Læsetid: 2 min.

Kina og Indien beskyldes for at holde hånden over Myanmars junta

De asiatiske stormagter Kina og Indien er blandt Myanmars vigtigste handelspartnere, og det står i vejen for, at sanktionerne mod styret i Naypyidaw får effekt, mener kritikere
Myanmars ambassade i New Delhi, Indien, var tidligere på ugen mål for demonstranters vrede, efter at oppositionslederen Aung San Suu Kyis husarret blev forlænget med 18 måneder. Men Indien er også en af Myanmars vigtigste handelspartnere, og menneskeretsaktivister beskylder Indien og Kina for at holde hånden over regimet.

Myanmars ambassade i New Delhi, Indien, var tidligere på ugen mål for demonstranters vrede, efter at oppositionslederen Aung San Suu Kyis husarret blev forlænget med 18 måneder. Men Indien er også en af Myanmars vigtigste handelspartnere, og menneskeretsaktivister beskylder Indien og Kina for at holde hånden over regimet.

Prakash SINGH

14. august 2009

Samtidig med at Aung San Suu Kui og amerikaneren John Yettaws advokater har bekendtgjort, at de vil appellere dommene mod deres klienter, påpeger eksperter, at Kina og Indien må lægge pres på Myanmars militærjunta.

Kina og Indien investerer millioner af dollar og kæmper om strategisk indflydelse, så en koordineret indsats over for styret i Naypyidaw må inkludere de to asiatiske stormagter. Men Kina leverer fortsat våben i store mængder til styret i Myanmar, og Indien har tidligere solgt både våben og materiel til juntaen.

»Indien og Kinas indsats er afgørende,« siger David Mathieson fra Human Rights Watch. »Kina er en vigtig handelspartner og støtter samtidig styret i Myanmar politisk. Indien er godt tilfreds med at være en tavs samarbejdspartner.«

Aung San Suu Kui, der er leder af oppositionspartiet Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), fik onsdag besked på at tilbringe yderligere 18 måneder i husarrest. Den 53-årige John Yettaw svømmede i maj hen til det hus, hvor Aung San Suu Kui sidder i husarrest, og det udløste anklagerne mod hende. Yettaw selv blev idømt syv års fængsel med straffearbejde.

Onsdag bekendtgjorde Aung San Suu Kui og John Yettaws deres advokater, at de ville appellere dommene. Aung San Suu Kuis advokat, Nyan Win, sagde, at lederen for NLD havde bedt ham om at undersøge alle juridiske muligheder for at sikre hendes løsladelse.

Vigtige handelspartnere

Kina er Myanmars vigtigste handelspartner og investerer hvert år millioner af dollar i alt fra olie og gas til veje, jadesten og tømmer. Det skønnes, at 850 millioner dollar af de i alt 980 millioner dollar, som sidste år blev investeret i Myanmar, kommer fra Kina.

Og når Myanmar har været udsat for massiv international kritik som f.eks. efter cyklonen Nargis, har Kina via sit medlemskab af FN's Sikkerhedsråd holdt hånden over regimet. Også i denne uge, hvor Vesten rettede hård kritik mod styret i Naypyidaw, og hvor den ellers forsigtige sammenslutning af lande i Sydøstasien, ASEAN, gav udtryk for sin skuffelse, forsvarede Kina regimet. Talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium, Jiang Yu, sagde, at der var brug for dialog:

»Det internationale samfund bør fuldt ud respektere Myanmars juridiske suverænitet.«

Det vurderes, at handlen mellem Indien og Myanmar beløber sig til omkring en milliard dollar årligt. Indien har opnået rettighederne til at udbygge havnen i Sittwe, som er et vigtigt knudepunkt for varer og energi. Indien er efter Kina, Thailand og Singapore Myanmars fjerdestørste handelspartner. Indien er også blandt hovedinvestorerne i gasfeltet i Sittwe, hvor der bl.a. skal opføres en gasrørledning til Kina.

Virkningsløse sanktioner

Siden slutningen af 1990'erne, hvor Indien implementerede sit 'Se-mod-Øst-program', har landet ydet afgørende politisk støtte til det regime, som det engang kritiserede. Mange myanmarere flygtede over grænsen til Indien i kølvandet på opstanden i 1988, hvor omkring 6.000 mennesker blev slået ihjel.

Hverken Indien eller Kina har vist vilje til at ændre på deres forhold til Myanmar. Men aktivister hævder, at det kan blive Vestens undskyldning for ikke at gøre noget. Anna Roberts fra den britiske Burma-kampagne siger, at der er flere smuthuller i de sanktioner mod Myanmar, som EU angiveligt har indført.

»Folk påstår, at sanktionerne mod Myanmar ikke nytter noget, men styret er blevet mødt med en række virkningsløse sanktioner, som ikke har ramt deres mål,« siger hun.

© The Independent og Information Oversat af Mads Frese

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu