havde ret til at 'befri' deres land med alle midler, men var alle de 250.000 serbere - som alle havde dybe rødder i Krajina - virkelig skyldige? Er et civilt offer ikke altid et civilt offer og dermed et offer for en forbrydelse?

Men den fordrejede mediedækning stopper ikke her. Hvordan kan det være, at Information ikke finder anledning til at nævne de to mord, som blev begået i Kosovo den 6. august, da to ældre serbere blev skudt i deres hus? 1.000 civile serbere er ifølge de serbiske blevet dræbt i Kosovo, siden NATO belejrede provinsen, og ikke et eneste af disse mord er blevet opklaret eller har ført til arrestationer af mistænkte!

Selv vor egen Hans Hækkerup blev truet på livet, da han som særlig repræsentant for FN's generalsekretær lod sine styrker anholde nogle formodede drabsmænd. Også denne episode valgte Information at fortie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Men den fordrejede mediedækning stopper ikke her. Hvordan kan det være, at Information ikke finder anledning til at nævne de to mord, som blev begået i Kosovo den 6. august, da to ældre serbere blev skudt i deres hus? 1.000 civile serbere er ifølge de serbiske blevet dræbt i Kosovo, siden NATO belejrede provinsen, og ikke et eneste af disse mord er blevet opklaret eller har ført til arrestationer af mistænkte!"

Der bliver dræbt adskillige mennesker over hele verden, også i Kosova, og også i Serbien. Hvorfor skal Information, eller andre danske medier beskæftige sig med lokalnyt i Kosova? Men jeg antager, at hr. Pavlovic antyder, at disse mennesker er blevet dræbt af albanere. Husk, selvom man skriver det mellem linierne, så skal man have noget at bakke det op med.

Roger Hansen

Kunne det tænkes at det var fordi Nato stadig havde et engagement i foretagenet, at man skulle skrive om det - er fører vi så mange krige efterhånden at ligegyldigheden har indfundet sig?

Martin Kristensen

Massakren i Srebrenica huskes ikke primært fordi nogle (serbere) angreb nogle civile (muslimer). Dette sker desværre alt for tit verden over.

Srebrenica huskes i dag primært for FNs eklatante svigt ved ikke at kunne - ville - beskytte en designeret beskyttet zone.

Derudover er det rigtigt at Kroatien har fået en meget blid behandling i de vestlige medier omkring hele Balkankrigen, men spørgsmålet er om det giver nogen mening at rykke op i hele denne sag mens sårene er ved at hele.

Det er p.t. ikke god tone at nævne "krigsforbrydelser" i Danmark. Det kunne jo være man selv har noget i klemme...

Albanerne har også fået en ufattelig blid behandling.

. Ib Ling,

Srebrenica huskes i dag primært for FNs eklatante svigt ved ikke at kunne - ville - beskytte en designeret beskyttet zone

Det er det største massemord i Europa siden anden verdenskrig. Det vil blive husket som en af de skammeligste begivenheder i Europas historie. Uskyldige civile troede på FN, og opdagede for sent at FN optrådte som en "papir-tiger".

Heldigvis har man endnu ikke opgivet at stille FN og deres styrker til ansvar i henhold til de smukke deklarationer som de med mellemrum udsender.

Lennart Kampmann

Mens UNPROFOR holdt kroatere og serbere adskildt var der en tydelig forskel på de to siders aktivitet. Serberne klagede deres nød, gravede defensive anlæg og trænede en smule i forsvarskamp, mens de sang sange om deres fællesskab med Bosniens serbere og Serbiens serbere. Det besatte område forfaldt og man var totalt afvisende overfor en reel dialog med kroaterne (hvilket heller ikke er helt uforståeligt - det skal dog med)
Kroaterne afholdt militære øvelser på brigadeniveau, hvilket blev fremvist igen og igen i patriotiske militære tidsskrifter, så da tiden nærmede sig en afgørelse var det ingen sag for kroatiske styrker at besejre de serbiske tropper.
Jeg forstår godt at serberne flygtede, for et kroatisk pas havde måske heller ikke været lykken.

Mest af alt er det trist at Franjo Tudjman døde før han nåede at høre Clara del Pontes sprøde stemme, men ingen er i dag interesserede i at Kroatien skal undgå at blive indlemmet i EU, så en større fred kan fastholdes i århundreder, istedet for årtier.

MHT. Srebrenica er det ærgerligt at det ikke var der vi havde leopardkampvognene. De var det eneste på landjorden serberne virkelig respekterede.

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

Det hører også med til historien, at Kroaterne angreb bl.a hen over den danske FN lejr i forbindelse med operation Storm og på den måde var fuldstændig ligeglade med FN-styrkerne - kostede det ikke danske soldater livet?

Det gjorde det.

Der er ikke nogen, der er uskyldigheder i Balkankrigene.

FN lod omkring 40.000 mennesker kradse af i Srebrenica af hungerrelaterede sygdomme inden serberne overrendte lommen. Det var to tredjedel af befolkningen i en by, der oprindeligt husede 5.000 indbyggere.

Lennart Kampmann

Jeg har hørt om både kroatiske og serbiske styrker der ville anvende de danske soldater som skjolde.
Dels kroater der i den østlige del af DANBAT AOR brugte danske soldater som skjold under fremrykning, og dels i den sydlige del hvor serberne truede danske soldater til at kæmpe for dem (de kæmpede ikke, men sneg sig væk og blev overrendt og dermed befriet af kroatiske styrker)

I en anden episode af kampene i august 1995 mistede en af mine bekendte livet i Moscenica Crossing tilsyneladende som følge af en granat i forbindelse med kampene der.

Mit indtryk er dog ikke at Kroaterne var fuldstændigt ligeglade - da de indtog den jordanske bataljons lejre i sektor vest var FN-styrkerne ikke så udsatte. Måske blot lidt i vejen.
Det var på det tidspunkt klart at kroaterne var klar til at afgøre sagerne på egen hånd, mens serberne (endnu en gang) blev svigtet af sine egne.

Om det så er "blot" er krig eller krigsforbrydelser kan vi diskutere længe. Men Kroatien står meget stærkt i forhold til at komme videre og dermed ind i EU etc.

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart

Ja bortset fra deres nuværende disput med Slovenien, som ikke lige lader sig løse - grænsestridigheder, og adgang til Adriaterhavet.

Og så står de kun stærkt, fordi vi har ladet dem stå stærkt.

Lennart Kampmann

Ja - kroaterne havde ikke engang besværet sig med at fjerne det tyske flag fra de sweatre de bar som uniform, ligesom Kunaen, deres valuta, havde en slående lighed med D-mark da den blev til med tysk hjælp.

Historien fortæller os at det ikke var første gang tyskerne hjalp til på Balkan.

Da de danske FN-soldater slog sig ned i sektor Nord, kunne enkelte ældre medborgere fortælle at de da havde oplevet soldater med nøjagtig samme flag på skulderen som vores. Det var da tyskerne anvendt skandinaviske styrker på Balkan under 2. verdenskrig.

Historiens gang......

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

Du forstår da virkelig at belægge dine ord - det der jo er tale om, er at Dannebrog var regimentsfane for Frikorps Danmark, hvis hærgende landsforrædere, deltog i krigsforbrydelse mod den jugoslaviske befolkning, efter forinden at have deltaget i lignenede forbrydelser mod Sovjet-unionen, blandt andet under ledelse af Von Schalburg, der var tidligere officer i Livgarden, Denne blev imidlertid dræbt i kamp i Demjansk kedlen.
Derefter overtog kaptajnløjtnant K.B Martinsen som kommandør over Frikorpset og som bataljonchef for det senere SS-Regiment Danmark, der havde sit hovedkvarter i Glina.

K.B. Martinsen henrettet i 1949.

Jo, Dannebrog har sandelig været med mange steder i verden....

Hverken Schalburg, Martinsen eller Frikorps Danmark var i Kroatien.

Lennart Kampmann

næ, det var regiment Danmark , under 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division Nordland.

De blev indsat nær Glina, november 1943.

Det var bestemt en underlig lærerig oplevelse at være en relativt ung premierløjtnant og blive præsenteret for historien, som den aldrig var blevet fortalt os hjemmefra.

Med venlig hilsen
Lennart

Det hører med til historien, at de primært var der for at opstille og træne divisionen, så den kunne blive fuldt bemandet og klar til indsættelse på østfronten. Partisankrigen var venstrehåndsarbejde.

At danskerne skulle have deltaget i krigsforbrydelser, er vist Mosbaks egen udlægning.

Det har jeg aldrig set nogen indicier på.

Lennart Kampmann

Jeg er ikke vidende om at Regiment Danmark skulle have udført krigsforbrydelser, omend man kan have reservationer overfor det faktum at de deltog på tysk side. Historien har allerede dømt dem.

Et besøg ved Jasenovac-komplekset var også en øjenåbner for hvilken terror der fandt sted på Balkan. De (kroater, serbere, partisaner) var heller ikke gode ved hinanden dengang.

