Nyhed
Læsetid: 2 min.

Lissabon-traktaten volder Tjekkiet problemer

Ratificeringen af Lissabon-traktaten volder fortsat problemer i Tjekkiet. En gruppe senatsmedlemmer ønsker endnu en forfatningsmæssig undersøgelse af traktaten, og det kan forhale den endelige ratificering
Udland
26. august 2009

Fire EU lande har endnu ikke ratificeret Lissabon-traktaten. Irland skal gennem en ny afstemning om traktaten til oktober, og i Polen, Tyskland og Tjekkiet skal traktaten underskrives af landenes præsidenter.

Alt peger på en gnidningsfri vedtagelse af Lissabon-traktaten ved folkeafstemning i Irland, og underskriften fra den polske præsident er formentligt en formalitet. I Tyskland mangler de tyske politikere kun at vedtage en række lovændringer, før den tyske præsident kan sætte sin underskrift på traktaten. Tjekkiet kan imidlertid forsinke hele processen og blive det sidste land, som ratificerer traktaten. Den tjekkiske minister for europæiske anliggender, Stefan Füle, var på besøg i Danmark i mandags, og han vurderer, at der er en reel risiko for, at Tjekkiet vil forhale ratifikationsprocessen.

»Jeg kan på nuværende tidspunkt ikke give nogen garantier for, hvornår ratificeringen af Lissabon-traktaten i Tjekkiet bliver afsluttet,« siger Stefan Füle.

Baggrunden for den tjekkiske ministers bekymring er, at en gruppe tjekkiske senatsmedlemmer har varslet, at de vil indgive en klage til Tjekkiets forfatningsdomstol for at få afgjort, hvorvidt traktaten strider mod tjekkisk grundlov. Det er sket en gang før. I november sidste år fandt forfatningsdomstolen, at Lissabon-traktaten ikke er i strid med Tjekkiets grundlov. Det har dog ikke gjort større indtryk på senatsmedlemmerne, som nu ønsker endnu en undersøgelse af traktaten og de beslutningsprocedurer, som de mener flytter magt fra Prag til Bruxelles.

EU-skeptisk præsident

Senatsmedlemmerne henvendte sig derfor kort efter senatets ratificering af traktaten til landets præsident, Vaclav Klaus, og bad ham om at udskyde underskrivelsen af traktaten. Og de har næppe haft svært ved at overbevise den EU-skeptiske Klaus om at udskyde sin underskrivelse.

De utilfredse senatsmedlemmer, hvoraf hovedparten er medlemmer af det borgerlige parti ODS, har siden senatets vedtagelse af traktaten i maj bebudet, at de vil klage. Foreløbog har de dog ikke indgivet deres klage, og det opfattes af kritikere som en bevidst taktik, hvis formål er at trække den endelige ratificering af traktaten i langdrag.

Det er den tjekkiske regering ikke begejstret for, da en klage kan forhale ratificeringen og stille Tjekkiet i et dårligt lys i EU. Stefan Füle bryder sig ikke om senatsmedlemmernes metoder og understreger, at den tjekkiske regering arbejder målrettet for at ratificere Lissabon-traktaten hurtigst muligt.

»Det er naturligvis i orden, hvis nogen ser et forfatningsmæssigt problem i traktaten og bruger demokratiske metoder til at sætte en forfatningsmæssig undersøgelse i gang, men Lissabon-traktaten blev vedtaget i senatet i begyndelsen af maj. Klagen til forfatningsdomstolen blev varslet allerede efter vedtagelsen, men der er fortsat endnu ikke indgivet en klage. Det er ikke en seriøs måde at arbejde på,« siger Stefan Füle .

Han tør ikke give et bud på på, hvornår problemerne bliver løst, og præsident Vaclav Klaus kan sætte sin underskrift på traktaten. Forfatningsdomstolen var fem måneder om at behandle den seneste forfatningsmæssige undersøgelse af traktaten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her