Nyhed
Læsetid: 3 min.

Blev 'Lockerbie-bomberen' udvekslet for olierettigheder?

Storbritannien erkender nu, at man for at normalisere relationerne til Libyen frafaldt kravet om, at en terrordømt libysk statsborger skulle afsone sin straf i britisk fængsel - og kort efter fik BP adgang til at udforske store libyske oliereserver
Libyeren al-Megrahi, der blev dømt for 'Lockerbie-bombningen', blev modtaget af Gaddafi i Tripoli 21. august.

Libyeren al-Megrahi, der blev dømt for 'Lockerbie-bombningen', blev modtaget af Gaddafi i Tripoli 21. august.

Fra libysk stats-tv

Udland
1. september 2009

Den britiske justitsminister, Jack Straw, indrømmer nu, at Abdelbaset Ali al-Megrahi - en libysk statsborger, der er dømt for at stå bag Lockerbie-flybombeattentatet i 1998 - blev bragt på bane under Storbritanniens forhandlinger med Libyen om at sikre sig en aftale om olieefterforskning i landet til flere milliarder pund. Men Jack Straw benægter kategorisk, at de skotske myndigheders beslutning om at frigive al-Megrahi skulle være kommet i stand som følge af en »korridoraftale« med libyerne.

Afsløringen i går har skabt forøget politisk pres for en nærmere undersøgelse af Lockerbie-tragedien, hvor 270 mennesker blev dræbt, da passagerflyet Pan Am Flight 103 eksploderede i luften og faldt ned over den skotske landsby Lockerbie.

Jack Straw indrømmer, at Storbritanniens regering for to år siden forsøgte at få libyerne til at gå ind på en klausul i en fangeudvekslingsaftale, der ville udelukke enhver mulighed for, at al-Megrahi kunne blive sendt tilbage til Libyen for at udsone sin fængselsstraf der frem for i Skotland. Men Libyen nægtede at gå med til denne undtagelse. Mens disse forhandlinger foregik, afventede det britiske olieselskab BP Libyens underskrift på den største kontrakt om olieprøveboringer i landets historie. Libyen skrev under, blot få uger efter at Jack Straw opgav sit krav.

Ingen rygende pistol

Men Downing Street benægter fremdeles indædt, at denne afsløring udgør nogen »rygende pistol«, som kan bevise, at den britiske regering stod bag den skotske justitsminister Kenny Mac-Askills beslutning om at lade al-Megrahi tage tilbage til Libyen for at dø.

»Der har i nu tre uger været et desperat forsøg på at finde en rygende pistol,« siger en regeringstalsmand. »Det lader sig ikke gøre, for grundlæggende kom der intet pres fra Westminster. Vi holdt hos helt ude af det og med god grund.«

Det er kommet frem, at Straw i juli 2007 skrev til Mac- Askill, at han ville foretrække, at al-Megrahi ikke blev omfattet af den fangeudvekslingsaftale, som Tony Blair havde indgået, da han besøgte Libyen tre år tidligere.

Udvekslingsaftalen var del af en bonuspakke, som Libyen fik som »belønning« for sin beslutning om at give afkald på terror og afvikle sit atomvåbenprogram. Pakken åbnede også Libyens enorme oliereserver op for BP og andre store olieselskabers udforskning. Men i december 2007 skrev Straw et nyt brev til MacAskill, hvori han gav udtryk for, at han havde skiftet mening.

»Jeg accepterede tidligere den betydning, som al-Megrahi havde for Skotland og gav udtryk for, at jeg ville forsøge at få ham undtaget fra aftalen. En eksplicit udelukkelse har jeg imidlertid ikke kunnet opnå,« skrev han.

»De videre forhandlinger med libyerne nærmer sig nu den afgørende fase, og i lyset af Storbritanniens overvældende interesse, har jeg indvilget i, at aftalen i dette tilfælde bør holde sig til standardformuleringer og ikke nævne navngivne enkeltpersoner.«

Mindre end to måneder efter, at han skrev dette brev, ratificerede Libyen den endelige aftale med BP.

Men Straw insisterer på, at afsløringen er »rent akademisk«, eftersom al-Megrahi i sidste ende ikke blev frigivet i henhold til udvekslingsaftalen, men alene af helbredsmæssige grunde.

Han indrømmer dog, at fangeudvekslingsaftalen var sammenkoblet med de politiske og diplomatiske bestræbelser på at normalisere forholdet til Libyen.

»Minutiøse og hemmelige forhandlinger« resulterede i 2003 i en aftale, som gav internationale inspektører adgang til at kontrollere afviklingen af Libyens nukleare våbenprogrammer, siger Straw og tilføjer: »Og ja, det var en del af denne aftale, at der skulle ske en gradvis normalisering af forbindelserne, ikke bare mellem Libyen og Storbritannien, men til Vesten som helhed.«

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her