Nyhed
Læsetid: 2 min.

Indien i oprør over ny bog om delingen

Hvem førte kniven, der delte Indien og Pakistan? Hidtil svaret været Pakistans landsfader Jinnah. Nu har en ny bog af en topfigur i den højrenatio-nalistiske opposition sat sindene i kog. Han vove-de at nuancere spørgs-målet, blev smidt ud af partiet, mens bøgerne brænder i gaderne
Udland
24. august 2009
Hvem førte kniven, der delte Indien og Pakistan? Hidtil svaret været Pakistans landsfader Jinnah. Nu har en ny bog af en topfigur i den højrenatio-nalistiske opposition sat sindene i kog. Han vove-de at nuancere spørgs-målet, blev smidt ud af partiet, mens bøgerne brænder i gaderne

I Indien er politiske diskussioner en folkesport, men på et område har der hersket næsten total folkelig konsensus: årsagen til delingen af britisk Indien i de to lande Indien og Pakistan i 1948.

Vækker man et tilfældigt skolebarn midt om natten og spørger, hvem der førte kniven, vil svaret med stor sandsynlighed lyde: Den pakistanske landsfader Mohammed Ali Jinnah, fordi han ønskede et land for kun subkontinenters muslimer.

Derfor har det vagt stor postyr hos det store oppositionsparti på højrefløjen, det hindunationalistiske BJP, at en af deres topfolk, den tidligere udenrigsminister Jaswant Singh, i sidste uge udgav en bog, der stiller spørgsmål ved den historiefortælling.

Godt nok bar Jinnah – som Singh betegner som »en stor personlighed« – en del af skylden for delingen, der kostede omkring en million menneskeliv og lagde grunden til det stadigt anspændte forhold mellem de to lande. Men der burde være kø ved den subkontinale håndvask, for også Indiens første premierminister ,Jawaharlal Nehru, og resten af den nationalistiske elite i det, der blev til Indien, bar en del af ansvaret, konkluderer den tidligere minister i bogen Jinnah – India, Partition, Independence.

Sekularist

Det skulle egentlig ikke forekomme at være særlig kontroversielt at påpege, at også de indiske ledere havde en part i sagen – der skal som bekendt to til en tango. Men at nuancere skyldspørgsmålet på det følsomme emne er ikke noget, man slipper let om i BJP.

I 2005 tilbød den nuværende leder af partiet, Lal Krishna Advani, at trække sig tilbage, da han grebet af stemningen under et besøg i Pakistan kom for skade at kalde Jinnah »en stor mand« og en »sekularist«.

Han blev dog taget til nåde, men så let skulle Jswant Singh ikke slippe.

Torsdag meddelte partitoppen, at han var blevet ekskluderet af BJP. Han har en plads i parlamentet, som partiledelsen nu også ønsker, at han trækker sig fra.

Flere delstater har valgt at forbyde bogen, blandt andet i det BJP-dominerede Gujarat, som var en af de stater, der blev delt i 1948.
Her er bøger af Singh blevet brændt af i gaderne. Jaswant Singh beklagede reaktionerne, som han kaldte dybt overraskende, da han har skrevet omkring 200 bøger før den kontroversielle bestseller.

»Jeg er dybt nedtrykt over det, fordi det minder om sagen med Salman Rusdie og De sataniske vers. Forbyder vi bøger i Indien, forbyder vi tanken,« sagde Jaswant Singh.

Nødvendig revision

Men det kan dog ende med, at Singh kommer til at grine hele vejen til banken.

Avisen Economic Times talte fredag med en række bogbutikker, der alle meldte udsolgt. Forlaget melder også om stor interesse for bogen i Pakistan og Bangladesh. I de to muslimske nabolande har interessen for Singh-sagen været overvældende. I en leder i det pakistanske dagblad The Daily Times glædes skribenten over det mere nuancerede billede. Og ikke mindst over afsenderen.

»At Singh kommer fra BJP, gør sagen ekseptionel i Indien. Hans tilknytning til højrefløjen gør, at ingen i Indien kan sætte spørgsmålstegn ved hans patriotisme. Det er derfor, at bogen vil blive afgørende i den indiske historierevision af en meget dæmoniseret muslimsk leder,« hedder det i lederen, der konkluderer: »Jaswant Singhs bog vil uden tvivl skabe bølgegang i Indien, men den kan ende med at etablere en helt ny balance.«

ansp@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her