Med venlig hilsen
Lennart

Jens Thorning

Irak og Afghanistan-krigene er såmænd bizarre nok: Årsagen var hhv. masseødelæggelsesvåben, der ifølge danske Fogh bevisligt var under færdiggørelse og klar til anvendelse og et spektakulært attentat på et andet kontinent, hvis gerningsmand øjeblikkeligt kunne identficeres pr. præsidentiel intuition - men al spin-krigsførsels moder er bombningen af Serbien forårsaget af Serbiens præsidents foruddiskonterede ondskab og diagnosticerede trang til etnisk udrensning, der måtte standses, inden den brød ud.

Man mindes det rødmende, svedende par Nyrup-Helveg, der nervøst fastslog, at det var fuldstændigt ligegyldigt, hvad Danmarks befolkning mente om denne sag, dertil var den for vigtig! Hvilket formentlig betød, at nu skulle sammenholdet i Den Nye Verdensorden Ledet af USA stå sin prøve for f'rste gang med det bagstræberiske, lidt for langsomt opfattende Serbien som eksperimentel baggrund.

Lennart Kampmann:

"Jeg er ikke vidende om at Regiment Danmark skulle have udført krigsforbrydelser, omend man kan have reservationer overfor det faktum at de deltog på tysk side."

Navnet var ikke Regiment Danmark men derimod Frkorps Danmark. Frikorps Danmark var en del af det berygtede SS, som stod for nogle af de værste krigsforbrydelser på Østfronten.

Hvis man vil til at frikende Frikorps Danmark for at have begået krigsforbrydelser på østfronten tenderer det holocaust benægtelse...

Lennart Kampmann

@ Per Thomsen

Frikorps Danmark blev indkorporeret i 11. regiment:

Am 6. Mai 1943 wurden die Reste zum Regiment Danmark in der neu aufgestellten SS-Division Nordland umgebildet. (fra wikipedia)

Historien har allerede dømt dem, jeg forsvarer ikke nogen i denne sammenhæng. Men det fremgår ikke klart at jeg tænkte på regimentets aktiviteter i Glina området, og ikke gennem hele krigen, da emnet for tråden jo er Kroatien.

Nu kender vi ikke hinanden i kød og blod, men tro mig når jeg siger at det er mildt sagt underligt at kommer ud som ung premierløjtnant og opdage at ens hær var kendt for at samarbejde med nazisterne. Min overbevisning er i stærk opposition mod nazismen.

Med venlig hilsen
Lennart

Per Thomsen har som sædvanligt taget automatpiloten på og ikke læst på lektien.

Nu har fakta jo aldrig plaget dennes argumentation, men det kunne da være interessant, at få et eksempel på en konkret krigsforbrydelse, Per Thomsen mener, at de danske frivillige deltog i på østfronten.

Lennart Kampmann

Placeringen af skyld for krigsforbrydelser er måske ikke så svær:

Under wikipedias artikel om Waffen-SS (på engelsk) står der bl.a. under afsnittet om Krigsforbrydelser (war crimes):
Many Waffen-SS members and units were responsible for war crimes. For members who did not take part in them, they had to face the fact there was a "guilt by association" that attached. After the war the Schutzstaffel organisation as a whole was held to be a criminal organization by the post-war German government, due to the undeniable evidence that it was responsible for serious war crimes.

Så vi taler ikke om engle her. Og det at de opererede i Glina 50 år før DANBAT ankom, var tydeligvis en af historiens luner.
Hvis vi ikke lærer af historien kommer vi til at gentage den. (Så må vi jo også blive enige om hvad vi skal lære)

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

Disclaimer:
Igen, Wikipedia er hvad det er, men det giver os et udgangspunkt for diskussionen fremadrettet.

Med venlig hilsen
Lennart

Det er jo noget vrøvl. Man kan trods ikke blive straffet for forbrydelser, man ikke har begået.

Guilt by association er en social dom. Ikke juridisk.

Gorm Petersen

Dæmoniseringen af serberne var en koldkrigsrefleks udgået fra USA. Russerne gad ikke slås, så serberne var bedste substitut.

Dette er flere gange omtalt af b.la. Karsten Fledelius. Frankrig (og i begyndelsen også Tyskland) forsøgte at imødegå dette, men grundet det gamle tilhørsforhold, mellem Tyskland og Kroatien (de kroatiske Ustasja-fascister under ledelse af Ante Pavelic havde "imponeret" de tyske SS-ere ved at putte ofre i ovnene - UDEN at gasse dem først) faldt Tyskland fra, så Frankrig bleve alene om at tage serberne i forsvar.

Det er i store træk forklaringen på det hele.

Også det paradoks, at man i Islam-forskrækkede tider støtter de muslimske albanere OG (indtil et vist tidspunkt) de Al Qaida- støttede udenlandske muslimske militser i Bosnien.

