Nyhed
Læsetid: 3 min.

Præsidentkandidater strides om sejren

De afghanske politikere risikerer at undergrave valgets troværdighed, advarer eksperter. Richard Holbrooke maner til tålmodighed
Udland
22. august 2009

»De indledende optællinger viser, at Karzai har fået det nødvendige flertal.« »Nej, nej. Vores optællinger viser, at det er Abdullah, der har fået fleste stemmer.«

Ikke så snart er det afghanske valg overstået, før de to førende præsidentkandidater Hamid Karzai og Abdullah Abdullah slås om, hvem der har vundet.

Og det selvom valgresultatet endnu ikke er offentliggjort.

De to kamphaners erklæringer risikerer at underminere troværdigheden af valget, advarer flere eksperter, der beklager, at det vil tage op til to uger, før valgresultatet er klar.

Analytikere har over en bred kam advaret mod, at den lange ventetid kan give grobund for alle mulige rygter om valgsvindel, undergrave den kommende regerings troværdighed og øge risikoen for borgerkrig.

Alligevel kunne de to kandidater og deres kampagnechefer ikke holde tand for tunge i går.

Forstår ikke spillets logik

»Man kan ikke lade være med at tænke, at der er langt igen, før de afghanske politikere forstår spillets logik. Når de begge to erklærer sig vindere, længe før stemmerne er talt op, tror mange jo, at afstemningsresultatet er manipuleret, uanset hvem, der senere erklæres som vinder,« siger Afghanistan-ekspert Peter Dahl Truelsen fra Forsvarsakademiet.

Reaktionen fra det internationale samfund kom da også omgående.

USA's særlige udsending, Richard Holbrooke, opfordrede indtrængende de to kandidater til at vente med at erklære sejr, til de officielle resultater foreligger.

»Vi har hele tiden vidst, at det ville blive et omdiskuteret valg,« sagde Holbrooke på et møde med valgobservatører i Kabul. »Og jeg vil ikke blive spor overrasket, hvis kandidaterne i de kommende dage vil komme med gensidige beskyldninger om valgsvindel.«

Valgsvindel

To af de NGO'er, der har overvåget valget, erklærede i går, at der har været problemer med svindel og indblanding fra folk, der har forsøgt at påvirke afstemningen.

Den uafhængige afghanske organisation Free and Fair Elections in Afghanistan, FEFA, har haft over 7.000 observatører ude i alle 34 provinser og rapportere om flere »bekymrende« tilfælde af svindel, primært hvor mænd har stemt på vegne af deres kvindelige familiemedlemmer. I det hele taget var kvindernes valgdeltagelse meget lav i flere provinser, noterer FEFA .

Den amerikanske NGO International Republican Institute, IRI, der har haft observatører ved 250 valgsteder, noterer, at der var »alvorlige problemer« under valgprocessen, især med forfalskning af valgkort. Trods de store sikkerhedsproblemer, der har afholdt mange fra at stemme, og en omfattende brug af statslige midler til at føre valgkamp for, konkluderer IRI at »valgprocessen indtil videre har været troværdig.«

EU's observatørhold har endnu ikke offentliggjort sin vurdering af valget.

Lav valgdeltagelse

Der er dog ingen tvivl om, at valgdeltagelsen har været væsentlig lavere end ved valgene i 2004 og 2005. Ingen har anslået en stemmeprocent over 50.

Peter Dahl Truelsen forudser, at en meget lav valgdeltagelse kan blive et endnu større problem for valgets vinder. Især stemmeprocenten har været meget lav i de pashtunsk-dominerede sydlige og østlige provinser. Det er her Taleban står stærkest, og her sikkerhedsproblemerne i forbindelse med valget har været størst.

»Hvis kun ti-femten procent af pashtunerne i syd og øst har stemt, vil oppositionen med rette kunne stille spørgsmålstegn ved valget legitimitet« siger han.

Hvis Karzai ikke opnår mere end 50 procent af stemmerne, skal afghanerne ud i anden valgrunde den 1. oktober, hvor de skal stemme på de to kandidater, der har fået flest stemmer. Og det kan gøre det svært for Karzai at vinde, hvis hans etniske fæller i syd og øst ikke stemmer.

Taleban står stærkt

Alt i alt vurderer Peter Dahl Truelsen, at torsdagens valg er gået bedre end ventet, især fra en sikkerhedsmæssig synsvinkel. At Taleban ikke har været i stand til at ramme et højprofileret mål på valgdagen, tilskriver han det faktum, at over 300.000 soldater og politifolk var udkommanderet til at beskytte de 6.200 valgsteder.

»Det er sjældent, man ser store oprørsangreb på selve valgdagen, fordi sikkerhedsforanstaltningerne er så voldsomme,« siger han, men advarer mod at tage det som et tegn på, at Taleban er militært svækket.

»Det er ikke tilfældet. Hele sommeren har Taleban løbende været i stand til at gennemføre angreb« siger han.

Så sent som fem dage før valget havde Taleban held til at gennemføre et selvmordsangreb, hvor syv personer blev dræbt og 100 såret ganske tæt på NATOs hovedkvarter i Kabul. Den danske analytiker forudser dog en mere rolig periode nu. Taleban plejer at lancere tre årlige offensiver, en i oktober før vinteren sætter ind samt to i sommerhalvåret; før og efter opiumshøsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her