Kim Vibe

Det er fuldstændig korrekt at Frikorps Danmark, blev opløst præcis den 20. maj og ved selvsamme parade opstod Panzergrenadier Regiment 24 Danmark i SS-division Nordland.

Imidlertid var Obersturmbannführer Martinsen chef for regimentets 1. bataljon, traditionsbataljonen - hvor mandskabet fortsat bar ærmebånd med navnet Freikorps Danmark, ligesom det var den bataljon der bar Frikorpsets danske fane..
33 officerer, 162 underofficerer, og 1191 soldater...

Divisionen fik sin første opgave omkring den 20. august i Jugoslavien - det var partisanbekæmpelse og kampene blev ført med en vildskab og brutalitet på samme niveau som ved østfronten...

Major Vibe - Martinsen blev i Glina orienteret om at Søren Kam var blevet afløst af andre officerer, det viste sig senere at det var fordi Kam havde været involveret i drabet på redaktør Clemmesen.

Major Vibe - 25 armstrækninger, og bagefter kan du læse "Krigeren" af Frank Bøgh om K.B. Martinsen, og "Schalburg" af Mikkel Kirkebæk.

Og selvfølgelig var de krigsforbrydere - man tog jo f.eks. ikke fanger - de blev henrettet...

Man kan vel ikke sige at tyskerne faldt fra, de valgte at støtte kroaterne, deres gamle våbenbrødre, hvilket både Lennart Kampmann og jeg har erfaret - bl.a. fandt man tyske feltrationer i Vukovars ruiner.
Det har formentlig også passet Nato svært godt at få opløst verdens 5. største hær - den Jugoslaviske.

Det var også et stort kroatisk hit i Mostar, at køre rundt i panserkøretøjer med hagekors, og bære jernkors på uniformen.
Der findes adskillig fotodokumentation for dette.

Jeg erfarede også at de tyskere, der havde ferieret på den Dalmatinske kyst, fortsat gjorde det - og de var gamle nok til også at have været der i 40'erne.
Gamle vaner er svære at slippe.

Om selve borgerkrigen kan man kun sige - at der er ikke nogen af parterne, der har noget at lade hinanden høre, men den vestlige støtte, både materielt og diplomatisk til kroaterne, herunder anerkendelsen af den Kroatiske stat, selv om en tredjedel af territoriet ikke var under kroatisk kontrol, ligesom undertrykkelsen af 500.000 serbere kulturelt og politisk i samme stat, ikke burde have ført til anerkendelse.
Det var faktisk et brud med 200 år gamle danske regler, da Danmark anerkendte Kroatien - formentlig en aftale Helmut Kohl og Uffe Ellemann havde indgået under en fisketur.

I dag er der ca. 4,5 % serbere tilbage, og de undertrykkes i forhold til job, fremskaffelse af dokumenter mv., så nej det er ikke sjovt at være "kroatisk serber" med kroatisk pas.

Men de kroatiske og bosniske krigsforbrydere er sluppet betydeligt nemmere om ved tingene end serberne - på en eller anden måde skaber vi selv vores paria-stater.

Når Lennart Kampmann fremhæver at "det besatte" område forfaldt, skal det naturligvis ses i lyset af, at der jo var embargo mod Rest-Jugoslavien, så det var der jo ikke noget at sige til.

Lennart Kampmann

Efter sigende delte Tudjman og Milosevic Bosnien imellem sig. Det siges at delingen blev tegnet på en serviet i forbindelse med et måltid de indtog.

Hvorvidt det er sandt eller ej er svært at afgøre, men det er ikke usandsynligt, vil jeg mene, baseret på min erfaring med diverse lokumsaftale på Balkan.

Opportunismen var også en almindelig fare i krigen. Spørg bare om Fikret Abdic' lille eventyr i Bihac, hvor han pludselig løsriver halvdelen af det 5. muslimske korps for at kæmpe mod sine egne og modtage støtte fra serberne, selvom femte korps fik forsyninger fløjet ind fra Kroatien.

Balkan er det fremmeste sted at studere magtpolitik.

Det er rigtigt som Niels Mosbak fremhæver at der var blokader mod rest-jugoslavien, men serberne i Krajina var heller ikke særligt progressive mht. at komme videre frem mod en fred.

Jeg holder/holdt ikke med nogle af parterne i konflikten, men faktum er at Kroatien idag står relativt stærkt i forhold til at opnå et normaliseret forhold til resten af verden, mens Serbien fortsat er meget ambivalent overfor Vesten. Bosnien - ak.

Med venlig hilsen
Lennart